Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. augusztus 08., 11.34

Több dolgozó, mint nyugdíjas, kicsi munkanélküliség

Írta: Jámbor Gyula
2014. július 03., 14.00 Csütörtök / Arad

Mielőtt rákérdezné a kedves olvasó a címre, hogy hol mennek ilyen jól a dolgok, eláruljuk: Arad városról van szó, s az információkat a polgármesternek a tegnapi rendkívüli tanácsülésen elhangzott jelentéséből idéztük. A sors fintora, hogy az ülés befejeztekor a tanácsosok egy köteg nyomtatott papírlapot láthattak az egyik asztalon, a kijárati ajtóval szemben (hogy biztosan elmenjenek mellette), rajta egyoldalas, július 2-ra keltezett szöveg az Új Jobboldal aradi fiókja elnökének polgármesterhez intézett üzenetével. A szöveg egyrészt azt kérdezi (rosszindulatú kommentárral, persze), mikor terjeszti elő Falcă úr a kötelező évi jelentését a város gazdasági-szociális és környezeti helyzetéről (nos, ez tegnap, még a kérdés elhangzása előtt megtörtént), másrészt azt hangsúlyozza, hogy „jóllaktunk a 10 év románellenes szövetségeivel (RMDSZ) és a PDL-nek az RMDSZ-szel együtt folytatott kulisszajátékaival”.

Figyeltem, s ezalatt egyetlen tanácsos se vette el a lapot, miután megnézte, ki írta alá.

De térjünk a tanácsülésre: a soron kívüli összejövetelt talán leginkább az indokolta, hogy gyorsan szavazni kellett az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal még 2009-ben leszerződött 13 millió eurós kölcsön visszatérítésének módjáról. A bank, hogy biztos legyen a részletek befizetését illetően, olyan számla létrehozását kérte, amelyen mindig legyen elegendő pénz a soros részletre. A tanács egyhangúlag meg is szavazta az erre vonatkozó indítványt.

De egyéb hasonló, pénzügyi jellegű határozatokról is döntött, meglepő egyetértéssel – jóváhagyták, például, az 5-ös iskola sporttermének kibővítését és rehabilitálását, a tanügyi személyzet áprilisi és májusi utazási költségeinek megtérítését, a Câmpul liniştii és Ovidiu utca kereszteződésénél egy körforgalom létrehozását (ezzel megteremtik Arad kilencedik „városkapuját”), jóváhagyták az aradi, Kisszentmiklós negyedi Tarafului utcában működő „multifunkcionális szociális központ” megszervezéséről és működéséről, személyzetének alkalmazásáról szóló tervezetet, valamint a város költségvetési többletének elosztását. Ez utóbbi határozat 125,450 millió lej sorsáról döntött, amiből 3,29 millió bizonyos, pillanatnyi „kasszaűrök” kitöltésére szolgál, majdnem 120 millió közberuházásokra irányul, de sok más tételnél vannak változások az eredeti költségvetéshez képest.

A napirend első pontjaként a polgármester előterjesztette már említett jelentését, igen vázlatosan (az eredeti mintegy 200 oldalas). Néhány részlet a részletből: Arad egy év alatt 17 százalékos ipari fejlődést mutatott fel, 67 ezren dolgoznak és 31 ezer (az előzeteses nyugállományba vonultakkal mintegy 40 ezer) a nyugdíjasok száma, a város megőrizte az összes bankját, a munkanélküliség mindössze 2 százalékos (1493 emberrel), jelentős projekteket nyertek és viteleztek ki európai pénzekből stb. A jelentés, állítólag, már tegnaptól megtekinthető a városháza honlapján.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu