Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. július 04., 18.06
Véget ért a XII. Caritas Önkéntes Tábor

Több kéz többet húz

Írta: Gáspár-Barra Réka
2015. július 21., 17.00 Kedd / Fehér, Hunyad

A címbeli jelszó alatt szervezi önkéntes táborát immár 12 esztendeje a Gyulafehérvári Caritas. Idén Petrozsényt választották helyszínül, ahol összesen 141 önkéntes dolgozott (Brassó megyéből 22, Hargita megyéből 20, Kovászna megyéből 24, Maros megyéből 27, Petrozsényből 41, Ausztriából 4, Németországból 3) a közösség épülésén, a város szépülésén.

A Gyulafehérvári Caritas következetesen dolgozik azon, hogy az emberek életminősége javuljon, a közösségi létforma erősödjön. Azért vagyunk társai, partnerei a helyi közösségeknek, hogy ezek egyre önállóbb életet éljenek. Ezt a feltett szándékot szolgálja sokadik éve az önkéntes tábor – fogalmazott a tábort követő közleményében Molnár Judit programvezető.

Az egyhetes petrozsényi tartózkodás során a fiatalok sokféle munkát vállaltak el. A Maria Stein nappali központban szobákat festettek, meszeltek, fát vágtak, lefestették a Jiul Stadion kerítését, egy városbeli hidat, a központi piac melletti park kerítését és padjait, három óvoda kerítését. Utóbbi intézmények környékét, illetve a Mihai Eminescu (4-es számú) Általános Iskola épületét is rendbe tették, füvet nyírtak, udvart takarítottak, folyosók szegélyét festették újra.  Egy lakónegyedi játszótéren kerítést állítottak és tereprendezést végeztek, megtisztították a párengi turistaösvényeket, torony- és kerttakarítást végeztek a helyi római katolikus templomnál, és rendet teremtettek a plébánia padlásán is. A városi sürgősségi kórház újszülött osztályi kórtermeinek és irodáinak kifestésében is részt vállaltak, de ezt a munkát nem sikerült teljes mértékben befejezni. Ellenben több tíz helyi gyermek számára szerveztek nyári programokat, és két idős gondozottnak is segítséget nyújtottak otthonaik rendbetételében.

Az egyhetes önkéntes tábor alatt összesen 3786 órát dolgoztak a fiatalok, 130 l olajfestéket, 320 l festéket, 40 l hígítót, 220 darab ecsetet és 25 darab drótkefét használtak el. Napjában átlagosan 4 órát aludtak, egy hét alatt 1080 kilométert tettek meg Petrozsény környékén, 1000 m szintkülönbséget másztak meg, összesen 42 l kávét fogyasztottak el és két karaoke est alatt 35 magyar, román és angol dalt énekeltek el közösen – nyújtott ízelítőt a tábor számbeli adataiból Pápay Kamilla PR-felelős. Beszámolójából kiderül, a munka mellett kikapcsolódásra is jutott idő és energia:  A délutáni órákban különböző csoporttevékenységeken vehettek részt az önkéntesek, mint pl. helytörténeti előadás Szász János plébános előadásában – ezúton is szeretnénk megköszönni mérhetetlen segítségét –, kézműves foglalkozások, sporttevékenységek, tánctanulás, társas játékozás, fagyizás stb. Idén egy teljes napot szántunk a kirándulásra, amikor a Kis-Páringot 5 óra leforgása alatt kb. 80 önkéntes és 20 szervező mászta meg oda-vissza, meglátogatva a Mija-tavat is.

A tábor idei támogatói: Petrozsény Önkormányzata, Hargita Megye Tanácsa, Kovászna Megye Tanácsa, RENANIA, Csíkszereda Önkormányzata, Székelyudvarhely Önkormányzata és a Timkó Pékség.  A szervezők, az önkéntesek és a petrozsényi közösségek mindannyiuk támogatását köszönik.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu