Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. augusztus 08., 17.07
Becsengettek a Bartók Béla Elméleti Líceumban

Több mint hatszáz diák kezdi az új tanévet!

Írta: Pataki Zoltán
2019. szeptember 09., 15.28 Hétfõ / Temes

Ma reggel 9 órakor megszólalt az iskolacsengő a Bartók Béla Elméleti Líceum udvarán, egy új tanév kezdetét hirdetve. Idén több mint 600 diák kezdi el ez új tanévet Temes megye legnagyobb magyar iskolájában, köztük 47 kis előkészítő osztályost köszöntöttek nagy szeretettel a tanító nénik.

Dr. Erdei Ildikó iskolaigazgató tanévnyitó beszédében kiemelte: idén sikerült meghaladni egy bűvös számot, több mint 600 diák kezdi az új iskolaévet a Bartók Béla Elméleti Líceumban! Sportos hasonlattal élve, „nagypályás” lett az iskola, ahol minden feltétel adott a sikerhez: több mint 600 játékos (a diákok), jól felkészült edzők, szakértők, szaktanácsadók (tanárok, tanítók, a teljes munkaközösség) és a nézőtéren ülő szurkolók (szülők, volt diákok). „Csak együtt lehet eredményes a játék – hangsúlyozta dr. Erdei Ildikó –, a sikerhez, ahhoz hogy „nagypályások” maradjunk, jó csapatmunka, jó együttműködés szükséges a játékosok, az edzők és a szurkolók között. A diákoknak azt kívánom, hogy legyen öröm a tanulás. Az iskola akkor sikeres, ha ti örömmel jösztök iskolába!” Dr. Erdei Ildikó egy Barabási Albert László hálózatkutatótól vett idézettel foglalta keretbe tanévnyitó beszédét: „A siker önmagát gerjeszti, és folyamatosan nő a mértéke. Vagyis, akinek egyszer sikerült, annak újra sikerülni fog. És újra. És újra.”

Halász Ferenc helyettes Temes megyei főtanfelügyelő tanévnyitó beszédében arra a kérdésre kereste a választ, hogy az 1989-es rendszerváltozás óta eltelt 30 esztendőben történt-e valamilyen előrelépés? „1989 szeptemberében itt ezen az iskolaudvaron tanévnyitó volt, a 2-es számú vegyes Matematika-Fizika Líceum tanévnyitója, ahol felcsendült a román himnusz, majd a román igazgató románul üdvözölte az egybegyűlteket. 30 év múlva, a Bartók Béla Elméleti Líceum, egy önálló magyar iskola tanévnyitóján mindenki számára természetes, hogy a magyar igazgatónő magyarul üdvözöl mindenkit és a román himnusz helyett egy magyar népdal szólal meg” – mondta Halász Ferenc, azt is kiemelve, hogy 2015 óta megállt a folyamatos csökkenés a Temes megyei magyar iskolák tanulóinak a létszámában. A gyereklétszám 830 körül stabilizálódott, a megye 12 iskolájában és 23 óvodájában csengettek be 2019. szeptember 9-én és az utánpótlás is biztosított, mert összesen 75 előkészítő osztályos kezdi az új tanévet. „Magyar oktatási intézményeink az utóbbi években rendkívüli támogatásban részesülnek, elsősorban a Magyar Kormány részéről, illetve a Bartók Béla Alapítványon és az RMPSZ-en keresztül. A józsefvárosi magyar óvodában hamarosan új épületszárnyat avatunk, saját étkezdéje lesz ennek az iskolának, Lugoson új bölcsőde indul és október 2-án, itt a szomszédban, magyar egyetemi szakkollégiumot avatunk. A 2019–20-as tanévtől kezdődően elmondhatjuk, hogy Temes megyében magyar nyelvű oktatás folyik a bölcsődétől az egyetemig!”

A kis előkészítő osztályosok hosszú névsorát Tamási Emese és Palkó Margit (lépésről lépésre osztály) és Vinczeffy Kinga (hagyományos osztály) tanító nénik olvasták fel, nagy szeretettel köszöntve az iskola új kisdiákjait. Ft. Szilvágyi Zsolt kanonok, józsefvárosi plébános és nt. Demeter Sándor lelkipásztor Isten áldását kérték az új tanévre és az egybegyűltekre, majd több száz torokból felcsendült a magyar himnusz a Bartók Béla Elméleti Líceum udvarán. A tanévnyitó ünnepséget Makkai Eszter, Szász Boglárka, Demeter Zsófia és Stan Lilla Aliz népi áldásai, szavalatai és népdalai tették emlékezetessé. Végezetül ft. Szilvágyi Zsolt józsefvárosi plébános ökumenikus tanévnyitó liturgiára invitálta a valamennyi jelenlevőt, amelyet az iskolával szomszédos római katolikus templomban tartottak meg hétfőn délben.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu