Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. július 09., 16.39

Tőkés László: „A kettős kiütést akartam elkerülni”

Írta: Pataki Zoltán
2009. március 30., 22.30 Hétfõ / Temes

Az EP-választások és temesvári Forradalom 20. évfordulója megünneplésének előkészítése volt a célja a Belvárosi Református templomban megtartott vitafórumnak, amelynek díszvendége és vezérszónoka volt Tőkés László református püspök, jelenlegi EP-képviselő.

A fórum napirendjén volt a gyárvárosi Új Ezredév református központ építésének folytatása is, amelynek a hasonló nevű gyülekezet létrehozásának tizedik évfordulója adott aktualitást.

A vitafórum bevezetőjében Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnöke részletesen ismertette az RMDSZ és az EMNT között megkötött választási egyezséghez vezető rögös út főbb állomásait.  A tárgyalásoknak két fontos eredménye van: a Magyar Összefogás Listája és az Egyeztető Fórum létrehozása, amelynek fontos szerep juthat a jövőben magyar egyetemért, az autonómiáért, a közös magyar ügyekért folytatott küzdelem során. Toró szerint a magyarság mozgósításával el lehet érni akár az 500 ezer szavazatot is az EP-választásokon, ami három, de akár négy képviselőt is hozhat az erdélyi magyarságnak. Tőkés László ez alkalommal hangsúlyozta: a közös lista nem az egymás nyakába borulást jelenti, az összefogás a közös ügy érdekében nem a „szeressük egymást gyerekek” jelszó jegyében jött létre. A tiszteletbeli RMDSZ-elnöki címet sem kapta vissza Tőkés László, aki jelenleg a Temes megyei szervezet „egyszerű” tagja. A püspök azért vállalta, hogy a neve felkerüljön az összefogás listájára, mert attól tartott, ha megint független jelöltként indul, „kettős kiütés” lehet az eredmény, vagyis sem ő, sem az RMDSZ nem éri el az Európa Parlamentbe való bejutáshoz szükséges százalékarányt. Tőkés László abban sem biztos, hogy az összefogásnak ugyanolyan mozgósító ereje lesz az EP-választásokon, mint a pluralista versenyhelyzetnek. „Attól félek, hogy a magyarok hátradőlnek a fotelben, abban a hiszemben, hogy az összefogás listája szavatolja az Európa Parlamentbe való bejutásunkat és ez visszaüthet”.

A temesvári forradalom közelgő 20. évfordulójának kapcsán a püspök arra hívta fel a figyelmet, hogy időközben „elrománosították a forradalmat” és az évfordulós megemlékezések során említést sem tesznek a magyar kezdetekről. „Én vagyok az egyik ritka eset, aki nem rendelkezik forradalmár igazolvánnyal – nyilatkozta ezzel kapcsolatban a Nyugati Jelennek Tőkés László -  Egy igazi forradalmár nem kérvényezi, hogy ismerjék el forradalmárnak, ez megalázó is volna, de ezáltal is szeretném érzékeltetni hogyan állunk Romániában az 1989-es események és közszereplők megítélésével. A posztkommunista román elitnek derogált, hogy a magyarok az események fősodrában voltak, de mi magyarok is vétkesek vagyunk ebben, mert az RMDSZ-ben is olyan erők kerültek hatalmi pozíciókba, akiknek szintén nem tetszett, hogy Temesvár és Tőkés László kedvező megvilágításba kerüljenek. Az ügynökvádat ellenem éppen 10 évvel ezelőtt, az évfordulón robbantották be és akkor hirdette meg „Tőkés László lebontásának programját” a román lakájsajtó. Összehangolt manőverek mentek végbe, amelyben a magyar oldal, sőt, az egyházi oldal is szerepet kapott. Most hogy rendre kerülnek elő a szekusdossziék, most válik világossá számomra hogy akkor mi miért történt.” Tőkés László annak a véleményének adott hangot, hogy a román történészek feladata a hamisítások leleplezése, a húsz évvel ezelőtti események valós megvilágításba helyezése és reméli, hogy a huszadik évforduló áttörést hozhat ezen a területen is.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: M.Zsolt / Csütörtök, 2009. április 02., 23.04 Válaszoljál rá!

Érdekes, hogy az említett igerész utolsó verse: Szenteld meg őket az igazsággal: a te igéd igazság. Jn17,17 Ez lévén ami megőriz! Lehet koromból adódóan leszűkítve látom a kérdést, de Szász Zoltán hozzászólása arra hívja fel a figyelmet, hogy mi is az az üzenet, amiért a teremtett világ sóvárogva várja az Isten fiainak megjelenését Róm8,19 Atyánk áldja meg alkalmainkat, hogy meg is foganjon mennünk az Ő üzenete!

Hozzászólt: Nagy István / Szerda, 2009. április 01., 21.58 Válaszoljál rá!

A napokban valaki a kommunizmus általa vélt pozitív oldalait próbálta védeni.

Másvalaki ezt válaszolta neki:

Édesapám molnár fia. Édesanyja apám 3 éves korában esett ki a vonatból (akkor még kifelé nyíltak az ajtók és nekitámaszkodott).
Apám 1914-ben született. Apám és testvére kitűnő tanulók voltak. Erdélyben, román iskolába jártak. Az alsó elvégzése után a magyar pap a faluban (Hegyközszentimrén születtek ) felismerte a jó képességű gyermekeket és elintézte, hogy a jótanuló program keretében Magyarországon végezhették a középiskolát és az egyetemet. A középiskolához magyar vizsgát kellett tenniük, amihez egy év magyarságtudományt kellett végezniük ( ez is egy bentlakásos középiskolai előkészítő volt. ) Debrecenben tanultak tovább és apám jogot végzett, testvére orvosit. Mindez lezajlott a második világháború kezdete előtt érintőlegesen. Háborúnak vége. Apám 3 és fél évet volt katona a fronton testvérével egyetemben. Házasság és a szép ideológia elvette anyámtól a könyvtárosi, apámtól a jogi végzettségét, B-listázta szüleimet és betanított munkásokká emelte őket. Apám lakatosként ment nyugdíjba. Anyám bolti eladóként. Mindez nem volt elég, mert jól megbüntette a gyermekeiket is a szép ideológia. Nem lehettünk KISZ-tagok és nem nyerhettünk belépést a nappali egyetemre. Munka mellett lehetett kijátszani a hatalmat. Be kell látni; nincs testvériség, mert szarért, húgyért feladják egymást az emberek. Nincs belátás, hogy egy bicikli elég nekem, miért vinnék el 3-at, mikor nincs rá szükségem. Elviszem, mert 3 több, mint egy. Lásd a vasúti átjáróból ellopott elemeket, amik halált okoznak.
Semmilyen szép elmélet nem igaz, mert az emberek nagy többsége csak a fenyítésből és a megfigyelésből, fenyegetettségből ért, nem a szép szóból, szép elméletekből.
Aki nekem szép koncepcióról ír a kommunizmussal kapcsolatban annak fogalma sincs mi az élet és az ideológia között a különbség!
Papírra vetek én bármit, amit a világ képtelen megvalósítani...
Máig a kicseszett kommunizmus világát élitek otthon és egyre inkább mi is itt; diktatúra, fokozott ellenőrzés, terrorizmussal való fenyegetőzéssel csökkentett személyi szabadságok, stb
Egyébként nem kell mentegetőznöd. A tapasztalatlan, képzetlen fiatalokat fogják meg az ilyen hasznavehetetlen, sorsrontó ideológiákkal.

Hozzászólt: xy / Szerda, 2009. április 01., 17.32 Válaszoljál rá!

Kedves Miklós, ön melyik kategóriához tartozik? ( habár tudjuk fiatalnak nem mondható)...
Csaba atya pedig többet tesz, mnint az összes olyam szájcséplő mint ön és a püspöke!

Hozzászólt: Murvai Miklós / Szerda, 2009. április 01., 15.09 Válaszoljál rá!

Kedves Kvarckavics!
Ön vagy szemtelenül fiatal, - men volt része a komunizmus örömeiből-vagy erodálódott a gondolkodószerve - azaz homokos.

Hozzászólt: Pro Gyulai / Szerda, 2009. április 01., 14.31 Válaszoljál rá!

whiskys?

Hozzászólt: gyulai / Szerda, 2009. április 01., 12.40 Válaszoljál rá!

Nem az a baj hogy TL politizál, vagy hogy református püspök, hanem az a baj hogy ezt a két dolgot egyszerre és egyhelyt teszi. Vagy poitizáljon és ne vegye fel a palástot, vagy püspökösködjön és hagyja másra a politizálást. De ő nálla az a divat hogy fesztivista igehirdetéseket rendez ami után jön a pohár is amit ugye tudjuk nem tol el magától a politikus püspök.

Hozzászólt: MIKLOSBÁ-nak Kvarckavics / Szerda, 2009. április 01., 11.22 Válaszoljál rá!

Ez a "KOMUNISTÁZÁS" a könyökömön jön ki,az eltelt 20 év után már az agyamra megy...igenis a Püspök NE politizáljon, törödjön hiveivel,azok lelki életével...legyen PROFI Püspök...ingyért,nem EU.tömkelegéért...

Hozzászólt: Pro Brutus / Szerda, 2009. április 01., 10.43 Válaszoljál rá!

Te is fiam Miklos

Hozzászólt: ACI / Szerda, 2009. április 01., 10.21 Válaszoljál rá!

Gazda Istvánnak igaza van,Szász Zoltán hozzászólása pedig ég és föld között lebegve élni egy mese ,ami nem méltó egy református lelkipásztorhoz.

Hozzászólt: egyszerű kérés / Szerda, 2009. április 01., 07.29 Válaszoljál rá!

Ha megismételné , Murvai Úr!....

Hozzászólt: Murvai Miklós / Szerda, 2009. április 01., 00.42 Válaszoljál rá!

Igen. A Brutusok már csak ilyenek. Minden korban, minden vezetőnek adatnak Brutusok.

Aki el akarja felejtetni a kommunizmus tetteit, a rémtetteiről nem is szólva, vagy akárcsak bagatellizálni ’89 fontosságát bármely vallási közösség életében, az elfelejtette azt a régvolt időt is, amikor a református templomoknak nem épülhettek tornyai, azt az időt, amikor a vallási „másságért” gályarabság járt.

Az nem rendelkezik olyan összehasonlító adatokkal, amelyek alapján eldönthetné, hogy a kommunizmus 50 éve alatt, avagy az utóbbi 20 évben lehetett-e hatékonyabban építeni az Istenhez vezető utat. Az, például, eltekint attól, hogy hány „Isten Háza” épült a közelmúltban és hány az elfelejtésre szánt kommunizmusban? Elfelejti, hogy nem csak szóval él az ember.

Annak ellenére, hogy a nemzeti lista ugyancsak féloldalasra sikerült,– ami miatt nagyon sokan csalódtunk a Püspök úrban,– a „nyájat össze kell terelni”. Sajnos erre a „jó pásztori” feladatra, úgy tűnik, csak Tőkés László képes, mert „profi” politikusaink elvesztették hitelüket.
Közösségünk papjainak, lelkészeinek, lelkipásztorainak az Evangélium elhivatott hirdetése mellett népünk identitástudata megtartását is létfontosságú feladatként kell kezelniük, s ez a közösségépítés mellett a politika szennyébe való megmártóztatással is jár. És szerintem ez lelkileg jócska terhet ró a felvállalókra, mert meg kell birkózniuk a hatalom bájitalával, szellemiségükben meg kell maradniuk Isten szolgáinak.

A modern Brutusok szerint, az, amit például Csaba testvér tesz, az tisztán politikamentes?

Elnézést, hogy hithű katolikusként beleszóltam a kialakult vitába.

Hozzászólt: xy / Szerda, 2009. április 01., 00.26 Válaszoljál rá!

Régen az emberek imádkozni, feltöltődni, megnyugodni jártak a templomba, Isten házába. A politika ettől is megfosztott... ez a nagy baj!

Hozzászólt: Szövérdfi-Szép Zoltán / Kedd, 2009. március 31., 22.02 Válaszoljál rá!

Általában véve beszéltem azokról, akik álnév mögé bújva játszák a bátrat és az okost.

De elég végignézni a hozzászólásokat általában véve.

Hozzászólt: Apropó! / Kedd, 2009. március 31., 21.47 Válaszoljál rá!

Ki szitkozódott?...

Hozzászólt: Nagy István / Kedd, 2009. március 31., 21.44 Válaszoljál rá!

Gazda István a kihívásra reagált!

Hozzászólt: Szövérdfi-Szép Zoltán / Kedd, 2009. március 31., 21.29 Válaszoljál rá!

Nagy a baj uraim, nagy a baj. S nem azért mert nem azonosak véleményeink, hanem azért mert egymást esszük, sértegetjük.
Minden tiszteletem Gazda Istvánnak és Szász Zoltánnak. Világos, hogy ismerik egymást és munkásságukat, és van bátorságuk véleményüket felvállalni, nem holmi álnevek mögé bújni és onnan szitkozódni.

Ami viszont szomorú, hogy íme, lelkészeink is "eszik egymást", igaz, ezt civilizáltan teszik.

Hozzászólt: Amúgy pedig... / Kedd, 2009. március 31., 18.53 Válaszoljál rá!

...Olcsó és unalmas érv valakire, valakikre rásütni a 'szektás' ('köldöknéző pietista' stb.) bélyeget, csak mert képes és komolyan veszi a reformátori hagyományokat.

Sajnos, ezt éppen Püspök úr terjesztette el rendkívül sikeresen, még több mint másfél évtizeddel ezelőtt.

Gazda István reflexből ebbe az irányba szúr (vág, lő stb.), s ezzel bizony nem hithűségét, hanem Krisztus-hűtlenségét bizonyítja.

'Nagy a baj, István és még nagyobb, hogy nem akarjuk meglátni.' Ez bizony így van. És sokan, nagyon sokan várnának megújulást, új lendületet egyházközösségeink életében, ehhez képest olcsó, demagóg szövegelést kapnak, akár még, horribile dictu, a vasárnap délelőtti istentisztelet keretében is.

Hozzászólt: Brutus-nak / Kedd, 2009. március 31., 18.35 Válaszoljál rá!

A 8000 Eu-t nullával írjuk, nem nagy O betűkkel.
Súlyos szövegszerkesztési hibának számít!

Amúgy honnan a pontos információ a fizetésre vonatkozólag?

Hozzászólt: Brutus / Kedd, 2009. március 31., 17.28 Válaszoljál rá!

ti is lelkészek egymást eszitek,miközben püspök uratok 8OOO Eu-ért havonta kiegyezik bárkivel,és bedőltök minden rossz szövegnek.

Hozzászólt: Szász Zoltán / Kedd, 2009. március 31., 16.44 Válaszoljál rá!

Hogy jót is mondjunk! Nagyon örülök a ProChrist hét megszervezésének. Sok áldást hozzá! Mi is nagy hangsúlyt fektettünk márc. 15 megünneplésére és hála Istennek 6 méter nemzeti színü szalag is kevésnek bizonyult a kokárdákra. Csiky Gergelyre, városunk szülöttére, minden évben megemlékezünk épp nálunk a református gyülekezetben. Utóbb márc. 21-én Benedek napot tartottunk az itt található valamikori apátság okán. Mi vállaltuk fel a fakultatív magyar oktatást, mert ugye itt már csak fakultatív a magyar nyelv, stb. Nos nem értem miért írod, hogy nincs más. Én még a politika ellen sem vagyok. Csak az a meglátásom, hogy mi nagyon elvétjük a hangsúlyokat Erdélyben és Parciumban, mert ugye az is meg van írva, hogy "keressétek elöször Istennek országát...".
Sajnos a felolvasott ige, templomainkban, rendezvényeinken sokszor csak járulékos, amihez jó kis aktuálpolitikai kampánybeszédeket lehet szónokolni. Nagy a baj István és még nagyobb, hogy nem akarjuk meglátni. Ha bántásodra voltam bocsáttassék meg nekem. Őszinte szeretettel!

Hozzászólt: Gazda István / Kedd, 2009. március 31., 16.22 Válaszoljál rá!

Én nem a "református, kálvinista, biblikus szellemiségre" mondom, hogy szektás, hanem arra, amit képviselsz, kedves Zoli, s amit első hozzászólásodban magad jelenítettél meg feketén-fehéren.
Úgy amúgy e héten a ProChrist evangélizációs hét megszervezői vagyunk itt Újmosnicán, Ulrich Parzany evangélikus lelkész igehirdetését kísérhetik figyelemmel műholdas közvetítés nyomán az érdeklődők.
Nálunk nagyon jól megvan egymás mellett e mostani hét a vasárnapi Fórummal.
Erről csak ennyit, kedves Zoltán.

Hozzászólt: nn / Kedd, 2009. március 31., 14.10 Válaszoljál rá!

gratulalok Gayda Istvan lelkesznek a hozzaszolasert,biytos vagyok abban ,hogy nagyon sokunk velemenyet fogalmazta meg.Sajnalom ,hogy ilyen egyoldalu,erdektelen lelkeszek allnak gyulekezeteink elen ,mint Szasz Zoltan,mert mint tudjuk a gyulekezeteink egy resze a templomban kaphatnak informaciokat,kerdeseikre valaszt.

Hozzászólt: Szász Zoltán / Kedd, 2009. március 31., 13.49 Válaszoljál rá!

Pankotán természetesen van egyéb is, amit a gyülekezet és lelkésze felvállal, de lehetőleg evangéliumi szellemben. Én a helyedben nem szektásoznék felelőtlenül, mert ha kicsit "megpiszkáljuk" a dolgokat meglehet az a szektás ami Temesváron már jó ideje folyik a református gyülekezetekben. Pl. Krisztust gyalázza az a gyűlölet, ahogy egymáshoz viszonyulnak a kedves kolegák. A református, kálvinista, biblikus szellemiségre szellemiségre ne merd azt mondani, hogy szektás, mert "magad alatt vágod a fát ezzel". Szeretettel és áldáskívánással.

Hozzászólt: Szász Zoltán / Kedd, 2009. március 31., 13.43 Válaszoljál rá!

„Az egyház mindig úgy rontja el a dolgát, hogy abszolút módon viszonyul ahhoz ami relatív, mert akkor szükségképpen relatív módon fog viszonyulni ahhoz ami abszolút. Megnyeri a világot, de elárulja Istent.” Søren Kierkegaard –ez itt a bökkenő kedves István.

Hozzászólt: Gazda István / Kedd, 2009. március 31., 13.09 Válaszoljál rá!

Délelőtt az Új Ezredév Egyházközség megalakulásának 10. születésnapját ünnepelte. Az úrasztala mögül evangélium szólt, a Püspök úr hirdette, a Jn.17,14-17 alapján, melyből idézem a 15. verset: "Nem azt kérem, hogy vedd ki őket a világból, hanem őrizd meg őket a gonosztól". Jézusnak imádsága számomra azt üzeni, hogy az igazság jegyében kell részt vállalnunk a társadalom életében, mindenféle közösségi szerveződésben, politikában, közéletben. Hozzászólásod az egyházunkban létező szektás elhajlás újabb bizonyítéka, amely alapjában véve romboló jellegű, mert szembeállítja az igehirdetést, evangélizációt más, magyar, nemzeti, vagy akár országos jellegű kérdésekkel, úgymint 1989 decemebere, vagy a kommunizmus ügye. A fórum egyébként úgyszintén istentisztelettel kezdődött, és szintén a Póspök Úr prédikált.
Mondd csak Zoli, Pankotán, ahol nyilván egyéb nincs, csak evangélizáció, ti nem temettek?

Hozzászólt: Szász Zoltán, pankotai református lp. / Kedd, 2009. március 31., 11.26 Válaszoljál rá!

Nagy kár, hogy az úrasztala mögül a gyülekezet nem evangéliumot, jó hírt hall, hanem rossz híreket. Fórumozás helyett evangelizációkat kellene szervezni, kedves lelkész testvérek! Hagyjuk már ezt a milliószor lerágott csontot, hogy kommunizmus, meg 1989 stb. Temesvár már rég várja a jó hírt. A gyülekezetek egyre mennek ki a temetőbe és még mindig itt tartunk?

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu