Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. május 28., 04.36
Arad Napja Pécsett

Töretlen kapcsolat

2019. október 01., 06.00 Kedd / Arad
A testvérvárosi kapcsolat hagyományaihoz híven idén is bemutatkozott Arad a Pécsi Napokon. Az Arad Napja Pécsett c. rendezvényre szeptember 26-án került sor a kultúra városában, az aradi küldöttséget Ionel Bulbuc alpolgármester vezette.

A programsorozat a baranyai megyeszékhely központjában lévő Művészetek és Irodalom Házában nyílt meg. Az aradi vendégeket a lassan leköszönő Páva Zsolt pécsi polgármester, továbbá a kulturális műsort koordináló Kövesi Mária és Pavlovics Attila, a Pécsi Kulturális Központ igazgatója, illetve aligazgatója fogadta. Ez alkalommal nyílt meg az aradi Simó Margit grafikus Dante Isteni színjátékáról készített Száz ének, száz rajz című kiállítása, melyet korábban Aradon is bemutattak a Kölcsey Egyesület és a megyei múzeum együttműködésével.
A megnyitón Páva Zsolt pécsi polgármester példaként emelte ki az Arad várossal ápolt kapcsolatot, mely szerinte a legaktívabb és leghatékonyabb a többi várossal fenntartott szerződéses kötelékek közül. Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy a két város közötti együttműködés a választások után is töretlen marad.
Ionel Bulbuc első ízben képviselte Aradot alpolgármesteri tisztségében, Pécs várost azonban jól ismeri, hiszen az elmúlt években színművészként gyakran vendégszerepelt a testvérvárosban az aradi nagyszínház társulatával. Az alpolgármester elmondta: „Remélem, a két város közötti, őszinteségen és kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolat kiállja az idő próbáját”, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik ennek a barátságnak az alapjait elhelyezték.
Az ünnepélyes megnyitó és koccintások után következett a Kötőszavak (Cuvinte de Legătură) 4 c. kétnyelvű irodalmi antológia bemutatója, melyen Irházi János író, a kötet szerkesztője, Ioan Matiuț költő, a Romániai Írók Szövetsége aradi fiókja kiadta Arca irodalmi lap szerkesztője, valamint Ágoston Zoltán irodalmár, kritikus, a Jelenkor főszerkesztője beszélgetett.
Az esti órákban a Janus Egyetemi Színházban (JESZ) az Aradi Kamaraszínház szövegszínházi estje zajlott, a közönség Matei Vișniec A pandák gyönyörű utazása c. előadását láthatta.
Az aradiak programja egy fergeteges könnyűzenei koncerttel zárult a Széchenyi téren, ahol a Q Band zenekar izzította a légkört. Az ismert román és magyar slágerek hallatán a pécsi közönség egy része már a koncert kezdetén táncra perdült, Claudia Iuga és George Dancu énekeseknek sikerült felpörgetniük a hangulatot.
Arad és Pécs tavaly ünnepelte a testvérvárosi megállapodás aláírásának 10. évfordulóját, a partnerkapcsolat azonban immár 16 éves múltra tekint vissza.
Az Arad Napja Pécsett c. rendezvény a két város önkormányzatának támogatásával, ezen belül a Pécsi Kulturális Központ és az Arad Városi Kulturális Központ együttműködésével valósult meg, az idei kulturális együttműködési program keretén belül. Pécs Napját Aradon az augusztusi városnapokon ünnepelték.

Cs. E.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu