Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2022. augusztus 13., 05.58

Tornyán vendégeskedtek a XX. Nagyzerindi Alkotótábor művészei

2022. augusztus 02., 18.08 Kedd / Arad

Az elmúlt héten Nagyzerinden szervezték meg a XX. Nemzetközi Művésztelepet, ahol számos hazai és határon túli alkotóművész vett részt Magyarországról, Bulgáriából, Csehországból. A szervezők a résztvevőknek bemutatták Arad város látványosságait, majd a Képzőművészeti tábor résztvevői a tornyai tájház, Tóth Piroska és Suttyák András vendégei voltak, ahol egy kellemes napot töltöttek el.

A tájházat működtető Tóth Piroska és Suttyák András már napokkal előtte felkészültek a művészek fogadására. A vendégek érkezésekor nem a hagyományos kenyérrel és sóval fogadták őket, hanem a tájház kemencéjében sült házikiflivel és valódi tornyai  szilvapálinkával, ami itt készült a tájház udvarában.

A nagyzerindi alkotótábor résztvevői már ötödik alkalommal vendégeskedtek a tornyai tájházban. ,,Első alkalommal csak egy rövid látogatásra jöttek, és megnézték a tájházat. Nagyon megtetszett nekik, nemcsak a hazai vendégeknek, hanem a külföldi, más kontinensről jött művészeknek is. Nagyon örülünk, hogy a pandémia után idén újból fogadhatjuk őket. Amikor idejönnek, bemutatjuk a művészeknek a tájházat, majd mindegyikük kiragad egy-egy részletet, amit megfest, és itt hagy nekünk, és majd a tájház falait díszíti vagy elviszi alkotását saját országába. Voltak olyan résztvevők az évek során, akik több képet is innen ihletődve festettek meg, és büszkék vagyunk arra, hogy a kultúránkat, a régi paraszti életet máshol is ismertetik. Mindegyikük talál magának egy kis sarkot, ahova leül, és ami éppen megragadja, azt megfesti, de közös „skanzen kép” is készül, amelyre mindenki odateszi saját ötletét, megfigyelését. Volt, akinek a kemence tetszett meg, másnak a vacsora, a kút, az udvar, mindent meg lehet festeni, és ezzel mi is büszkélkedhetünk. Nagy öröm számunkra, hogy a művészek általunk megismerik a tornyai tájházat, a tornyai szokásokat és a tornyaiak jó együttműködését, a nemzetiségek közötti kölcsönös megbecsülést. Tonyán az itteni románok, magyarok, szerbek és cigányok mindig kölcsönösen tisztelték, megértették egymást, és azért van itt mindegyik nemzetiségnek egy sarka, ahol a hagyatékuk van kiállítva. Nálunk a multikulturalitás hagyomány, és reméljük, hogy ezzel példát mutatunk a következő generációknak is” – mondotta Tóth Piroska, a tájház gazdája.

Siska Szabó Hajnalka, a Nagyzerindi Alkotótábor fő szervezője, mozgatórugója elmondta: ,,Idén 20. alkalommal került megrendezésre a nagyzerindi alkotótábor, és már több éve, hogy ellátogatunk ide Tornyára, miután Aradon is kirándultunk, megnéztük a város nevezettségeit. Piroskáék meghívtak bennünket évekkel ezelőtt a tájházba alkotni, és azóta ez nekünk hagyománnyá vált, és nagyon szívesen jövünk ide, mert a művészek annyi ihletet merítenek, hogy még egy fél év múlva is van miből alkotniuk otthon. Fotókat készítenek a tájházról és a gyönyörű udvarról, minden szegletét bejárják, belakják, alkotnak, és ezekből a képekből a tájház képgyűjteményét is gyarapítják. Már nagyon sok nemzetközi hírű művész megfordult itt, így elviszik a hírét ennek a tájháznak az országhatáron kívülre is, Európába, de még Indiából, Dél-Koreából, Amerikából is voltak itt, és nagyon jól érezték magukat, mivel itt olyan kincseket találtak, melyek máshol feledésbe merültek. Volt olyan év, amikor tarhonyakészítő nappal volt egybekötve az alkotótábornak az ittléte, Piroska bemutatta a művészeknek a szövés tudományát, a kemencés lángos elkészítésének a titkaiba is beavatta azokat. Bandi megmutatta a lószerszámokat és a régen használt gazdasági szerszámokat, ezeket a tárgyakat a művészek beépítik az alkotásaikba. Olyan családias vendégfogadásban van részük, ami miatt már alig várják, hogy újra eljöjjenek Tornyára.”

Míg a képzőművészek alkottak, a tájház nyári konyhájában javában készült az ebéd: a házigazdák hallották, hogy mindenki szereti a húst és a káposztát, így az ebéd csak székelygulyás lehetett. A tornyai rendezvényt meglátogatta Antal Péter pécskai polgármester is, aki megtekintette a csodálatos alkotásokat, és támogatásáról biztosította a tornyaiakat a következő években is, majd a közös ebéden is részt vett. A házigazdák a rendezvény végén oklevelekkel jutalmazták meg a résztvevőket.

 

Molnár Géza fényképes tudósítása

 


A tájház idén is megihlette a nagyzerindi művésztelep alkotóit
Művészek csoportja a Tornyán készült alkotásaikkal
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu