Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2021. február 28., 21.06
Értékelés, jövőtervezés ERDŐS BÁLINT polgármesterrel

Továbbfejleszteni, korszerűsíteni Szintye község településeit

Írta: Balta János
2020. augusztus 26., 15.51 Szerda / Arad

Erdős Bálinttal, az Ágyát és Szapáryligetet is adminisztráló Szinyte község polgármesterével a lassan mögöttünk lévő mandátumban történt fejlesztésekről beszélgetünk, illetve a jövőbeli tervei, jobbító elképzelései felől faggatjuk.

– Polgármester úr, hogyan értékeli a mögöttünk lévő mandátumban a község településein végrehajtott fejlesztéseket?

– Ha visszatekintünk az eltelt négy évre, elmondhatom: a tervezettnél kevesebb, de a reméltnél több fejlesztést tudtunk végrehajtani. A község utcáinak az aszfaltozását bizonyos mértékben sikerült végrehajtanunk. Településenként 4-4 kilométernyi utca aszfaltburkolatot kapott EU-támogatással, illetve a Helyi Érdekeltségű Országos Fejlesztési Program (PNDL) jóvoltából. A község településein megejtett közterület-fejlesztések összértéke 121 998 lej. Parkok, zöldövezetek, játszóterek létrehozására saját költségvetésből mintegy 80 ezer lejt fordítottunk. A Szintyén végrehajtott közvilágítás korszerűsítése 406 ezer lejbe került, de a többi településen is folytatódik a munka. Példának okáért, Ágyán már elkészült a kivitelezési terve is. Önerőből kapott új aszfaltburkolatot az 1,3 km hosszú Liget 1-gyel, Liget 2-vel összekötő  út 350 ezer lej értékben. Az RMDSZ közbenjárására a Helyi Érdekeltségű Országos Fejlesztési Programban (PNDL) 2,401 millió lej értékben kaptunk támogatást. Ezzel párhuzamosan felújítottuk a község településein működő iskolák és óvodák épületeit. A szapáryligeti iskola teljes felújítása 84 883 lejbe került, de a helybeli óvodaépület újjáépítése is elkezdődött. A 3 település kultúrotthonait felújítottuk, az ágyainak a teljes felújítási munkálatai 1,055 millió lejbe kerültek, a kormányprogram támogatásával. A szintyei kultúrotthonnak a felújítása 12 435 lejbe került. Ezen túlmenően Ágyán is, Szintyén is új ravatalozókat építettünk, folyamatban van a ligeti kolónián igényelt ravatalozónak az építése is. Mert a ligeti ravatalozó mellé egy fedett teraszt emeltünk. Ezenkívül Ágyán a központi parkba egy igen csinos szabadtéri színpadot építettünk. Ugyanakkor hozzáfogtunk a községbeli ivóvízhálózat bővítéséhez, de a lefolyórendszerhez szükséges vezetékek árkainak a kiásási munkálatai is elkezdődtek. A rendelkezésre álló összeg egyelőre csupán az Ágyára tervezett ülepítő megépítéséhez lesz elegendő, de Ágya mellett Szintyén is bővíteni kívánjuk a vezetékes vízhálózatot.

– Hova folyik majd a megtisztított víz?

– Az ágyai ülepítő megtisztította víz a Tőz folyóba folyik majd. Az ülepítőtelep megépítésének a munkálatai folyamatban vannak.

– Mi a helyzet a Szintye és Ágya közötti átjáróúttal?

– Ott igen elhúzódott a kivitelezési közbeszerzési procedúra, de napokon belül ismeretes lesz a pályázaton nyertes cégnek a neve, ezért az RMDSZ támogatásával, mintegy 2 millió lej beruházással fog elkészülni, remélhetően még idén, ha nem jönnek közbe óvások.

– Milyen tervei vannak a következő mandátumra?

– Tréfásan azt válaszolnám: a legelső megnyerni a választást! Ugyanakkor a többéves tapasztalat arra tanított: tervek és elképzelések birtokában sem szabad „előre inni a medve bőrére”, mert mindig az adott költségvetés adhat szárnyakat, vagy szabhat korlátokat a megvalósítások tekintetében. Ezzel együtt mégis a válaszom a következő: ha bizalmat kapok, nemcsak a csatornahálózatot kívánom megépíteni, hanem a vezetékes vizünket is át szeretnénk alakítani. Mert jelenleg a kisjenői vízműre vagyunk csatlakozva, ami azt jelenti: ki vagyunk szolgáltatva a vízminőség, illetve a fogyasztói ár tekintetében is. Tisztább és olcsóbb vizet szeretnénk biztosítani a lakosságnak. A rendelkezésre álló összeg egyelőre csupán az Ágyára tervezett ülepítő, valamint Szintye utcái nagyobb részén a csatornahálózat megépítésére elegendő. A község településeinek minden utcáját átfogó csatornahálózat kiépítésének a projektje a projekt következő fázisaiban fog megvalósulni. Ezzel párhuzamosan, tervezzük a közvilágítás fejlesztését, ugyanakkor a közbiztonság javítása is nagyon fontos számunkra. Éppen ezért a települések utcáin videókamerákat szándékozunk felszerelni, mert a közbiztonság terén komoly gondok vannak. Ugyanakkor a földgáznak a bevezetését is tervezzük, de a településeken további járdák építése is szerepel a terveinkben.

– Van-e gond a közbiztonsággal?

– Sajnos, az rohamosan romlik, de reméljük, hogy a parlament, az ott dolgozó képviselőinknek is a közbenjárására, törvényes lehetőségeket teremt az utcákon térfigyelő kameráknak a felszerelésére. Mert a községben számos olyan idős ember él, akiknek éjjel ellopják a szárnyasait, vagy a terményeit, miközben a vezetőségnek nincs hatékony intézkedésre törvényes lehetősége. Ez a helyzet nemcsak fájdalmas, de bosszantó is. A jelzettekkel párhuzamosan, pályázati forrásokból tovább szeretnénk fejleszteni, korszerűsíteni a község településeit. A magam és a munkatársaim nevében szeretnénk megköszönni az eddigi bizalmat. Amennyiben a szavazataikkal győzelemre segítik a csapatunkat, mindent megteszünk a közérdekű munka sikeres folytatásért és Szintye község településeinek a fejlesztéséért. Úgy érzem, ha egy bibliai idézettel próbálom a helyes értékrendet felállítani, nem csak az eltelt négy évre, hanem a 16 éves önkormányzati munkánkra is visszatekintve, ez a valóság: „Mindeddig megsegített minket az Úr!” (I. Sámuel 7, 12.). Ebben a szellemben minden községbeli polgárnak jó egészséget, tiszta lelkiismerettel hozott, bölcs döntést kívánok!

– Köszönöm szépen a beszélgetést!

– Én köszönöm a lehetőséget!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Alexandru Simandi / Szerda, 2020. augusztus 26., 22.33 Válaszoljál rá!

Gratulálok az eddigi megvalósításokhoz és sok sikert kívánok az elkövetkező választásokon.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu