Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. június 16., 17.55

Továbbra is ingyenes a mellrákszűrés

Írta: Takáts D. Ágnes
2021. március 01., 15.22 Hétfõ / Arad, Temes

A temesvári Városi Sürgősségi Kórház a Kolozsvári Ion Chiricuţă Onkológiai Intézettel közösen megvalósított európai projektnek köszönhetően az ország északnyugati és nyugati régiójában élő hölgyek továbbra is ingyenes mellrákszűrésben részesülhetnek.

A projekt célja, hogy növelje azok számát, akik részesülnek az emlőrák megelőzését, korai felismerését (szűrését), diagnosztizálását és korai kezelését célzó egészségügyi programokban és szolgáltatásokban.

A szűrési program az ország északnyugati és nyugati régióit célozza meg, és biztosítja a pontos diagnózis felállításához szükséges összes vizsgálatot – mondják a projektben résztvevő temesvári orvosok.

A program ingyenesen zajlik nemcsak az aradi és temesvári kórházban, hanem a szomszédos megyék kórházaiban is, mint például Vajdahunyad, Szászváros, Resicabánya stb.

Négy évvel ezelőtt, 2017. július 4-én modern emlődiagnosztikai központot nyitottak Aradon a Cocorilor utca 57. szám alatt. A központban ingyenes mammográfiás emlőszűrő-vizsgálatot biztosítanak a megye összes hölgye számára. A közel 1,7 millió euró értékű beruházás az Arad Megyei Tanács, az Aradi Vasile Goldiș Nyugati Egyetem (Orvosi Kar) és az Arad Megyei Sürgősségi Kórház együttműködésének köszönhetően valósult meg.

Egy múlt heti sajtótájékoztatón Iustin Cionca, a megyei tanács elnöke beszámolt arról, hogy 2017-től összesen 3399 hölgy vette igénybe ezt a szolgáltatást: tavaly 459-en, idén már 61-en részt vettek az ingyenes mellrákszűrésben.

„Tekintettel arra, hogy az előző projekt – melynek köszönhetően lehetőség volt ezekre a vizsgálatokra – befejeződött, beléptünk egy újabb projektbe, hogy az ingyenes mellrákszűrés folyamatos legyen az Arad megyei hölgyek számára. Ezúttal azonban korhatár nélkül igényelhetik a szűrést, és nem is kell vidékről a megyeszékhelyre utazniuk, mert egy mobil mammográfiás készülék segítségével gyakorlatilag házhoz megy a vizsgálat” – tájékoztatja az érdeklődőket Iustin Cionca.

A program márciusban indul és három évig tart, egészen pontosan 2023. december 31-ig.

Az emlődiagnosztikai központban heti két nap végzik a szóban forgó vizsgálatot, ehhez azonban előjegyzés szükséges a 0730-110-201-es telefonszámon, a hívásokat naponta 8–16.30 óra között fogadják.

A szűrést minden Arad megyei nő igénybe veheti egy egyszerű küldőpapírral, melyet a háziorvos vagy a szakorvos állít ki.

 

Olimpia Oprea, a Temesvári Városi Kórház szülészorvosa, a projekt koordinátora is elmondta, hogy a mammográfia a legjobb módszer a kezdő melldaganatok kimutatására, a pontos diagnózis megállapítására és az időbeni helyes kezelés elkezdésére a gyógyulás érdekében.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu