Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2021. szeptember 17., 09.56
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
Indul az ISPA Hunyadban

Türelem a túrás-fúráshoz

Írta: Gáspár-Barra Réka
2008. február 12., 15.10 Kedd / Hunyad

Bemutatkozott  a dévai polgármesteri hivatalban a török Sistem Yapi Insaat Ve Ticaret nevet viselő cég, amely a Déva és Vajdahunyad ivóvíz illetve szennycsatorna hálozatának felújítását célzó program keretében harmadikként került a kivitelezők sorába.

A Hunyad Megyei Tanács, illetve a megyei vízszolgáltató az említett két település önkormányzatával karöltve három éve nyert el egy 34 millió eurós támogatást az ISPA program keretében. Ehhez önrészként a felsorolt intézmények további 11 millió eurót kell hozzárendeljenek saját költségvtésből, illetve banki hitelből. Tavaly végül a kormány is beszállt a projektbe, így összesen 63,4 millió euró költhető el Hunyad megye két jelentős városi vízhálózatának a felújítására.

A tervek szerint az összeg negyedéből, azaz 8,2 millió euróból két vadonatúj víztisztító állomást fog kiépíteni az Aqua Engineering GmbH nevet viselő osztrák cég, amellyel tavaly októberben írták alá a szerződést a Hunyad megyeiek. Már ezt megelőzően, 2007 szeptemberében aláírták a két település, összesen 80 kilométernyi, vízhálózatának felújítását célzó szerződést a bukaresti Hidroconstrucţia céggel is, amely 26 millió eurót fog zsebre vágni a munkálatok elvégzése nyomán. És tegnap íródott alá az utolsó szerződés az említett török céggel, amely a szennyvíztisztító állomások megépítésére kiírt versenytárgyaláson került ki győztesen, 20,4 millió eurórért vállalva el e munkálatot.

A teljes összeg további része a Louis-Berger SAS nevű cég kasszájába vándorol, amely elnyerte a munkálatok tervezési, tanácsadási illetve felvigyázási jogát. Tulajdonképpen azt is ki szeretnénk csikarni a francia cégtől, hogy további EU-s támogatást szerezzen immár a struktúrális alapokból e terv kivitelezéséhez, hiszen a biztos siker érdekében igencsak lefaragtuk az előzetes költségvetést és nehéz lesz ennyi pénzből végigvinni a kivitelezést – állítja Victor Arion, a megyei vízszolgáltató igazgatója, aki azt sem bánná, ha a franciáknak sikerülne a brádi vízhálózat felújításához is szerezni némi pénzt. Ez azonban még a jövő zenéje.

Ami a dévai és vajdahunyadi lakosságot illeti: március elsejétől elkezdődik a tulajdonképpeni munka. Első nekifutásra mindkét településen 32-32 utcát jelöltek ki, ahol a bukaresti Hidroconstrucţia elkezdi a vízvezetékek cseréjét. A némi felfordulásal – túrással, fúrással, sárral és a közlekedés elterelésével –  járó munkálatok 2009. december 31.-én kell befejeződjenek. Az utolsó számlákat 2010 júniusában fizethetjük ki. Amennyiben nem sikerül eddig befejezni a munkát, akkor büntetést kell fizetnünk, amire természetesen nincs semmiféle keret – mondja az Apaprod igazgatója, abban reménykedve, hogy minden eddigi uniós finanszírozású Hunyad megyei hanyag munkálatra rácáfolva, ezútal pontos és minőségi lesz a kivitelezés. Erre annál is inkább oda kellene figyelni, mert a maga 63,4 millió eurós költségvetsével a két település vízhálózatának felújítása az utóbbi másfél évtized legnagyobb befektetése Hunyad megyében.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu