Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. január 18., 15.40
Évértékelő KORONDI JÓZSA ERIKA kisiratosi polgármesterrel

Türelmetlenül várják a megszokott színes programokat

Írta: Balta János
2021. január 13., 17.00 Szerda / Arad

Korondi Józsa Erikával, Kisiratos község polgármesterével az elmúlt évet értékeljük, illetve az idei tervek felől faggatjuk, azzal együtt, hogy tavaly is, de idén is a koronavírus-járvány árnyékában kellett tervezniük, dolgozniuk.

 

Polgármester asszony, hogyan emlékezik vissza a mögöttünk lévő évre?

– Megragadom az alkalmat megköszönni a kisiratosiaknak, akik a mögöttünk lévő önkormányzati, majd a parlamenti választásokon is nekem, illetve az RMDSZ-nek is bizalmat szavaztak. A lakosság segítségével Kisiratoson nagy többséggel megnyertük mindkét választást, tehát folytathatjuk a munkát a település további fejlesztése érdekében. A Fejlesztési Minisztériumba benyújtottuk a pályázatot az utcaaszfaltozások folytatása érdekében, ami további 9,32 kilométernyi aszfaltozást feltételez. Számításaink szerint a munkálatok kilométerenként 100 ezer lejbe kerülnek. Felmértük, telekkönyveztük Kisiratos összes útját, mert nélküle nem lehetett volna pályázni. A földgáz bevezetése érdekében Nagyiratos községgel és Pécska várossal közös projektben veszünk részt. Annak jóvoltából Kürtös felől Kisiratos, Nagyiratos, Kis- és Nagyvarjas, illetve a Pécskához tartozó Tornya és Szederhát is földgázhoz juthat. Ezzel párhuzamosan nemcsak a legtöbb település, hanem mi is a középületek falaiba felszívódott salétrom megfékezésével küszködünk. Ugyancsak pályázati forrásból a kisiratosi iskola falairól leverjük az amúgy is málladozó vakolatot, majd újravakoljuk, hogy a diákok egészségesebb feltételek között tanulhassanak. Folytatni kívánjuk a járdaépítési programot is.

Mennyi a kisiratosi járdáknak az összeadott hosszúsága?

– Tekintve, hogy az utcáink összesen 16 kilométer hosszúságúak, és mindkét oldalon járda húzódik, 32 kilométernél valamivel hosszabb járda korszerűsítésében kell gondolkoznunk, de ebből 5 kilométer már elkészült. Tervezzük a kultúrotthon felszerelésének a felújítását is, új asztalokat és székeket kívánunk beszerezni. Magyarország Kormányának 600 ezer forintos támogatásával a játszóteret sikerült felújítanunk, de a munkálatokat saját pénzen is kívánjuk folytatni. A parkosítás fák ültetését is feltételezi. A fák helyét kitakarítottuk, tavasszal hozzá akarunk fogni a munkálatokhoz. Befejeztük a termőföld, vagyis a külső telkek telekkönyvezését, hamarosan hozzáfogunk a belső telkek telekkönyvezéséhez, ami ugyancsak nagy beruházás, de fontos a lakosság számára.

A középületek milyen állapotban vannak?

– Éppen erre akarok kitérni, hiszen a polgármesteri hivatalt, de a nagy kultúrotthont is ki akarjuk festetni, a padló parkettáját újracsiszoltatjuk, illetve lakkoztatjuk.

Kisiratoson mindig gazdag kulturális program zajlott, a jelenlegi járvány közepette mit lehet tervezni?

– Tavaly is nagyon sok programot terveztünk, de végül nem úgy alakult, ezért sok programot idénre halasztottunk. Elkészítettük az eseménynaptárt, farsangi mulatságot, nőnapi, gyermeknapi programokat, nyári fesztivált és gyermektábort, falunapokat, templombúcsút is terveztünk, a nyugdíjas klub számára is szeretnénk összejövetelt szervezni. A testvértelepüléseinkkel telefonos kapcsolatot tartunk, de minden programot el kellett halasztanunk. Ugyanakkor az emberekkel való közvetlen találkozást, a vélemények meghallgatását, egymás közti cseréjét is hiányolják, de tovább kell halasztanunk őket…

A helybeliek egyenként felkeresik-e a hivatalban, elmondani a gondjaikat?

– A közösségi oldalakon megosztunk mindenfajta tudnivalót, ugyanakkor mindig hangoztatom: ha valakinek személyes megbeszélni valói, megoldásra váró gondjai vannak, egyenként keressenek a hivatalban. Ott a járványügyi előírások betartásával mindent megbeszélhetünk, megpróbálunk megoldást találni rájuk. Eddigi tapasztalatok szerint inkább az idősek keresnek a személyi gondjaikkal.

Kisiratoson milyen a vírushelyzet?

– Karácsony előtt feloldották a zárlatot, de sajnos, hamar újra piros övezetbe kerültünk, azzal együtt, hogy csupán 3 fertőzöttet találtak a faluban. Kapcsolatba léptem az Arad Megyei Egészségügyi Központtal, ahol azt válaszolták: a határozat meghozatalától számított 14 napot veszik figyelembe, ezért kerültünk oda. A lakosság mindent megtesz a védekezésért, hiszen csak azok mennek ki, akiknek feltétlenül szükséges, vagyis vásárolni, illetve munkába és onnan haza. Sajnos, a munkahelyekről is hazavihetik a vírust. Ezzel együtt minden járványügyi óvintézkedést betartunk: nem szervezünk programokat, mindenhol, ahol a lakosság megfordul, fertőtlenítő szereket helyezünk el. Az iskolában online oktatás zajlik, ezért a gyerekek már nagyon várják, hogy találkozhassanak egymással, hiszen csakis találkozva, beszélgetve válhatunk közösséggé. Reméljük, hamarosan túl leszünk a járványon.

A kisiratosiak szerencsés helyzetben vannak, hiszen a közeli Kürtösi Vámszabad Övezetben sokan dolgozhatnak. Az ottani munkahelyek nem szűntek-e meg?

– Valóban szerencse, hogy ott kisebb-nagyobb munkamegszakítással, de folyamatosan dolgozhatnak, ezért a megélhetésük biztosított.

Köszönöm szépen a beszélgetést, további vírusmentes, sikeres évet kívánok.

– Én köszönöm a lehetőséget azt szeretnénk, ha Kisiratos végre visszatérhetne a megszokott kerékvágásba, a gazdag kulturális és sportprogramok folytatásának az időszakába.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu