Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2021. január 22., 04.26

Új elnök a Platanus élén

2013. május 02., 14.35 Csütörtök / Krassó-Szörény

Rendkívüli közgyűlésre került sor április 30-án Resicabányán, a Magyar Házban. A néhány nappal korábban elhunyt Bálint Erzsébet Platanus elnök  helyébe választottak új vezetőséget és elnököt a kulturális egyesület tagjai. 

A közgyűlés rendkívül gyorsan zajlott, a pénzügyi teendőket továbbra is Hategan Márta látja el, az egyesület titkára Tóth János lett, elnöke pedig Kún László. Kérdésünkre az új elnök elmondta, hogy a 2013-as évi tevékenységeket annak függvényében szervezik, hogy melyik pályázat bizonyul nyertesnek, várják az eredményhirdetéseket, mindenképpen a Hóvirág Daloskörrel szorosan együttműkődnek az év további részében is, közölte Kún László.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: válasz Kún Lászlónak / Csütörtök, 2013. május 09., 01.40 Válaszoljál rá!

Laci!

Nagyon sajnálom, hogy objektív hangvételű hozzászólásomat szubjektív és ráadásúl támadóként értelmezte. Megértem, hogy rosszúl esik a kompetenciával kapcsolatos megjegyzésem, de az az igazság, hogy a jelen vezetőség nem kompetens. Nézzük csak példaként a Német Fórum vezetőjét, Erwin Tiglat. Őrá el lehet mondani, hogy kompetens. Mert egy, a magyar közösséget képviselő vezető is kell tudjon reprezentáljon különböző szinteken(rendezvényeken, ünnepeken, külföldön stb.), szépen kell beszéljen, olvasson magyarul, helyesen kell írjon magyarul, egy két világnyelvet is jó ha tud, nem árt ha ért a kultúrához, magyar irodalomhoz, tud csapatban dolgozni, jó szervező, menedzser stb.
Laci! Egy objektív hangvételű érvelést először is meg kell tanúlni értelmezni és nem régi szekus hangvételű \"informátor, besúgó\" jelzőkkel kell replikázni. Nekem nem voltak, nincsenek és nem is lesznek besúgóim. Én a személyes véleményemet mondtam el.
A \"Templom és Iskola\" Szórvány Egyesületről akart egy beszámolót. Noha Önmagának ellentmondóan úgy fejezi be levelét, hogy ne a sajtón keresztül üzengessünk egymásnak, mégis azt írta, hogy \"ha van valami bemutatni való (kivéve a Hóvirág Daloskörrel tervezett akciókat) várjuk itt a beszámolót.\" Ezért csak informálásként elmondom és emlékeztetem, hogy a Hóvirág tagjai kivették a részüket az Egyesület munkájában, de az ő munkájuk mellett csak egy pár teljesítményt említenék Önnek az Egyesület munkájáról.
Először is egy minőségi magyar hosszúprogramú óvódát hoztunk létre a semmiből. Ezt jól működtetjük, menedzseljük. Folyik az óvódások magyar nevelése. Két óvónőt szereztünk a megyébe, akiknek ingyen lakást, sőt még támogatást is adunk. Ingyen ingáztatjuk a govondári gyerekeket az óvódába.
Nemcsak az óvódásokat, hanem a gyerekeket is neveljük.Szerveztünk magyar órákat, programokat. Jól működő ifjúsági csoportunk van 18 taggal, akik rendszeresen járnak a programra. Télen ifjúsági tábort szerveztünk 18 itteni fiatalnak. Autót szereztünk, vadonat újat, 7 személyest, amivel beindítottuk a szórványmissziót is. Tavaly egész évben szegedi önkénteseket hívtunk, akik oktatták gyerekeinket, fiataljainkat, történelmi előadásokat is tartottak a felnőtteknek. Laci! Soroljam még? Mert még tudnék mesélni a jövőbeli terveinkről is.

Az együttműködési szándéktervezetükre nézve pedig csak annyit mondok, hogy majd ha lesz új vezetőség, lesz együttműködés. Mert hogyan tudna Laci együttműködni velem, ha presbiterként se tudott. Akármilyen probléma volt sosem tudtunk egyről kettőre jutni.

Sajnálom Laci, de ez a helyzet.

Megyasszai A.

Hozzászólt: válasz / Csütörtök, 2013. május 09., 00.13 Válaszoljál rá!

Jani!

Az a baj, hogy már rég kellett volna egy teljesen más elképzelést képviselő vezetőséget toborozni a Platanus élére, akiknek van elképzelésük, hogyan lendítsék fel a magyar életet Resicán. Mint ahogy Magyarországon is, a kommunisták helyett jött egy új kormány, új meglátásokkal, elképzelésekkel.
Két dolgot tisztázzunk!!! 1. Egyáltalán nem törekszem Platanus vezetőségre a jelen helyzetben. 2. Mint, a magyarságért legtöbbet tevő szervezet vezetőjeként és egyházi képviselőkként(katolikus, református), igenis lenne beleszólásunk a Platanus dolgaiba.
Ha elnök és vezetőségválasztást terveztek a Platanusnál, akkor egy szebb magyar jövő reményében, nem az lett volna az értelmes lépés, hogy meghírdetnek egy találkozót, ahova pl. sajtón keresztül is meghívják a resicai embereket, egyházak képviselőit, akik elmondják véleményüket, javaslataikat? Nemcsak a rendkívüli közgyűlés tagjaiból lehetne vezetőséget választani. Vannak azért még resicán olyanok, akik szóba jöhettek volna, mint potenciális, alkalmas vezetők. Mért lett pl. kitúrva a Platanustól Cziple Ghünter? Mért nincs helye a Platanusban Seres Péternek? Hol van Huszti András és a többiek, akik igenis fellendítenék a magyar életet?
Abban az esetben, ha a Platanus beismeri, hogy szükség van a változásra, egy új vezetőség kialakítására, volna javaslatunk, hogy kinek lenne ott a helye a Platanus vezetőségében. Ez esetben minden kedden ott lennénk a székházban és támogatnánk aktívan az új csapat munkáját.

Hozzászólt: Kun László / Szerda, 2013. május 08., 14.46 Válaszoljál rá!

Ez az én személyes válaszom:

Amikor azonban eljön az Igazság Lelke, ő majd elvezet titeket a teljes igazságra. (Jn.16,13)
Senkinek rosszal rosszért ne fizessetek. (Rom.12,17)

Következik a Platanus Kulturáli Egyesület válasza:

Nagytiszteletű Megyasszai Attila református lelkész és a
Templom és Iskola Szórványegyesület vezetője.

A Platanus Kulturális Egyesület nevénben köszönöm a szívélyes hozzáállást és kénytelen vagyok válaszolni a kimondottan támadó levelére. (lehet, hogy az ön informátora – besúgója – rosszul volt értesülve).
Megszeretném említeni, ahogyan az egyesület neve is kimondja, a Platanus Kulturális Egyesület csakis kulturális tevékenységeket folytat és kezdeményez, úgy ahogyan az alapszabályunk megengedi.
Nem tudok (és ha ön tud, kérem tájékoztasson) olyan szervezetről, amelyek rendkívüli választások alkalmával, olyanokat is meghív, akiknek semmi joguk sincs beleszólni az egyesület dolgaiba, főleg a választások alkalmával.
Itt nem a magyarság vezetőiről van szó, ez az érvelés egy kicsit túlzott.
A kompetenségröl magának nincs felhatalmazássa, hogy véleményt mondjon.
A szóbanhozótt Hóvirág Daloskör tagjainak a fellépésüket, a maga által vezetett „Templom és Iskola Szórványegyesület” is használta bizonyos alkalmakkor, anélkül, hogy említést tett volna a hovatartozásukra.
Ha tényleg érinti és akar valamit tenni a resicabányai magyaroknak, kérem foglalkozzon a már említett egyesülettel, és ha van valami bemutatni való (kivéve a Hóvirág Daloskörrel tervezett akciókat) várjuk itt a beszámolót.
Végül, csak azt akarom mondani, hogy terveztünk egy közös együtműködési lehetőséget a két szervetet között ami tényleg előre hozná az itteni kulturális tevékenységet, ezért várjuk a jelenkezését minden kedden délután.

Tisztelettel
Platanus Kulturális Egyesület elnöke
Kun László

U.I.
1. Szívesen várjuk annak a magyar csapatnak az élén akik aggódnak a Platanus sorsa iránt, akik megkérték, hogy a nevükben írjon a Magyar Házba, hogy részt vegyenek a programjainkba.
2. Elvárom, hogy a további különbségeket nem az újság hasábjain, hanem a Magyar Házon belül oldjuk meg.

Hozzászólt: Tóth János / Szerda, 2013. május 08., 14.07 Válaszoljál rá!

A választásokról tudtak a Platanus Egyesület tagjai, sőt az egész Magyar Ház. Hírdettük, gondoljanak egy új elnökre. Senki sem vállalta a felelőséget, ahogy ez a rendkívüli közgyűlésen is kiderült. Az évi közgyűlés június elején lesz annak rendje és módja szerint. Azért siettünk a szóbanforgó közgyűléssel, mert a Hóvirág Daloskör várta, hogy gyakorolhasson, Anyák Napjára. Reméljük, két év múlva egy fiatal magyar (értelmiségi) személy fogja elnyerni az elnökségi tisztséget. Már mostantól lehet erre készülni, addig lássuk őt a Magyar Házban!

Hozzászólt: porlunk mint a szikla / Kedd, 2013. május 07., 10.58 Válaszoljál rá!

Tisztelt Resicabányai Platanus Kulturális Egyesület!!

Tudomásunkra jutott, hogy a Platanus Kulturális Egyesület, mely a resicai magyarságot nemcsak kulturális vonalon hivatott képviselni, új vezetőséget választott. A kérdésünk az, hogy a magyar értelmiségiek, magyar egyházak képviselői mért nem kaptak meghívót egy ilyen, a magyarság jövőjéről szóló fontos gyűlésre, hogy elmondják javaslataikat, új vezetőséget javasoljanak, attól függetlenül, hogy Platanus tagok vagy nem.Mért csak egy pár ember dönt a magyarság vezetőiről? Mért nem lehet egy kompetens vezetőséget választani, akik tudnak reprezentálni, tennének a magyarság összegyűjtéséért, kulturális neveléséért? Egy jó pár évig megint kongani fog a Magyar Székház? Mert a Hóvirág Daloskör tagjain kívül csak egy pár ember fordul meg a Magyar Házban. Kedves Platanus Vezetőség!!! A megejtett gyűlés után is lehet pótolni a mulasztást. Nem is olyan rég, egy pár évvel ezelőtt még voltak \"merre tovább magyarság\" jellegű megbeszélések. Remélem minél hamarabb megszerveznek egy ilyen találkozót.

Az itteni magyarokért aggódók nevében,

Megyasszai Attila

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu