Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. november 28., 07.50
https://www.facebook.com/RMDSZ/

Új Európa – egy másfajta Európa

2013. július 30., 23.57 Kedd / Hunyad

Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke dévai sajtótájékoztatóján ismertette a 2012 szeptembere és 2013 júliusa közötti európai parlamenti és közéleti tevékenységét.

 

„Minden évben elkészítjük a tevékenységi beszámolót, amióta tagja vagyok az Európai Parlamentnek. Nem kötelező az ilyen típusú beszámoló, azonban én úgy érzem, el kell számolnom minden parlamenti év végén, ismertetnem kell, mivel foglalkoztam az elmúlt hónapokban” – mondta el Winkler Gyula.

Az EP-képviselő három fontos tevékenységet emelt ki az elmúlt egy évből: az EU 2014––2020 közötti költségvetési keretének előkészítése, az Európai Néppárt tavaly októberi bukaresti kongresszusának szervezése, valamint az Európa jövőjéről szóló, egyre pezsgőbb vitához hozzájáruló Új Európa most című, Frank Engel luxembourgi EP-képviselővel közösen írt tanulmánykötet szerkesztése.

„A bukaresti EPP kongresszus azért volt nagyon fontos, mert húsz év után módosította programját az európai pártcsalád. Az RMDSZ-nek pedig sikerült bevinnie egy, a kisebbségek jogairól és védelméről szóló fejezetet, valamint bekerült a néppárt programjába a régiók fontossága is” – számolt be Winkler Gyula. Az Európa jövőjéről szóló viták kapcsán az EP-képviselő csalódásának adott hangot, hogy Romániában még az ingerküszöböt sem éri el. „Az EU jövőjével kapcsolatos véleményeket nem Románia 33 EP-képviselője kell hogy megfogalmazza. Közvita kellene, hogy kialakuljon Romániában is, amelyben a politikusoknak, de főleg a közéleti szereplőknek, a civil társadalomnak kellene részt venni. Hat éve vagyunk teljes jogú tagjai az Európai Uniónak és sajnos, azt kell látnunk, hogy itthon, Erdélyben, de az országos közvélemény számára sem fontosak azok a viták, amelyeknek eredményeképpen majd megszületik egy új Európa. Holott ilyen viták során kellene meghatározni, hogy milyen Európát szeretnénk, hogy a régiók Európáját, a föderális Európát akarjuk-e” – magyarázta Winkler Gyula.

Az EP-képviselő beszámolójában kiemelt helyen szerepel a kisebbségi európai polgári kezdeményezés megszervezésének érdekében kifejtett tevékenység. „Több mint kétéves munka eredményeképpen született meg az a példaadó európai kisebbségi összefogás, amelynek eredményeképpen kidolgoztuk, véglegesítettük a kisebbségi polgári kezdeményezés, a Minority SafePack tartalmát, amely jelen pillanatban az Európai Bizottság jóváhagyására vár. Reményeim szerint a bizottság a következő hetekben iktatni fogja a benyújtott tervezetet, és ezáltal elkezdődhet az aláírásgyűjtés, amely során a következő egy esztendőben egymillió aláírással nyomatékosítjuk igényünket, hogy az Európai Unió intézményei több figyelmet szenteljenek a nemzeti kisebbségi közösségeknek és foglalja jogszabályba az őshonos kisebbségek védelmét biztosító rendelkezéseket” – nyilatkozta Winkler Gyula a sajtótájékoztatót követően.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselőjének részletes tevékenységi beszámolója a www. winklergyula.ro honlapon olvasható.      

 

Winkler Gyula EP-képviselő sajtóirodája

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu