Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. január 25., 10.40

Újabb „keresztszülőket” keresnek a magyar iskolásoknak

Írta: · Pataky Lehel Zsolt
2008. augusztus 18., 18.00 Hétfõ / Arad

A nem aradi magyar középiskolások bentlakási költségeit enyhítendő, a megyei RMDSZ oktatási bizottsága bővítené a „keresztülői” támogatási rendszert, vagyis azt a mozgalmat, amely révén vállalkozók és tehetős magánszemélyek magukra vállalják egy-egy diák iskoláztatási költségeinek egy részét. Az ötletet Nagy Gizella, az RMDSZ oktatási alelnöke vetette fel a bizottság legutóbbi ülésén.

Ilyen mozgalom indult Magyarországon a csángóföldi magyar gyerekek megsegítése érdekében, illetve az aradi magyar oktatást támogató Alma Mater Alapítvány is kezdeményezett hasonlót. A leggyakoribb ok az olyan magyar családok részéről, akik nem íratták gyereküket magyar középiskolába a nyolcadik osztály elvégzése után, hogy drága a gyerek fenntartása Aradon (a megyében másutt nincs magyar nyelvű középiskolai képzés). Ha vállalkozók, vagy magánszemélyek úgymond beszállnak a költségekbe, húsz-harminc százalékkal, vagy akár többel, ösztönözheti a családokat, vagy legalábbis nem lehet többé kifogás – érvelt Nagy Gizella. A segítségnyújtás természetesen függene a magaviselettől és a tanulmányi előmeneteltől is. Az RMDSZ-es tisztségviselő szerint ez a forma sokkal közvetlenebb, mert a mecénás egy személynek, illetve a családnak nyújtja az ösztöndíjszerű támogatást, és nem egy szervezetnek, ezért talán könnyebb is lesz meggyőzni a lehetséges támogatókat.

„Számítunk olyanokra is, akik iskolás korukban kaptak hasonló támogatást, hogy most ők segítsenek másokon, hiszen ők átérzik ezt a helyzetet – mondta Nagy Gizella. – Olyanok kevesen vagyunk már, hogy igazán elkel a segítség, és itt, a szórványban még nagyobb az egymásrautaltság.”

Az illetékesek még tanulmányozzák a „keresztszülői” támogatási rendszer bevezetésének jogi formáját, de akinek felkeltette a figyelmét, az már érdeklődhet az Arad megyei RMDSZ-szervezetnél.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Gitta / Szerda, 2008. augusztus 20., 22.31 Válaszoljál rá!

Tisztelt Nagy István úr!Nem a Magyarországi iskolákra gondoltam konkrétan,hanem az EU,más országaival pl.lehetne olyan szintü egy nyelv oktatás(angol,német v.francia)ahonnént direkt speciális tanárok érkeznek az adott országbol.A lehetőségek tárháza nagyon sok,csak nyitni kellene.Azt hiszem ha valami egyedit létre tudnának hozni,akkor sok szülő sokkal jobban megfontolná.Hisz ha azt nézzük akkor azt a pénzt ha a gyermeke továbbtanul ígyis-úgyis ki kell fizesse.De ha tudja,hogy a gyerek ha elvégzi az iskolát nem lesz munkanélküli,hanem igen is olyan szakmai hátérrel rendelkező iskola tanulója volt ami elismert akkor szerintem nem lesz gond.lehetne hiány szakmákat oktatni,bőviteni a lehetőségeket.Nem értek hozzá,de azt tudom,hogy magyarországrol sok kőmüves,burkolo készül kivinni a vállalkozását.És elsősorban otthoni szak,és segédmunkásokat keresnek,ez is lehet a továbbgondolás alapja.De nagyon sok van még.

Hozzászólt: Straub József / Szerda, 2008. augusztus 20., 18.48 Válaszoljál rá!

Az ötlet jó, máshol is alkalmazzák (pl. Dévai Szt. Ferenc Alapítvány).
Csak egy gond van. Akik szivesen segítenének, azoknak nem biztos, hogy van anyagi lehetőségük egy gyerek költségeinek a felvállalására. Ezért kissebb összegekre kell felbontani, vagy létre kell hozni egy külön számlát, hogy mindenki segíthessen.

Hozzászólt: EP / Kedd, 2008. augusztus 19., 15.17 Válaszoljál rá!

Amit meg hozzafüznek, hogy minnel többen foglalkoznak a temaval annal jobb.Tehat Tisztelt illetekesek, tessek felvenni a kapcsolatot mindenkivel es tessek intenziven kampanyolni.Sok sikert! Szivesen ajanlom segitsegem!

Hozzászólt: EP / Kedd, 2008. augusztus 19., 15.13 Válaszoljál rá!

A keresztszülöi tamogatast vilagszerte alkalmazzak.
Az Alma Mater Alapitvany altal kezdemenyezett keresztszülöi program nemcsak "kezdemenyezett", hanem mar evek ota sikeresen müködik.

Hozzászólt: Nagy István / Kedd, 2008. augusztus 19., 14.53 Válaszoljál rá!

A Csikynek magyarországi iskolákkal vannak testvérkapcsolatai.

Hozzászólt: Gitta / Kedd, 2008. augusztus 19., 12.43 Válaszoljál rá!

Már nem élek Romániában,nem tudom,hogy mennyire segitség,de mi lenne ha valamilyen ,testvér' kapcsolatot alakitana ki a Csiky más külföldön müködö iskolákkal.Ezzel is olyan pluszt nyujtva a tanuloknak amit más iskola nem nyujt.Nem ismerem az otthoni lehetőségeket,de egy biztos a mai világba az tud boldogulni aki a kapcsolat rendszerét ügyesen használja.Nagyon sok olyan ember van akik ott végeztek,és rendelkeznek annyi segitő kézséggel a volt iskolájuk iránt,és modjukban áll megtenni.Bizonnyára segiteni is fognak.Nagyon sok lehetőség van egyedivé,vonzová tenni,csak akarni kell.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu