Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. június 23., 11.39
Megújulhat Temesvár épített öröksége, a Városháza támogatásával

Újból bevezetik a „parlagadót”

Írta: Pataki Zoltán
2021. május 12., 18.42 Szerda / Temes

A Városháza illetékesei újragondolták a Temesvár épített örökségének megújulását segítő programot, amelytől az elhanyagolt műemlék épületek és a történelmi városrészek patinás épületeinek a helyreállítását várják. A program segítséget kínál a műemléképület-tulajdonosoknak vissza nem térítendő, illetve jelzálogalapú kölcsön formájában, a jövő évtől kezdődően ugyanakkor újból kivetnék a „parlagadót” azokra a tulajdonosokra, akik nem újítják fel épületeik homlokzatát.

A műemlék épületek és a történelmi városrészek védett épületegyütteseinek felújítását célzó program keretében a város segítséget nyújt az épületek homlokzatának és tetőszerkezetének a felújításához, az alábbi feltételek mellett:

  1. A történelmi belváros épületei mellett a programot kiterjesztik a Józsefváros és a Gyárváros régi épületeinek a felújítására is (a Városháza honlapján közzéteszik az érintett épületek listáját).
  2. A Városházán létrehoznak egy tanácsadó irodát, amelynek alkalmazottjai az épület-felújítási támogatások igénylését bírálják el, és segítenek a dossziékat összeállítani.
  3. A műemlék épületek tulajdonosai 20% vissza nem térítendő támogatást és 80% jelzálog-kölcsön alapú, 10 év alatt visszafizetendő támogatást kapnának a Városházától az épületeik homlokzatának, tetőszerkezetének a felújítására, az ajtók-ablakok cseréjére.
  4. A történelmi városrészekben található régi épületek tulajdonosai a felújítási költségek 50%-át kérhetik a várostól, 10 év alatt visszafizetendő jelzálog alapú kölcsön formájában. A támogatásokat mindkét esetben csak magánszemélyek kérhetik.

Újdonság az is, hogy a Városháza elkészítteti a felújítási projektet, szerződést köt a kivitelezővel, és megvalósítja a felújítást is, amennyiben a lakók igénybe veszik a Városháza támogatását. A város további kedvezményeket nyújt a szükséges engedélyek kiváltásához és 5 évre szóló adókedvezményt a felújítást megvalósító tulajdonosoknak.

Az érem másik oldala: azokra a háztulajdonosokra, akik elhanyagolt állapotban levő ingatlant birtokolnak, a jövő évtől újból kivetik a „parlagadót”, ami 300-500%-os többletadót jelent. A „parlagadót” a város bármely magántulajdonban levő épületére kivethetik, amelynek a külseje elhanyagolt, csúfítja a városképet. A tulajdonosokat még július folyamán felszólítják, hogy fel kell újítaniuk a házukat, és ha év végéig nem látnak hozzá a felújításhoz (nem váltják ki legalább az építési engedélyt), akkor a következő évtől „parlagadót” fognak fizetni mindaddig, ameddig nem valósítják meg a felújítást. 

Dominic Fritz polgármester abban reménykedik, hogy az elhanyagolt ingatlanok felújítási programjának látható eredményei lesznek 2023-ig, amikor Temesvár Európa Kulturális Fővárosa lesz.

 


Megújul a belváros egyik szecessziós gyöngyszeme, az egykori Leszámítoló Bank épülete

(Pataki-fotó)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu