Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. január 26., 01.10

Újraéledőben a harói magyar közösség

Írta: Gáspár-Barra Réka
2019. október 21., 17.38 Hétfõ / Hunyad

Nagy volt az öröm a harói gyülekezetben az október derekán megtartott ünnepi istentisztelet alkalmával, hiszen hosszú idő után ismét megtelt a templom helybeli, brádi és dévai hívekkel, ráadásul utóbbiak között néhány olyan fiatal család is jelen volt, akik úgy döntöttek: Haróban szeretnének letelepedni, házat építeni, gyarapítani a maroknyi helyi közösséget.

– Ez egy történelmi pillanat Haró életében. Hiszen az utóbbi évtizedek folyamatosan a gyülekezet fogyásáról szóltak. Akik vagyunk, igyekszünk gondozni a templomot, a környékét, de a lélekszám folyamatosan apad. Jelenleg 90 lelket számlálunk, de sokan nem is laknak itt, templomba tizenegynéhányan járunk. És akkor ma azt ünnepelhetjük, hogy hét fiatal családdal gyarapszik a közösségünk, akik úgy döntöttek, hogy itt akarnak házat építeni, gyermeket nevelni. Sokat küzdöttünk azért, hogy Haróban egy kicsit fellendüljön a gyülekezeti élet. Nem volt könnyű, sokszor személyes csatákat is meg kellett vívnunk, de a jó Isten megáldott Rátoni Csaba tiszteletes úrral, aki szép családjával együtt mellénk állt, és kezd újra élet lenni – mondta elérzékenyülve Székely Dezső, harói gondnok.

Rátoni Csaba lelkipásztor egy bő esztendeje vette át a harói gyülekezetet és törekvéseiket felkarolva, közös istentiszteletek, szeretetvendégség révén igyekszik élővé tenni a dévai gyülekezettel való kapcsolatot. Biztatására idén néhány fiatal dévai család úgy döntött: Haróban alakít ki magának családi fészket.

– Sokfelé nézelődtünk, keresgéltünk. A tiszteletes úrral jöttünk ki Haróba. Megismertük az itteni embereket, megkedveltük. Nagyon megtetszett a hely. Eldöntöttük, hogy megpróbálunk itt letelepedni: hat házaspár, illetve jegyespár és még kér fiatal társunk, akik szintén házasságra készülnek. Gyermekkori barátok vagyunk. Egymást szeretnénk segíteni az építkezésben és majd a mindennapokban. És azt reméljük, hogy néhány év múlva már itt szaladgálhatnak a gyermekeink is – mondta Lőrincz Krisztián, miközben ifjú barátai szorgosan szolgálták fel a közösen főzött gulyást, birkapörköltet a harói, dévai és brádi híveknek.

A jó hangulatú szeretetvendégséget megelőzően azonban az egybegyűltek Isten igéjéből táplálhatták a lelküket. Rátoni Csaba lelkész Jeremiás próféta példája kapcsán mutatott rá: Nem az a  feladatunk, hogy siránkozzunk, hogy reményvesztetten legyintsünk, vagy hitetlenül kinevessük a merésznek tűnő terveket, hanem hogy hittel a fejünket felemeljük, meglássuk a hatalmas Istent és elhiggyük azt, hogy  az Isten rajtunk keresztül munkálkodik és a történelmet velünk akarja megíratni. Csak bíznunk kell az ő hatalmas erejében, mellyel csodákra képes.Az ószövetségből vett alapige szerint Jeremiás isteni intésre megprófétálja Júda királyságának a káldeusok általi elfoglalását, és ezért előbbiek börtönbe vetik. De itt megszólítja Isten és azt kéri tőle: vásároljon földeket, ott ahol már a káldeusok megvetették a lábukat. Jeremiás háborog, nem érti Istent. Úgy tűnik, hiábavaló dolgot kér tőle az Úr. De eszébe villan Isten sok-sok csodatette és eltölti szívét a bizalom és a remény. Nekünk is bíznunk kell és reménységgel megvásárolni, belakni földeinket, akkor is, ha pillanatnyilag túl merész és áldozatot igénylő lépésnek tűnik – biztatott a lelkész.

Az ünnepi istentiszteletet a dévai gyülekezet kórusának előadása gazdagította, Lengyel Izabella karvezető irányításával és a brádi, illetve dévai gondnokok, valamint Széll Lőrincz megyei ifjúsági és sportigazgató is köszöntötték a házigazdákat. Utóbbiak a templomkertben gondosan megterített asztallal várták vendégeiket és az istentiszteletet követően kötetlen beszélgetéssel, szeretetet vendégséggel folytatódott az együttlét.

Az ünneplőket Pogocsán Ferdinánd, dévai alpolgármester is köszöntötte. – Nagy öröm számomra itt lenni és látni azt, hogy a közel 200 éves templom újra zsúfolásig megtelik. Hiszen éppen ez a célunk, hogy a visszaszerzett, felújított ingatlanainkat megtöltsük élettel. Itt Haróban úgy látom, kezd újraéledni a közösség, Rátoni Csaba lelkipásztor is sokat tesz ezért. A magam részéről további áldásos munkát kívánok és szép ünneplést a mai napra – mondta az alpolgármester, arra biztatva a helyieket, hogy a továbbiakban törekedjenek saját képviselőt juttatni a tanácsba, hogy a helyi magyar közösség szépen induló megerősödésében az önkormányzat támogatást is élvezhessék.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu