Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. január 27., 02.38
Pécskai templombúcsú, és ami mögötte volt

Ünnepi szentmise, színes kulturális program

Írta: Balta János
2019. június 19., 16.42 Szerda / Arad

A pécskai római katolikus plébánia és a helybeli Kolping Család, Pécska Város Polgármesteri Hivatalának és a Helyi Tanácsnak a támogatásával idén is kétnapos programmal ünnepelte meg az 1887-ben, a Szentháromság tiszteletére felszentelt templom búcsúját.

A szórakoztató műsor már szombaton 17.30 órától, a 4-es Számú Óvoda tanévzáró ünnepségével, az előkészítő osztályba indulóknak a búcsúztatásával indult. 19 órakor kezdődött a 2-es Számú Általános Iskola I–IV. osztályainak a könnyűzenei műsora, majd az aradi Dum-Dance Team tánciskola bemutatója, utánuk a Pécskai Gyermekek Klubjának Ministars és Energy csoportjai léptek színpadra. A nap programját a 20.30 órakor kezdődött utcabál zárta, ahol a Kvint zenekar húzta a talpalávalót.

Szentháromság vasárnapján a 17 órakor kezdődött ünnepi szentmisére zsúfolásig megtelt a római katolikus templom a pécskai és a környékbeli hívekkel, valamint az anyaországi, főként battonyai vendégekkel. Nem véletlenül, hiszen a szertartást 5 pap és egyházi méltóság társaságában ft. Bajnai Beke István kanonok, battonyai plébános celebrálta. A 41 éve szolgáló kanonok szentbeszédének az elején visszatekintett a gyönyörű templom építésére, amiben oroszlánrészt vállalt a Battonyáról ide helyezett dr. Szabados József plébános. Éppen ezért, számára is kiemelkedő megtiszteltetés, amiért a búcsúünnepségen egy autóbusznyi battonyai hívő társaságában részt vehetett. Mert a pécskai és a battonyai római katolikus hívek közötti barátság, testvériség a templomépítés óta kiválóan működik, aminek kiváló példája az egymás nagy ünnepein való kölcsönös részvétel.

Az ünnepélyes szertartás végén ft. Czeglédi Ferenc tiszteletbeli esperes-plébános köszönetet mondott a magvas szentbeszédért ft. Bajnai Beke István kanonok-plébánosnak, a paptestvéreknek, ft. és ns. Király Árpád marosi főesperes, arad-ségai és tornyai plébánosnak, a tornyai születésű ft. Czank Gábor gyomaendrődi plébánosnak, Pécska szülöttének, ft. Kocsik Zoltánnak, a temesvári Gerhardínum Katolikus Gimnázium lelki vezetőjének, valamint Salman Demeter nagylaki plébánosnak. Ugyanakkor köszönetet mondott a támogatásért a szentmisén részt vevő Miodrag Stanoiov alpolgármesternek és a városi tanácsosoknak. Zárszavaiban minden résztvevőt a római katolikus plébánia alagsorában felszolgált szeretetvendégséggel egybekötött baráti beszélgetésre hívta.

 

 

Színes népzenei és néptáncműsor

 

A szabadtéri színpadon 19 órakor kezdődött népzene- és néptáncműsor nagyszámú közönségét Beke Judit műsorvezető köszöntötte. A színpadra kérte a pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület Kis-Maros citerazenekarának kezdő, majd haladó csoportjait. Azok Juhász Kálmán oktató vezetésével magyar népdalokat adtak elő nagy sikerrel. Utánuk a Pécskai 2-és Számú Általános Iskola 2. és 3. osztályos diákjai Pap Enikő betanításával magyar táncokat mutattak be vastaps közepette. Ezt követően a pécskai Păstrătorii Traditiei néptáncegyüttes gyermekcsoportja Marin Stan vezetésével pécskai, sikulai, majd bihari táncokat mutatott be. Utánuk a Búzavirág néptáncegyüttes Kisboglárka csoportja Engi Márta Ildikó koreográfiájára, Pap Enikő vezetésével pünkösdi gyermekdalokra épülő, Pünkösd-rózsa című táncát adták elő. A továbbiakban a Búzavirág néptáncegyüttes Búzavirág csoportja krasznai táncokat adott elő Kádár Elemér koreográfiájára, Engi Márta Ildikó vezetésével.

Ezt követően a műsorvezető elmondta: folyó év május 18-án, Temesváron szervezték az I. Temesvári Sokadalom című gyermek- és ifjúsági néptáncfesztivál nevű minősítő versenyt, ahol a Búzavirág cegyüttes két csoportja, a Nagyboglárka a gyermek-kategóriában bronz minősítést szerzett a szilágysági táncával. Ugyanott a Búzavirág csoport Szépen szól a szentiványi nagyharangcímű, vajdaszentiványi tánca ezüst minősítést nyert. A gyermek kategóriában 8, míg az ifjúsági kategóriában 10 jól felkészült csapat produkcióját értékelte a szakavatott zsűri. A továbbiakban mindkét táncot bemutatták, vastaps közepette.

Utána a Nagyboglárka néptánccsoport Tavaszi szél vizet árasztcímű táncát mutatták be Engi Márta Ildikó koreográfiájára.

A továbbiakban a Befogom a hat ökröm a járomba címmel a Búzavirág csoport bemutatta az április 8-án, Budapesten a Papp László Arénában szervezett Minden Magyarok Tánca című műsorban előadott táncát. Előtte azonban a Búzavirág egyesület és néptáncegyüttes vezetősége nevében a bemondó köszönetet mondott a támogatásért Pécska Város Önkormányzatának, Antal Péter polgármesternek, a Nagyvárad Táncegyüttesnek és Szabó Mercédesz, valamint Rácz Lajos oktatóknak, amiért lehetővé tették a Búzavirág számára a budapesti részvételt. A néptáncgála záró részében a Budapesten bemutatott táncnak tapsolhatott a közönség.

A Pécskai templombúcsú programjának az idei sikere a szervezőket a magas színvonal mellett a program folytatására ösztönözhetik. A sikeréért köszönet jár a támogatóknak és a szervezőknek egyaránt.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu