Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. május 27., 18.46
A XXIV. Bánsági Magyar Napok csúcseseménye

Utcai felvonulás és Hagyománykeresőben néptáncgála

Írta: Pataki Zoltán
2019. május 13., 16.18 Hétfõ / Temes

Húsz esztendővel ezelőtt indult útjára a bánsági néptáncmozgalom, amely az autentikus népi hagyományok ápolását és továbbadását tűzte ki céljául. A szegedi és debreceni néptáncoktatók önzetlen és kitartó munkája eredményes volt, két évtized alatt hihetetlen fejlődésnek voltunk a tanúi. A Temes megyeszerte szépen szaporodó és gyarapodó hagyományőrző csoportok, népi táncosok, citerások és népdalénekesek eljutottak egy olyan szintre, amit immár az anyaországban is a legmagasabb minősítéssel honorálnak a szakemberek. A Hagyománykeresőben néptáncgála évről évre valóságos seregszemléje ennek a szépen fejlődő és terebélyesedő mozgalomnak, ahol mindenki tudása legjavát nyújtja, a közönség nagy örömére.

A vasárnap esti néptáncgálára a népviseletbe öltözött tánccsoportok utcai felvonulása hívta fel a figyelmet, amely a Dóm tér–Szabadság tér–Opera tér útvonalon zajlott, zenekari kísérettel. A több mint 200 népviseletbe öltözött gyerek és fiatal vonulása, táncbemutatói szemet gyönyörködtető látvány volt.

A közel 1000 férőhelyes Capitol Terem dugig megtelt a néptáncgála kezdetére, bizonyítva, hogy nincs akkora terem Temesváron, amelyet ne töltenének meg az autentikus néptánc rajongói, a fellépő gyerekek szülei, nagyszülei, hozzátartozói. A néptáncgála díszvendégeit és a szép számú közönséget, a résztvevő csapatokat Szász Enikő, a Temesvári Magyar Nőszövetség elnöke köszöntötte, aki örömmel nyugtázta, hogy telt ház fogadja az est fellépőit. „Az eltelt 24 év alatt felnőtt egy generáció, és előfordulhat, hogy azok közül a táncosok közül, akik annak idején a szárnyaikat próbálgatták és botladozva próbálták bemutatni a kis tudásukat, most apukák-anyukák lettek, és gyerekeik látványos fejlődésében gyönyörködnek. Ez a Bánsági Magyar Napok és a Hagyománykeresőben néptáncgála célja: átadjuk, átörökítsük generációról generációra a népi hagyományokat, mert addig vagyunk, ameddig a hagyományaink élnek” – mondta Szász Enikő.

A rendezvény első részében a Szabó Ferenc tanító bácsi vezette Pro Folk Egyesület Nagybokréta, Kisbokréta, Nagymorzsa, Kismorzsa és óvodáskorú tánccsoportjai, illetve a Nagybokréta és Kisbokréta citerazenekarai fellépését tapsolhatták meg a nézők, akik gyermekjátékokat, dunántúli ugrós táncot, moldvai táncokat, felcsíki táncokat és dél-alföldi táncokat jártak. A Kisbokréta citerásai moldvai népdalcsokorral, a Nagybokréta citerásai eszlánci csokorral ajándékozták meg a lelkes közönséget. Az első részben léptek színpadra az újszentesi Butykos táncosai, akik mezőségi táncot jártak és a dettai Margaretta csoport táncosai, akik szatmári táncokat mutattak be, nagy sikert aratva.

Szünet után a Tamási Emese vezette temesvári Eszterlánc Kulturális Egyesület Eszterlánc,  Százszorszép, Tűzkerék, Lármafa valamint Aprókák

 

csoportja (mindannyian a Temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum növendékei), a végvári Rece-Fice hagyományőrző együttes, a zsombolyai Délibáb tánccsoport és meghívott vendégként a Szeged táncegyüttes Ficergők és Bodzavirág csoportja léptek színpadra. A szegedi Gombos András és társai felkészítette csoportok gyermekjátékokat (Sétálunk, sétálunk...), szatmári táncokat, húsvéthétfői szokásokat bemutató törökkoppányi, mezőföldi, bukovinai, délalföldi, csíkszentdomokosi táncokat és végül egy bravúros Küküllő menti táncot mutattak be, ahol a temesvári Eszterlánc és a szegedi Ficergők együtt remekeltek, hatalmas tapsot aratva. A háromórás néptánc és citerazene gálaműsor legjava a világ bármelyik színpadán megállná a helyét! A talpalávalót a magyarországi Suttyomba zenekar szolgáltatta, akik előző este az Eszterlánc évadzáró táncházában is végig muzsikáltak.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu