Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. november 29., 01.10
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
Hunyad Megyei Magyar Napok

Vajdahunyadé volt a főszerep

Írta: Chirmiciu András
2021. szeptember 27., 17.26 Hétfõ / Hunyad

Vajdahunyadnak jutott a főszerep szombaton a Hunyad Megyei Magyar Napok keretében. A múlt szombati dévai egész napos rendezvénysorozat után a rendezvények helyszíne a vajdahunyadi vár külső udvara volt, ahol nemcsak helyiek, hanem dévaiak, csernakeresztúriak és magyarországi vendégek töltöttek el együtt egy kellemes napot, s a várat meglátogató belföldi és külföldi turisták is élvezték a magyar kulturális és gasztronómiai ínyencségeket.

Ferenczi István, a vajdahunyadi RMDSZ elnöke, Winkler Gyula, a megyei RMDSZ elnöke és Széll Lőrincz alprefektus köszöntötték az egybegyűlteket, majd dr. Bende Barna, a helyi korház igazgatója személyesen is átvette a Barcsay Ákos-díjat.

Vas testvérmegye és Szombathely testvérváros vezetői idén nem jöttek el a magyar napokra, a civil szféra képviselői azonban igen, és finom falatokat főztek. Ételből gazdag volt a választék, a helyiek négy, a Vas megyei vendégek pedig egy üstben főztek gulyást, illetve marhapaprikást, amit aztán „vitték mint a cukrot”, s nemcsak magyarok, hanem a nagy számba megjelenő románok, illetve a várat meglátogató külföldi turisták is. A magyarországiak ráadásul palacsintát is készítettek, a székelyföldiek pedig kürtős kalácsot.

Közben a színpadon is zajlott az élet, az egész napos program minden korosztályt megszólított. A fiatalok tetszését mindenekelőtt a kolozsvári Bábjátszótér és a medgyesi S’art művészeti közösség Mátyás Király lopni megy című darabja nyerte el. Később a művészek bábkészítésre tanították a gyerekeket, akik nagyon élvezték a kézműves tevékenységet. Barth János temesvári művész könnyűzenével és népdalokkal kényeztette el a közönséget, a néptánc kedvelői pedig a csernakeresztúri hagyományőrző együttesek fellépését díjazták tapssal, amelyek Szabó Julianna művészeti vezetésével bukovinai székely, illetve székelyföldi néptáncokkal léptek fel a jelentős részben bukovinai székely vagy székelyföldi gyökerekkel rendelkező helyi magyarság előtt. Később István Ildikó és Barátai sepsiszentgyörgyi népdalénekes lépett fel, majd a Koszika & The HotShots koncertje következett. A kellemes nap végül Barth János szabadtéri bulijával zárult.

 

Lengyel–magyar barátság Erdélyben

 

Közben könyvbemutatóra is sor került, a kalotaszegi Okos Márton a Báthory–Bem Egyesület elnökeként az évszázados lengyel–magyar barátság erdélyi vonatkozásait felidéző kötetét mutatta be. Jóllehet semmilyen lengyel családi kötődéssel sem rendelkezik, a szerző már gyermekkora óta rokonszenvez a lengyel néppel, lenyűgözte a gyakran összefonódó történelem. Szent László király Lengyelországban született, Nagy Lajos király a magyar és a lengyel koronát is viselte, az erdélyi, pontosabban szilágysomlyói születésű Báthory István nemcsak erdélyi fejedelem volt, hanem Lengyelország egyik nagy királya (illetve Litvánia nagyfejedelme), Bem apó pedig mindkét nemzet számára hős. A kalotaszegi származású, kolozsvári születésű Hory András neve kevésbé ismert, szerepe viszont kiemelkedő, 1939-ben ugyanis Magyarország varsói nagyköveteként nagy segítséget nyújtott a szovjet–náci kettős támadásnak kitett lengyelek magyarországi meneküléséhez.

Okos Márton – aki 1989 nyarán gyalog utazott Budapestről Strasbourgba a romániai falurombolás ellen tiltakozva – könyve a lengyel–magyar barátság erdélyi emlékhelyeit mutatja be. Bem apó sok helyen megfordult a szabadságharc idején, de a történelem nyomán számos más erdélyi település is rendelkezik lengyel kapcsolattal. A szerző célja, hogy a könyvet lefordítsák lengyelre, s azáltal nemcsak a két nemzet évszázados barátságát fűznék szorosabbá, hanem a lengyelek is megismerhetnék Erdélyt, illetve lengyel turistákat csalogatna Erdélybe.

 

 

Magyar rendezvények megyeszerte

 

Hétvégén nemcsak Déván és Vajdahunyadon ünnepelt a magyarság, hanem a megye többi településein is. Petrozsényban pénteken közösségi nap keretében gulyásfőzésre került sor a város főterén, délután pedig a petrillai művelődési házban lépett fel a nyárádszeredai Bekecs néptáncegyüttes a jelentős részben székely származású Zsil-völgyi magyarság örömére. Szombaton Lupény került előtérbe, amikor a Classical Singers sepsiszentgyörgyi együttes koncertezett a bányász központban. A megye egyik legkisebb magyar lakosú települése sem maradt ki a rendezvénysorozatból, a Pusztakalán melletti Sztrigyszentgyörgyön gyermekprogram és a finom gulyás várta az érdeklődőket.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu