Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2021. január 24., 12.12
Megelégelt útviszonyokból

Választási botrányba torkolló tüntetés Szászvárosban

Írta: Chirmiciu András
2008. április 16., 18.45 Szerda / Hunyad

Körülbelül 300 ember dacolt az esővel ma délután Szászvároson, s csatlakozott Iosif Blaga polgármester tiltakozásához. A szászvárosiak elégedetlenségét a városon keresztül átvezető 7-es országút tarthatatlan viszonyai váltották ki.

Évek óta fokozódik a nehéz forgalom, a közlekedési dugók mindennaposak, akárcsak a súlyos balesetek, az út menti házak, pedig folyamatosan rongálódnak a több tonnás teherautóknak „köszönhetően”. Noha a várost elkerülő út megépítésére még 1998-ban megszülettek a tervek, ez idáig a szállítási minisztérium „természetesen” egy árva centit sem épített meg belőle.

A tiltakozást a jelenlegi útszakasz javítása váltotta ki. néhány évvel ezelőtt a kormányhatározat révén a városokon keresztül haladó útszakaszokat a helyi önkormányzatoknak adták át, anélkül, hogy megkérdezték volna, hogy kell-e nekik, vagy van-e anyagi fedezetük a karbantartásra, hangsúlyozta Iosif Blaga.

Mivel az önkormányzatok képtelenek fedezni a javításokat, a szállítási minisztérium visszaveszi az útszakaszokat. Csupán szelektív módon. A demokrata-liberális vezetésű szászvárosi szakaszt például nem, noha Ludovic Orban liberális miniszter február 13.-án írásban ígérte meg a polgármesternek, hogy kormányhatározat által átveszik az ominózus útszakaszt. Ahogy például tették Déva esetén, ahol a 7-es országút a várost csupán részben érintő szakaszát már tavaly december 19.-én vettek át. Ezáltal mentesítve a városvezetést az út terhétől, illetve lehetővé téve a felújítást.

Azóta nem tíz nap, hanem két hónap telt el és semmi előrelépés sem történt. Dan Pricăjan prefektus szerint a visszavétel azért nem jött össze, mert a szászvárosi polgármester további 11 utcát akart a minisztérium nyakába varrni. Cristian Vladu volt prefektus szerint azonban a dévaiak és a szászvárosiak dossziéját szinte azonos volt, csupán politikai színezetű elbírálás különbözött. Iosif Blaga és a tüntető szászvárosiak az efféle politikai színezetű diszkrimináció ellen tiltakoztak: elfogadhatatlan a lakosságot büntetni politikai preferenciái miatt. A minisztérium azonban azzal

Célt tévesztő liberálisok

A tiltakozás azonban nem volt végig ilyen békés. A hivatalos tüntetés mellett megjelent körülbelül 100 liberális tüntető, kiknek többségét Déváról szállították Szászvárosra. Mivel be nem jelentett, engedély nélküli megmozdulásról volt szó, a csendőrség távol próbálta tartani őket a hivatalos tüntetéstől, illetve transzparenseik eltávolítására szólította fel őket. Erre a liberális csapat hangadói nekiestek a csendőröknek, s valós csetepaté keletkezett, rúgásokat, vagy ökölütéseket sem nélkülözve. Egyik oldalról sem. Végül – többszöri hiábavaló lecsillapodási felszólítás után – a csendőrség őrizetbe vette a főrendbontót. Aki amúgy is megvolt rökönyödve, hiszen felbérelt „tüntetői” csúnyán összetévesztették a szezont a fazonnal: noha a demokrata-liberálisok elleni fellépésre hozták őket, hangosan kiabáltak „le a PSD-vel”!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu