Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. augusztus 04., 09.25
Politikai értékelő FARAGÓ PÉTER parlamenti képviselővel

Választási előkészületek a láthatáron

Írta: Balta János
2020. június 18., 17.46 Csütörtök / Arad

Faragó Péter parlamenti képviselővel, az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének az elnökével a közelmúlt politikai eseményeiről beszélgetünk.

 

– Elnök úr, mit tekint az elmúlt időszak legfontosabb eseményének?

– Talán azt, hogy az államfő kihirdette az önkormányzati mandátumok meghosszabbítását folyó év november 1-jéig. Ez egy igen fontos törvény volt, éppen ezért a parlament is rekordgyorsasággal fogadta el, és ugyanolyan gyorsan ki is hirdette az államfő. Folyó év június 21-től kezdődően ugyanis folyamatosan lejárnak a polgármesterek, valamint a megyei, a városi, illetve a községi tanácsosoknak a mandátumai. Ha ezek nem hosszabbodtak volna meg, hihetetlen adminisztratív káosz következett volna be. Ha ugyanis nincsenek tanácsok, amelyek határozatokat hozhatnak, és ugyanúgy nincsenek polgármesterek vagy alpolgármesterek, akik mindezeket végrehajtsák, esetleg egy község vagy város működéséhez szükséges napi teendőket elvégezzék, ennek beláthatatlan következményei lehettek volna. A tény, hogy ide jutottunk, a két nagy párt immár abnormálisnak tekinthető magatartásának köszönhető, ugyanis mindkét tömörülés magának akarta tulajdonítani a mandátumok meghosszabbításának a sikerét. Vagyis, hogy ők döntsék el, mikor lesznek az önkormányzati választások.

– Az RMDSZ milyen állásponton volt e kérdésben?

– Azt támogattuk, hogy legkésőbb november 1-jéig tartsuk meg az önkormányzati választásokat, illetve a parlament döntsön a választások időpontjáról. Jelenleg egy konszenzus látszik kibontakozni arról, hogy szeptember utolsó vasárnapján tartsuk meg az önkormányzati választásokat. Bizakodunk abban, hogy a vírusjárvány alakulása is lehetővé teszi a kampánynak a szokásoshoz közel álló módon való lebonyolítását. Vagyis, egészségügyi szempontból ne jelentsen veszélyt a polgároknak a szavazókörzetekben való megjelenése, illetve a szavazati jogukkal való élésnek a lehetősége. Erre készül mind az országos, mind pedig az RMDSZ Arad Megyei Szervezete is. Ami a megyénket illeti, itt márciusban befejeztük a jelöltállítást, utána viszont az egészségügyi helyzet miatt a szervezetben is kicsit másra összpontosítottunk. A következő időszakban azonban a más teendők mellett a választásokra figyelve, megpróbáljuk megkeresni a magyar közösség tagjait, akiknek elmondjuk az eredményeinket, illetve minél érthetőbben fogalmazzuk meg számukra a céljainkat is. A magyar emberekben tudatosítani kívánjuk: az Arad megyei magyar közösség számára nagyon fontos, hogy minden szinten a tanácsosaink képviseljenek bennünket. Nagyon fontos, hogy a magyarok által is lakott településeket, községeket magyar polgármesterek vezessék. Biztos vagyok abban, hogy a jelzett települések lakosai akkor járnak a legjobban, akkor tudnak igazán fejlődni, ha egy erős magyar közösség RMDSZ-es vezetésű magyarokból álló önkormányzattal rendelkezik.

– A parlamenti választások időpontját tudni lehet-e?

– Az Alkotmány, illetve a törvények szerint, a parlamenti választások nem lehetnek hamarabb december első hétvégéjénél, hiszen a négyéves parlamenti mandátumok folyó év december 20-án járnak le. A parlamenti választások időpontjával kapcsolatos egyeztetések is elkezdődtek, december első hétvégéjével számolunk, de természetesen, a járványhelyzet közbeszólhat. Bízom benne, hogy biztonságos körülmények között, a parlamenti választásokat is meg lehet majd szervezni.

– Az RMDSZ vezetőségének nem okoz-e aggodalmakat a szándék, miszerint Traian Băsescu volt államfő és a pártja olyan törvénymódosítást óhajt kezdeményezni, miszerint a Választási Törvényből törölni kívánják a lehetőséget, hogy azok a pártok is mandátumhoz jussanak, amelyek nem érik el ugyan országosan az 5%-os küszöböt, de 5 megyében legkevesebb 20% támogatottságot tudnak felmutatni. Nem mondják ki nyíltan, de mindenki számára világos: az RMDSZ-t szeretnék kiejteni a parlamentből. Mi erről a véleménye?

– Jelenleg a törvény minden politikai tömörülés számára biztosítja a jogot az 5 megyében történő 20% fölötti támogatással a teljes jogú parlamenti képviselethez. Ez nem csak az RMDSZ-re érvényes, hanem minden olyan politikai tömörülésre, amely nem országos, hanem régiós szinten tudhat magáénak jelentősebb támogatást. Magam nagyon bízom abban, hogy mindez a törvényben benne marad. Ugyanakkor azt is természetesnek tartom, hogy néhány hónappal a választások időpontja előtt, senki nem fog a választási törvény módosításához nyúlni. Az elmúlt időszakban több példa is volt arra, hogy az Alkotmány, illetve a Velencei Bizottság ajánlásaival ellentétesek voltak az olyan kezdeményezések, amelyek a választások előtt bármilyen irányba próbálták változtatni a választási törvényt. Természetesen, odafigyelünk az effajta kezdeményezésekre is. Ha ilyen kezdeményezés körvonalazódik, az RMDSZ mindent megtesz annak érdekében, hogy a választási törvényt ne módosíthassák.

– Az RMDSZ jelenleg melyik párt támogatására számíthat a Parlamentben?

– Az RMDSZ – és ez érvényes a többi parlamenti pártra is – csakis önmagára számíthat, és csak arra a közösségre támaszkodhat, amely a mandátummal megbízta. Választások előtt általában így szokott lenni, hogy amikor már mindenfajta koalíció „gyengébb lábakon áll”, mindenki a saját választói felé fogalmaz meg üzeneteket, kezdi elengedni a korábban megkötött egyezségeket. Mindez, manapság nálunk hatványozottan érvényes, mindenki a „saját szalonnáját sütögeti”, ezért annak fényében politizál, hogy annak a legjobb hatása legyen a választási eredményeire. Ad-hoc koalíciók alakulnak a parlamentben is egy-egy törvénykezdeményezés mentén, amiből azonban semmi fajta, hosszú távú következtetést nem lehet levonni. Az RMDSZ is a saját prioritásai mellé próbál partnereket találni, jobboldali vagy baloldali beállítottságú parlamenti pártokat.

– Az RMDSZ kapott-e hivatalos megkeresést az Erdélyi Magyar Szövetségtől?

– Az RMDSZ Arad Megyei Szervezete nem kapott hivatalos megkeresést a megyebeli magyar pártok képviselőitől, országos szinten azonban Kelemen Hunor szövetségi elnök úr tudja, milyen irányú tárgyalások zajlanak. Ezekre pillanatnyilag nincs rálátásom.

– Sok sikert kívánok a választási előkészületekhez, köszönöm szépen az értékelőt!

– Én köszönöm a lehetőséget!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu