Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. május 27., 12.31

Választási értékelők a Megyei Küldöttek Tanácsában

Írta: Balta János
2019. december 02., 15.10 Hétfõ / Arad

November 28-án, csütörtökön 17 órától az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének székházában tartotta meg az év utolsó ülését a Megyei Küldöttek Tanácsa.

Az egybegyűlteket a prezídiumban a Pál Norbert MKT-titkár társaságában helyet foglaló Hadnagy Dénes MKT-elnök üdvözölte. Miután megállapították a szükséges kvórumot, ismertette a napirendet, aminek I. pontja értelmében felkérte politikai tájékoztatójának a megtartására Faragó Péter RMDSZ-megyei elnököt, parlamenti képviselőt.

Köszöntő szavait követően az elnök kifejtette: nem készültek határozathozatalra, de mindenképp szeretné körbejárni azokat a kérdéseket, amelyek a megyei szervezet mindennapjaira hatással vannak. Ezek olyan tényezők, amelyek az idén lezajlott két választás következtében alakultak ki.

Faragó még egyszer megköszönte a részvételt az EP-választásokon, amelyeknek a jóvoltából az RMDSZ-nek újra vannak képviselői az Európai Unió legmagasabb fórumában. Az eltelt időszakban megtörténtek a szükséges előkészületek ahhoz, hogy decembertől elkezdje munkáját az EU összes fóruma.

Ami az itthoni eseményeket illeti, túl vagyunk az államfő-választásokon, illetve az elmúlt hónapban változások történtek az ország kormányában is – az új mandátumot kapott államfő mellett új kormánya is van az országnak. Méghozzá kisebbségi, liberális kormánya, amely eléggé veszélyes vállalkozásba kezdett, hiszen a parlamenti felállás nem változott, a 2016-os választások alapján még mindig a PSD a maga 40%-ával képviseli ott a legnagyobb politikai erőt. Tehát ezzel szemben kellene az új kormánynak eredményeket felmutatnia a következő időszakban. Ami az államfőválasztást illeti, az utóbbi hónapokban minden előjel arra mutatott, hogy Klaus Iohannis újra megnyeri azt.

Hogy nekünk jó-e vagy nem, az kérdéses, hiszen mi, magyarok az elmúlt 5 évben sokkal többet vártunk tőle, mint amit teljesített. A mi szempontunkból talán nem az volt a legnagyobb gond, hogy mennyire volt hallgatag államfő, mennyire vállalt szerepet a mindennapokban. Sokkal inkább azok a tényezők, hogy egy szász származású embertől elvártuk volna, hogy kisebbségi ügyekben, kisebbségi jogok tekintetében sokkal nyíltabb, támogatóbb, elfogadóbb legyen. Ehelyett azonban sokszor azt kaptuk, hogy nagyon jó románként lépett fel, és volt olyan alkalom, amikor az RMDSZ komoly nézetkülönbségbe került vele, mert kisebbségi jogokat biztosító, bővítő törvényeket támadott meg az Alkotmánybíróságon, holott, valójában semmi oka nem lett volna erre. Vele szemben esélytelen volt a PSD jelöltje, ezért újabb 5 évre ő képviseli az országot számos nemzetközi fórumon.

Külön elemzést érdemel a 20%-os támogatottságot élvező kisebbségi liberális kormány, aminek a támogatását további 6 párt biztosíthatja, ha teljesen egyetértenek. „Ennek ellenére, megszavaztuk a PSD-kormánynak a megbuktatását, illetve a Liberális Párt kisebbségi kormányának a beiktatását. Azért történt, mert számunkra teljesen hiteltelennél vált Viorica Dăncilă kormánya, mert ők is elkezdtek magyarellenes intézkedéseket hozni, ennek kirívó példája volt az Úzvölgyében kirobbantott feszültségkeltés, magyarellenes megmozdulások.

A legfontosabb elvárásainkat megfogalmaztuk az új liberális kormánnyal szemben is: az államfői, illetve a jövő évi választásokat tisztességesen bonyolítsák le; ne hozzanak sürgősségi kormányrendeleteket; a költségvetés-kiegészítés gyors megejtése, hiszen év végére szinte minden önkormányzat pénzhiánnyal küszködik. Ugyanakkor december 20-ig készítsék el a 2020-as országos költségvetés-tervezetét. Ezzel párhuzamos, az egyéves mandátumuk alatt korrekt kormányzást várunk el tőlük. Elmondható: ahhoz viszonyítva, hogy az elmúlt két és fél évben sehogy sem tudtunk szót érteni velük, hiszen minden kisebbségi törekvést gáncsoltak, jelenleg viszonylag kiegyensúlyozott kapcsolata van az RMDSZ-nek a Liberális Párt kormányával. Ezzel szemben viszont várható, hogy a következő időszakban bizonyára a PSD fog megütni nacionalista, magyarellenes hangokat. Sajnos, mindez benne van a levegőben.”

 

 

Előrehozott választások?

 

Amiről sokat beszélnek, az előrehozott parlamenti választásoknak a kérdése. Románia Alkotmánya szerint azonban hihetetlenül nehéz előrehozott parlamenti választásokat szervezni, ezért ennek nincs reális esélye. Akik ilyenről beszélnek, populista, szenzációkeltés, illetve támogatásszerzés céljából teszik.

Hogy mi várható a következő hónapokban?

Egyelőre minden párt visszafogottan viselkedik, mérlegelik a kialakult politikai helyzetet. A „csendes vizet” valószínűleg az új költségvetés-tervezet fogja felzavarni.

Sokan emlegetik: meg kellene változtatni a választási törvényt, vagyis a polgármesterek megválasztását kétfordulóssá kívánnák tenni. Az RMDSZ szerint azonban tökéletesen demokratikus az egyfordulós polgármester-választás, hiszen mindenki arra szavaz, akit polgármesternek szeretne. Tudható, hogy a második fordulóban már sokkal kevesebb embernek a jelöltje venne részt, illetve akkor már sokkal nagyobb a befolyásolás a pártok részéről. Az már nem az emberek opciója, hanem a külső hatásoknak a befolyása alapján történik. „Arról nem is beszélve, hogy a második forduló magyarellenessé válhatna” – fejezte be politikai értékelőjét Faragó Péter megyei elnök.

Almási Vince, leköszönt kisiratosi polgármester kérdésre, miszerint az USR-nek azt ígérték a liberálisok, hogy a kétfordulós módosítást támogatják, az elnök hozzáfűzte: az RMDSZ-nek a miniszterelnök azt ígérte: sürgősségi kormányrendelettel vagy felelősségvállalással nem nyúl hozzá a választási törvény módosításához. AZ USR-nek valóban azt ígérte, hogy támogatja a kétfordulós polgármester választást a parlamentben.

Az RMDSZ-nek kedvező a helyzet, hiszen a kétfordulós polgármester-választás kérdését a közelmúltban szavazták le 11/6 arányban. Tetszik, nem tetszik, ebben a kérdésben az érdekünk közös a PSD-vel, mert a számításaik alapján, nekik sem jó a kétfordulós polgármesterválasztás. Tehát a kérdésben a szakbizottságban, de a Képviselőház plénumában is együtt szavaznak, ezért nagy valószínűséggel ez biztosítja az elutasításhoz szükséges többséget. Tulajdonképpen a liberálisoknak sem jó mindenhol a kétfordulós polgármesterválasztás. Példának okáért, Arad megyében a liberálisok csak veszítenének az ilyen módosítással.

Haász Tibor tőzmiskei polgármester kérdésére, ami a választási játékszabályoknak az Alkotmánybírósági döntés révén tiltott megváltoztatására vonatkozott, Faragó Péter elmagyarázta: 2012-ből származik az alkotmánybírósági döntés, miszerint, a játékszabályokat megváltoztatni, a választások előtti utolsó évben nem lehet, ami megegyezik a Velencei Bizottság ajánlásával is.

Erdélyi István, Arad-Vlaicu negyedbeli RMDSZ-elnöknek a két kisebb magyar párt külön indulására vonatkozó kérdésére Faragó Péter elmondta: „30 évvel ezelőtt onnan indultunk, hogy volt az RMDSZ. 10 évvel ezelőtt, akik nem találták meg a számításukat, létrehozták a Magyar Polgári Pártot. Akik ott sem találták meg a számításukat, létrehozták az Erdélyi Magyar Néppártot. Most, amikor látják, hogy ez egyáltalán nem jó, összefognak. Tehát megvan a remény, hogy az utolsó lépésben mindenki visszajön, és megértik, mennyire fontos az egymásra utaltságunk, ezért egyetlen érdekvédelmi szervezet lesz Erdélyben újra.”

Erdélyi István felvetette a Gyulafehérvári Nyilatkozatban említett: a kisebbségek a számarányukkal arányosan vesznek részt az ország törvényhozásában elvet. Miért nem erre a passzusra hivatkoznak?

A választ Bölöni György megyei tanácsos adta meg: mert akkor a népszámlálási adatokat „szőkítenék” meg olyannyira, hogy végül nekünk is egyetlen képviselőnk lenne, mint a többi tizenvalahány kisebbségnek.

A megyei elnök megköszönte mindenkinek a munkát, hiszen jó eredményt ért el a szervezet Arad megyében.

Végül Hadnagy Dénes az MKT elnöke vázolta fel az utolsó napirendi pontot, amely az elkövetkező önkormányzati választásokról és az arra való felkészülésről szólt. Faragó Péter elmondta: „Nehéz év elé néz a közösség és az RMDSZ, hisz a cél az, hogy a magyar képviselet mindenhol megmaradjon, és ahol lehet, növekedjen, ennek érdekében kell dolgozni a következő időszakban.”

Az egyebek napirendi pontban Bátkai Sándor, Gera Zoltán december 7-re tervezett aradi látogatására, Fekete Károly a Kultúrpalota felújított orgonájának a december 8-án sorra kerülő próba-hangversenyére hívta fel a figyelmet.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu