Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2021. december 07., 23.13
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
Letisztult kép Temesben

Választási szövetségeseket talált az RMDSZ

Írta: · Pataky Lehel Zsolt
2008. április 14., 16.45 Hétfõ / Temes

Ma aláírták a választási egyezményt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, valamint a szerb, bolgár, ukrán és olasz érdekvédelmi szervezetek Temes megyei vezetői.

A megállapodás a temesvári, valamint a Temes megyei tanácsosjelölt-listákra vonatkozik az idei helyhatósági választásokra, de nem zárja ki azt, hogy a megye más településein is hasonló protokollumot kössenek, ha az RMDSZ és valamelyik kisebbségi szervezet helyi vezetői úgy látják jónak, esetleg az erőviszonyok megkövetelik.

A megállapodás szerint az RMDSZ listáira kerülnek fel a másik négy nemzetiség tanácsos-jelöltjei (akik belépnek az RMDSZ-be). Az 1. és 3. hely az RMDSZ-t illeti meg, a 2., 4., 5. és 6. pozíció meg a „szövetségeseket”. A megyei tanácsban három, a temesváriban két helyet remélnek, és bejutás esetén előbbiben két, utóbbiban egy állandó mandátum illetné meg az RMDSZ-t. A többit a nemzetiségek jelöltjei töltenék be, évente váltva egymást. Amennyiben csak két befutó lesz, a 3. helyen szereplő RMDSZ-es jelöltnek vissza kell lépnie, hogy az utána következők előrébb kerülhessenek, és a „vetésforgó” működhessen. Az RMDSZ-ben már megtörtént a jelöltállító rangsorolás, a többi szervezet a napokban nevezi meg, hogy kiket indít a választásokon.

Nem választási szövetségről, vagy pártkoalícióról van szó – hangsúlyozták az elnökök –, ezért esetükben „nem teszik magasabbra a mércét”, az ötszázalékos választási küszöböt kell elérniük. Halász Ferenc RMDSZ-elnök szerint éppen ennek az alsó határnak a bevezetése tette indokolttá a szerződés megkötését, hiszen az RMDSZ négy éve ebben a két képviselőtestületben elveszítette mandátumait, a többi nemzetiségi szervezet pedig önerőből soha nem tudott bejuttatni képviselőt. „Emellett a megye lakosságának 18 százaléka valamelyik etnikumhoz tartozik, akiknek képviselethez van joguk a döntéshozásban” – mondta. Niculae Mircovici parlamenti képviselő, a bolgár szövetség elnöke szerint azért is kell jelen lenni a közigazgatásban, mert a hivatalos román állami propaganda még mindig hajlamos – rosszindulatból, vagy figyelmetlenségből – az etnikumok semmibevételére, történelmük, és társadalomalkotó szerepük figyelmen kívül hagyására. Slavomir Gvozdenovici parlamenti képviselő azt mondta: a nemzetiségek hasonló gondokkal küszködnek az anyanyelvápolás, a hagyomány- és az identitástudat megőrzése terén. A Nyugati Jelen kérdésére, hogy befolyásolja-e majd a szerb nemzetiségű szavazókat, hogy az RMDSZ országos vezetősége pártfogolta Koszovót a függetlenségi törekvésében (gyakorlatilag szembehelyezkedett a szerb közvéleménnyel), kedélyesen fejtette ki: „Ebben a kérdésben homlokegyenest más állásponton vagyunk, de itt, a Bánságban közösek a problémáink és az érdekeink is. Az RMDSZ-es tisztségviselőkkel mindig jól együttműködtünk.”

Az RMDSZ részéről jelen volt még Toró T. Tibor parlamenti képviselő, az ukrán nemzetiségi szövetségtől Gheorghe Hleba elnök és Ştefan Buciuta titkár, a Romániai Olaszok Egyesületét Elena Patricia Gemeniuc képviselte. Utóbbi érdeklődésünkre elmondta: 900-ra tehető a bánsági születésű olaszok száma, de rajtuk kívül jelentős, szavazati joggal rendelkező itáliai állampolgár él itt (főleg Teemsváron), akik családot alapítottak, vállalkozásokat működtetnek, és abban bíznak, hogy alkalmazottaik is erre a listára szavaznak majd, ezért ígért 5-6000 szavazatot. Ez túl szép is lenne – az RMDSZ vezetői megelégszenek azzal is, ha a többi nemzetiségi szervezet 1000-1000 voksot hoz.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Koppány / Kedd, 2008. április 15., 12.28 Válaszoljál rá!

Igen, jol ismerem. De elegendo egy szerepcsere, s megerted te is, hogy mirol beszelek. :) A szerb ujsagban semmi jo nem jelent meg az RMDSZ-rol, sem a magyarokrol... Egyelore. A problemat akkor mondhatjuk kipipaltnak, ha osszejon a terv, es bejutnak a kisebbsegek a tanacsokba. Addig nem. En biza megkerdeztem volna... Azert politikus, hogy tudjon valaszolni minden kerdesre. :) En meg tudok kerdezni, ezek szerint. :)

Hozzászólt: Szövérdfi- Szép Zoltán / Kedd, 2008. április 15., 12.21 Válaszoljál rá!

Kppány te jól ismered az itteni szerbeket. A jó az, hogy nem olvassák a jelent, a szerb újságban meg nem tudom mi jelent meg. Tehát ez a probléma kipipálva.
nem kell a kákám keresni a bogot s nem kell összeugrasztani őket. Szerencse, hogy nem vagy újságíró...te szenzációhajhász.

Hozzászólt: Koppány / Kedd, 2008. április 15., 10.33 Válaszoljál rá!

Egyertelmu, hogy Gvozdenovici azert mondta ezt, mert halvany goze sem volt (meg) arrol, mikent is kell ezt hatekonyan kommunikalni. Mert bizonyara nincs meg errol a szerb kepviseletnek eletkepes elkepzelese. Bar oket jobban nyomasztja ennek a kerdesnek az elvi rendezese...
Mellesleg, aki ujsagirasban (olvasasban is) jartas, rogton kiszurja, hogy a kepviselo ur nem a feltett keresre valaszolt. Tavolrol sem. Teljesen ures mondat, kozhely, amit kitermelt. Ez az egyik dolog. A masik egyertelmu dolog pedig az, hogy az itteni szerbek kemeny nemzeti vonala ezzel a valasszal nem elegszik meg.
Egy visszaforditott kerdes eseteben mar a kozhely-valaszt kizarjak. En megkerdeztem volna, hogy a szerb nemzetpolitikai erdeknek ellenkezoen foglalt-e allast az RMDSZ? Amennyiben igen, akkor ez az egyuttmukokdes most azt jelenti, hogy nincs szerb nemzetpolitika, vagy amennyiben van, akkor annak nem resze az itteni szerb erdekkepviselet, avagy egyszeruen szo sincs nemzetpolitikai elvekrol, itt pore erdekbol politizalunk. Es akkor (modern szohasznalattal elve) "annyi", ha ezt kimondja.
Szoval nem ilyen egyszeru, ha belegondolunk. Bar a legenyszerubb pecsetelni... Ezt egyik tanarom mondta, es igaza volt.

Hozzászólt: Szövérdfi- Szép Zoltán / Kedd, 2008. április 15., 09.42 Válaszoljál rá!

na ugye, hogy nem lett nagy ügy koszovóból.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu