Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2020. április 03., 09.20

Változtatásokat kíván az oktatási rendszer

Írta: Takáts D. Ágnes
2013. február 10., 21.11 Vasárnap / Arad

Remus Pricopie tanügyminiszter „átvilágította” a jelenlegi tanügyi rendszert és nyilvánvalóvá vált számára (is), hogy változtatásokra van szükség – olvasható egy központi hírportálnak adott interjúban.

Természetesen egyelőre csak feltételes módban beszél a lehetőségekről, esetleges változtatásokról, melyek felmerültek benne. Életképes és kivitelezhető intézkedésekre utal, melyekkel javítani lehetne az érettségi eredményeken, valamint a középiskolai oktatás minőségén, de ugyanakkor a szakmai oktatás visszavezetése is terítéken van.

„Meg kell adni a diákoknak a lehetőséget, hogy ki-ki a maga útján indulhasson el lehetőségéhez, érdeklődési köréhez és képességéhez mérten. Vannak diákok, akik 5-ös tanulmányi átlag alatti osztályzattal jutnak be a líceumokba, aztán csodálkozunk, hogy nem tudják elvégezni a középiskolát, nem tudják letenni az érettségit. Azt gondolom, hogy a szakoktatás elkezdése ideális a IX. osztálytól, a diáknak adjuk meg a lehetőséget, hogy szakmát tanuljon, ha ezt szeretné” – nyilatkozta a tanügyminiszter.

Hozzátette: nem zárja ki annak a lehetőségét sem, hogy bevezetik: a diákoknak egy adott átlagot kelljen elérniük ahhoz, hogy líceumban tanulhassanak tovább.

Azok a tanulók, akik ennél alacsonyabb pontszámot érnek el, szakoktatásban részesülnének.

Remus Pricopie azt mondta, ha a diákok saját képességeikhez mérten választhatnának tanintézményt, akkor eredményeik is jobbak lennének.

Szerinte ha nem módosítják a felvételi rendszert, azzal csak tovább gyötrik a diákokat és a tanárokat, és az érettségi eredmények sem fognak javulni.

Juhász Béla, a Csiky Gergely Főgimnázium igazgatója jó ötletnek tartja ezt a fajta elképzelést, szerinte helyes lenne visszavezetni a szakoktatást és a 8. osztályból a 9-be való felvételit, hiszen a diákok nem egyforma képességűek.

„Ez az ötlet helyes. Vannak gyenge képességű diákok, vannak olyanok, is, akik nem tudnak, de nem is akarnak tanulni, de lehet, hogy nagyon jó tehetségük van valamilyen szakma elsajátításához, lehet, hogy remek szakember válna belőlük.

Valószínűleg – ha ezt bevezetik –  megcsappan majd az elméleti líceumok osztályaiban tanulók száma, de nem feltétlenül kell mindenki líceumot végezzen, vagy leérettségizzen. Akinek nincs erre képessége, tudása, azt engedni kell, hogy szakiskolába menjen” – fejtette ki véleményét az igazgató.

A tanügyi törvény újragondolása, esetleges változtatások eszközölése nyilván nem fog megtörténni egyik napról a másikra, de tény, hogy valahol valami hibázik a rendszerben, hiszen bárhonnan is nézzük, az elmúlt évek érettségi eredményei rosszak.

„Nekem vannak elképzeléseim a középiskolai oktatással kapcsolatban, de mindezeket meg kell beszélni a tanfelügyelőségekkel, a szakszervezetekkel, aztán majd mehetünk a parlament elé” – összegezte Remus Pricopie.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu