Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. december 01., 08.52
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
Az iskolák szintjén kell optimális megoldást találni

Van módszertan, van ellenállás. Teszt még nincs

Írta: Gáspár-Barra Réka
2021. november 24., 16.34 Szerda / Hunyad

A november 19-én megjelent minisztériumi rendelet értelmében e hét elején el kellett volna kezdeni a diákok koronavírus-tesztelését. Egyelőre azonban a tesztek nem érkeztek meg. Az érintettek tiltakozása viszont nem halkul. Az iskolai tesztelésről, ennek módszertanáról Szász-Barra Zsófia kisebbségi és informatikai tanfelügyelőt kérdeztük.

 

– A múlt hét végén jelent meg az iskolai tesztelés módszertana, a 2503-as minisztériumi rendeletben. Ennek értelmében a tesztelést az iskola orvosi rendelőjének alkalmazottja (orvos vagy asszisztens) végzi el. Amennyiben nincs ilyen, akkor a tanintézmény vezetőtanácsa kijelöl erre egy személyt. De a módszertan szerint lehetőség van arra is, hogy a szülők otthon végezzék el a tesztelést. Ehhez azonban szintén vezetőtanácsi döntés kell. Az intézményen belül kijelölt felelős személynek lesz a feladata, hogy közölje a megyei közegészségügyi igazgatósággal, hogy az illető iskola hány tesztet igényel, hogy a heti két tesztelés eredményeit összesítse, és továbbítsa a DSP felé, valamint ő felel arról is, hogy a tesztek, használat után megfelelően biztonságos hulladéktárolóba kerüljenek.

– Magát a tesztelést azonban bizonyára nem egyedül végzi a vezetőtanács által kijelölt személy...

– Természetesen nem. Egy vidéki iskolában még megoldható, hogy egyetlen alkalmazott foglalkozzon a koronavírus-tesztekkel, de egy több száz diákos kollégiumban nem lehet egyetlen emberre bízni, hiszen a tesztelést elvileg hétfőn és csütörtökön reggel egy fél óra alatt le kell bonyolítani. Ezt egy ember nem tudja több száz, de még több tíz gyermek esetében sem egyedül megoldani. Erre minden iskola ki kell hogy dolgozza a maga stratégiáját.

– Ez a stratégia minden bizonnyal azt jelenti majd, hogy a tanárokra, tanítókra hárul a tesztelés feladata. A tanárok viszont tiltakoznak. Ön szerint jogosan?

– Igen. Egyetlen tanár sincs arra kiképezve, hogy nyálteszteket készítsen. Igaz, hogy nem nagy ördöngösség, és a teszten pontos használati utasítás van, de a pedagógusok szempontjából fokozott fertőzésveszélyt jelent. Az biztos, hogy a tesztelések számát növelni kell országos szinten, mert ez nagyon fontos a járvány visszaszorítása szempontjából. Azonban sokkal kézenfekvőbb lenne az otthoni tesztelés.

– A frissen kiadott módszertan lehetőséget ad erre is. Miért nem gondolkodik a szaktárca eleve otthoni tesztelésben?

– Az otthoni tesztelés egyértelműen egyszerűbb volna. Azonban ez bizalom kérdése is. Nagyon fontos, hogy a szülők, nevelők lekiismeretesen végezzék el a tesztet, és annak valós eredményét közöljék a tanintézménnyel. Sajnos pillanatnyilag is tapasztalunk olyan eseteket, hogy megfázási tüneteket mutató, netán lázas gyermeket is elküldenek az iskolába. Ezért biztonsági szempontból jobb lenne, ha a tesztelés intézményes formában történne.  De ennek gyakorlati kivitelezése nagyon sok buktatóba ütközik.

– A tanárok mellett a szülők többsége is tiltakozik az iskolai tesztelés ellen...

– Nyilvánvaló, hiszen a gyermekek szempontjából sem optimális eljárás. Elsősorban ahhoz, hogy ne ússzon el minden hétfőn és csütörtökön az első tanóra, legalább egy fél órával korábban kéne iskolába menni. Ráadásul étlenül. Márpedig a gyermekek többsége reggel enni, inni szokott. Vagy legalább fogat mos. Ezt a reggeli rendet nem biztos, hogy jó hosszasan felborítani. A szülőnek a módszertani előírás szerint mindenképp beleszólása van abba, hogy teszteljék-e a gyermekét vagy sem. A teszteléshez írásos szülői beleegyezés szükséges.

– Az iskolák a szülői igénylés szerint kérik a teszteket a közegészségügyi igazgatóságtól?

– Ez nincs szabályozva, de nyílván egy olyan iskola, ahol sem a szülők, sem a pedagógusok nem szeretnék a tesztelés bevezetését, nem fog teszteket igényelni. Hunyad megyében is jó néhány olyan tanintézmény van, amely egyelőre nem kért egyetlen tesztet sem. Az igénylést hetente kell leadni, tehát ahol meggondolják magukat, ott jövő héten is kérni lehet.

– És akkor lehetőség van arra, hogy az iskola igényli az ingyen tesztet és kiosztja a szülőknek, hogy otthon teszteljék a gyermeket?

– Igen. Pillanatnyilag ez a lehetőség fennáll.

– A metodológia szerint már e hét elején meg kellett volna történjen az első iskolai tesztelés. Úgy tudom, hogy ez elmaradt.

– Igen. A tesztek még nem érkeztek meg, és nem is tudjuk, hogy mikor fognak megérkezni. Jó lenne, ha addig az iskolák tájékoztatást nyújtanának a szülőknek arról, hogy pontosan miben áll ez a tesztelés, milyen lehetőségek vannak az elvégzésére, és a tanintézmény szintjén megkeresnék az optimális megoldást. Mert egy kis létszámú vidéki iskolában talán hatékonyabb az iskolai tesztelés, egy sok száz diákos kollégiumban talán az otthoni tesztelés lenne  a kézenfekvőbb. Ezt az iskoláknak kell eldönteniük.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu