Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2021. július 30., 11.28
Jövő héten vizsgáznak a nyolcadikosok

Vannak újdonságok

Írta: Takáts D. Ágnes
2021. június 17., 15.23 Csütörtök / Arad

Az utolsó tanítási héten kerül sor a nyolcadik osztályosok képességfelmérő vizsgáira. A hét elején az oktatási minisztérium útmutatót tett közzé honlapján azon diákok számára, akik részt vesznek a június 22-én kezdődő országos képességfelmérő vizsgán. Az útmutatóban a vizsgák megtartásának körülményeiről, valamint az egészségügyi előírásokról olvashatnak, a dokumentum elolvasását az érintett szülőknek és diákoknak egyaránt ajánlják. A képességfelmérő vizsga ezúttal számos újdonságot tartalmaz: a tanulók idén új típusú vizsgalapot kapnak, egy 10–12 oldalas füzetecskét, ami a tételsort is tartalmazza. Idén a tanulók nem vihetik haza magukkal a tételeket a vizsga után, mint a korábbi években, a vizsgafüzetet le kell adni. A tanulókat egyébként nem tesztelik le vizsga előtt, azonban az egészségvédelmi előírásokat kötelező lesz betartani. Azon diákoknak, akik a koronavírus tüneteit érzékelik magukon, javasolt otthon maradni, hiszen lesz egy második vizsgaszesszió is.

A vizsgaközpontokban mindenkinek kötelező a maszk viselése, a védőeszközt és fertőtlenítőt a tanulók rendelkezésére kell bocsátani. Az épületben a már megszokott, kijelölt útvonalakon kell közlekedni, az osztálytermekben kötelező az egyméteres távolság megtartása soronként és a sorok között is, ahol erre nincs lehetőség, törekedni kell a minél nagyobb távolságra. A termekben 8– 8.30 között kell megjelenni, a vizsgák 9 órakor kezdődnek.

A feladatok megoldására két óra áll a tanulók rendelkezésére, az időt azután mérik, hogy a füzet első oldalát mindenki kitöltötte a megfelelő adatokkal, erre körülbelül 15 percet számolt a tanügyminisztérium. Mindezt egyébként a próbavizsgán már gyakorolták az érintettek, az új típusú vizsgafüzetekkel is találkoztak.

Az oktatási minisztérium tájékoztatása szerint országszerte 131 ezer nyolcadikos tanuló venne részt a június 22-én kezdődő megmérettetésen, ez a végzős évfolyam diákjainak a csaknem 90 százaléka.

Első nap, kedden román nyelv és irodalomból, 24-én matematikából vizsgáznak, 25-én pedig a nemzeti kisebbségekhez tartozó tanulók anyanyelvből szerzett tudását mérik fel.

Mivel a vizsgaidőszak idején még nincs vakáció, azokat az iskolákat, ahol vizsgáztatás zajlik, ki kell üríteni, ezért számos tanintézményben online oktatással zárják az idei tanévet, de ahol meg tudják oldani, hogy a tanítás ne zavarja a vizsgákat, ott továbbra is bejárhatnak a diákok – az oktatási minisztérium az iskolák vezetőségére bízta, hogyan szervezik meg ezt az utolsó hetet.

A Csiky Gergely Főgimnázium vezetősége megoldja, hogy ne kelljen erre a néhány napra megint távoktatásba vonulniuk a diákoknak.

„Lezárjuk az új épületet, és a II. emeleten vizsgáznak a tanulók, a bejárat pedig a könyvtár felől lesz, így olyan, mintha különálló épület lenne. Úgy gondolom, hogy másfél év online oktatás után ne vegyük el a többi 500 gyermektől a lehetőséget, hogy iskolába járjanak” – nyilatkozta a Nyugati Jelennek Tóthpál Renáta, az iskola aligazgatója.

A Csiky Gergely Főgimnázium 33 nyolcadikos diákjához csatlakozik még öt tanuló Zimándról, tehát összesen 38 nyolcadikos kezdi meg a vizsgasorozatot június 22-én, kedden a megye egyetlen magyar tannyelvű középiskolájában.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu