Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. február 23., 12.43
Felavatták az év ingatlanberuházását

Város a városban: Iulius Town

Írta: Pataki Zoltán
2019. szeptember 01., 18.01 Vasárnap / Temes

 

Az év legnagyobb romániai ingatlanberuházását avatták fel 2019. augusztus 30-án Temesváron, A dél-afrikai Atterbury Europe céggel közös vállalkozást (joint venture) alapított IULIUS cég egy 442 millió euró értékű, Iulius Town nevet viselő temesvári mega-beruházáson dolgozik, amely a bánsági régió legnagyobb bevásárló-, irodaház- és szabadidő-központja lesz egy éven belül. A 2005-ben átadott, azóta többször is kibővített Iulius Mall része a Iulius Town nagyberuházásnak, amely jövőre Románia legmagasabb épületével, egy 155 méter magas, 115 millió euró költségvetéssel megépülő irodaházzal egészül ki.

A pénteki avató ünnepségen részt vett Iulian Dascălu, a IULIUS cég elnöke, Louis van der Watt, az Atterbury Group elnöke, Jabu Ntsokolo Ishmael Mbalula, a Dél-afrikai Köztársaság bukaresti nagykövete, Nicolae Robu temesvári polgármester, helyi üzletemberek és közéleti személyiségek.

„Amikor 2005-ben felavattuk a Iulius Mall-t, tudtuk, ennek a beruházásnak folyatatása lesz és a vállalkozás sikere igazolta az elvárásainkat. A Iulius Town ma már város a városban, amely hozzáadott értéket jelent a közösség és az egész régió számára. Az Atterbury Europe-pal közösen egy regionális üzleti pólust fejlesztettünk ki, amely hozzájárul a gazdasági fejlődéshez, ugyanakkor egy országosan egyedülálló bevásárló- és szabadidő-központ.” Nicolae Robu polgármester üdvözölte a 442 millió euró értékű mega-beruházást, ami az adóbevételek szempontjából is sokat jelent a városnak (6,5 millió euró évente), de a fő hozadéknak azt a több mint 10 000, európai színvonalú új munkahelyet nevezte, amelyek itthon tarthatják a Temesváron egyetemet végzett fiatal szakembereket. „A régi belváros mellett itt, a város északi részén kialakulhat az új Temesvár központja, amelynek magja lehet ez a fantasztikus beruházás” – mondta a temesvári polgármester. A regionális jelentőségű mega-beruházás fontosságát igazolja az a tény is, hogy a dél-afrikai Atterbury Group elnöke mellett a Dél-Afrikai Köztársaság bukaresti nagykövete is részt vett az avató ünnepségen.

A következőkben bemutatták a sajtónak a Iulius Town eddig elkészült, 327 millió eurós költségvetésből megvalósult részét, amelynek büszkesége a Iulius Garden nevet viselő „függőkert”. A 8,7 millió eurós beruházással olasz, német és hazai tájrendező szakemberek tervei alapján létrehozott zöldövezetben 10 000 díszcserjét és 1400 fát ültettek, amelyeket 500 kamionnal szállítottak Olaszországból Temesvárra. A mélygarázs tetején létrehozott parkban egy 800 négyzetméteres tó, hatalmas velencei körhinta, lugas, sétányok és terek is helyet kaptak, ahol szabadtéri rendezvényeket lehet tartani.  A zöldövezet szomszédságában épült meg egy új konferenciaközpont, három, összesen 1000 férőhelyes konferenciateremmel. Itt nyílik meg idén szeptemberben egy angol nyelvű magánóvoda és magániskola, amelyeket a brit tanterv szerint működtetnek.

Az United Business Center nevű irodaház-komplexumból eddig három irodaház készült el (UBC1, UBC2 és UBC3), 50 000 négyzetméternyi bérelhető területtel. A már épülő UBC0 irodaház, Temesvár első „felhőkarcolója” 155 méter magas lesz és 52 000 bérelhető területtel várja majd a multinacionális cégeket.

A Iulius Town alatt fut a Popa Şapcă utcát az Európai Tanács térrel összekötő közúti aluljáró, amely mindkét irányban kétsávos lesz és falait Olaszországból, Spanyolországból, Brazíliából, Mexikóból, Peruból, Venezuelából, a Moldvai Köztársaságból és Romániából érkezett grafitti művészek alkotásai díszítik. Egy szabadon hagyott falfelületen a megnyitó ünnepség díszvendégei is ott hagyták kézjegyüket az utókor számára.

A Iulius Town szabadidő létesítményei is egyedülállóak lesznek a régióban: itt nyitják meg az ország legnagyobb fitnessközpontját és egy újabb, 12 termes multiplex mozit, VIP teremmel, ahol a vendégek vacsora mellett nézhetik meg kedvenc filmjüket. Az új helyiségekkel kibővített bevásárlóközpontban 450 márkabolt és más kereskedelmi egység várja a vásárlókat, de bő a választék vendéglőkből, kávézókból és gyorséttermekből is. A Iulius Town működtetői évente 20 millió látogatóra számítanak.


 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu