Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. április 06., 02.22
Jól működő fűszerpaprika termesztés Szapáryligeten

Vass Balázst várják a székelyföldi kuncsaftjai

Írta: Balta János
2019. március 21., 18.05 Csütörtök / Arad

Vass Balázs szapáryligeti gazdálkodó-vállalkozó a szerteágazó gazdasági tevékenysége közepette, minden évben termeszt fűszerpaprikát is. Tavaly a Szegedi 80-as fajtából 0,28 hektár területen, a szabadban termesztett. Jól tudja, hogy a szabadban történő termesztéskor, területre számítva jóval kevesebb terem, mint a fóliasátorban, de kevesebb munka is van vele, tehát olcsóbb. Pontosan nem mérte le, tavaly mennyi termett, de 400-420 kiló körüli őrleményt tudott előállítani a termésből. Jobb években 500 kiló is megterem, tavaly nyáron azonban a rekkenő hőségben a paprika egy része szinte elfonnyadt, azzal együtt, hogy rendszeresen öntözte.

A terményt maga dolgozza fel, ami a felfűzéssel kezdődik, majd a füzérek bekerülnek a 12 négyzetméteres szárító helyiségbe, ahol egy vastag vascsőből maga gyártott, hosszú füstkivezető csővel ellátott kályhával fűt. Eleinte alacsonyabb hőmérsékleten, folyamatos szellőztetés mellett folyik a szárítás, nehogy a nagy hőségben megfőjön a paprika. Amikor félig megszáradt, a szellőztetést leállítják, és nagy hőmérsékleten indul be a tulajdonképpeni szárítás. Az első szedés 15-18 nap alatt megszárad. A szárítóba egyszerre 120 füzér fér be, egy-egy füzér általában 1 kiló őrleményt ad. A ropogósra szárított paprikának szárral együtt kiszedik a csumáját, a húsa és a magja benne marad. Azt előbb egy kalapács-malmon, majd kétszer átengedi egy köves malmon, hogy minél finomabb legyen, de meg is szitálja az őrleményt. Az háromnapos állás után megkapja az elvárt színt és ízt. A finomra őrölt fűszerpaprika raffia-zsákban elhelyezett fekete nejlonzsákban sokáig eláll, de csakis száraz helyen. Megfelelő körülmények között tárolva, az őrlemény egy évig megtartja az eredeti ízét és színét egyaránt. Ha túl sokáig tárolják, a magból származó olajtartalom miatt, az őrlemény összeállhat, de minél több magot tartalmaz, annál finomabb.

A Szegedi 80-as fajta a legtöbb magot tartalmazza, ezért Vass Balázs szerint, ez a fajta a szabad földön termő legfinomabb.

Ugyanakkor hajtatott fűszerpaprikát is szokott termeszteni, Délibáb vagy Bomeró fajtát. Idén Bomeró fajtát is vetett, amit a 210 négyzetméteres fóliasátorban termeszti.

A fóliasátor megépítése azonban költséges. A magáé mintegy 2000 euróba került, évente ott is megterem 120-130 kiló őrlemény.

Természetesen, a sikeres gazdálkodásnak egyik legfontosabb tényezője az értékesítés. Nos, Vass Balázs itt is kitaposott úton jár, hiszen 30 év óta áprilisban, illetve novemberben az őrleményével végigjárja a Székelyföldet, ahol már azt is tudja, melyik családban mennyi őrleményre van szükség. Minden kliensének hazaviszi a fűszerpaprikát. Ezzel a módszerrel minden évben el tudja adni a fűszerpaprikáját, mert a vevői tudják: az őrlemény minősége kiváló, nem tartalmaz semmilyen adalékot.

Legutóbb 70 lejér adta kilóját, de ha kiszámítja az útiköltséget, nem nyer rajta többet, mintha itthon 50-60 lejért adná. Nagyon fontos azonban a biztos piacot képező garantált minőség, illetve a vásárlókörnek a rendszeres, maradéktalan kiszolgálása.

Az idei termés megalapozása megtörtént, február 25–30. között elvetette a kiváló minőségű magvakat a fűtött, palántanevelő fóliasátorba. Vass Balázsnak a fűszerpaprika-termesztés nem a fő foglalkozása, ezt a Szapáryligeten működő ABC élelmiszerüzlet mellett folytatja, de fontosnak tartja egyrészt azért, mert minden évben új kihívásnak számít, ugyanakkor azt is tudja: Székelyföldön áprilisban és novemberben várják a kuncsaftjai, akiknek nem okozhat csalódást.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu