Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. január 18., 14.56
Szegedi szimfonikusok nagyszerű előadása Aradon

Vastaps a minorita templomban

Írta: Jámbor Gyula
2014. június 16., 12.00 Hétfõ / Arad

Szinte hihetetlen: egyetlen este, szombaton, nagyjából azonos időpontban két szimfonikus hangverseny közül lehetett választani Aradon. A Városligetben a Aradi Filharmónia együttese lépett fel, a belvárosi minorita templomban pedig a Szegedi Szimfonikusok – és legalább 350-400 érdeklődő ez utóbbi lehetőséget választotta. A templomban nem maradt szabad ülőhely, jó néhányan állva hallgatták a c csodálatos Mozart zenét egy nagyszerű zenekar és kórus előadásában.

Ha Mozart Vázsfuvolájának bevezetőben hallott nyitánya egy zseniális muzsikus mondhatni „mindennapi” műve, a Rekviem még a mozarti életműből is kiemelkedik, bár… nem is teljes egészében az ő szerzeménye. Titokzatos a keletkezéstörténete, számos legenda, tévhit is fűződik hozzá (még szélesebb körű elterjesztésükhöz a maga nemében szintén zseniális alkotás, az Amadeus, Milos Forman 1984-es, nyolc Oscar-díjjal kitüntetett filmje is hozzájárult). Tény, hogy a fiatalon elhunyt Mozartnak nem volt ideje befejezni a hatalmas alkotást, amelyet hívei öntöttek mai formájába.

Ezt hallhatta szombaton este az aradi közönség, és igazán hálásak lehetünk ennek a kivételes, és templomban előadva a hangversenyterminél is hatásosabb mű csodálatos megszólaltatásáért.

A Rekviemet Gyüdi Sándor karmester, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója vezényelte (partitúra nélkül!), a szólókat Somogyvári Tímea (szoprán), Laczák Boglárka (mezzoszoprán), Szerekován János (tenor) és Altorjay Tamás (basszus) énekelte. A kis híján száz zenész, énekes közül érzésem szerint méltatlan lenne bárkit is kiemelni, hisz mindannyian remekeltek.

De vajon hogyan kerültek a szegedi muzsikusok Aradra?

Lukácsházi Győző, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója a választ humorosan kezdi: „A jó kolléga nemcsak ígér, hanem be is tart”. A jó kollégák pedig az aradiak voltak, a színház és a filharmónia igazgatója, Bognár Levente alpolgármesterrel az élen, akikkel önkormányzati küldöttségváltás keretében találkoztak, s így került sor az aradi meghívásra. „Örömmel ajánlottuk fel az aradi koncertet”, mondja az igazgató, és az előzményekről elmondja: néhány magyarországi szimfonikus zenekar, köztük a szegedi, megkapta a „nemzeti zenekar” minősítést, ami pénzzel is jár, ebből pedig gyermekkoncerteket és határon túli magyarlakta területeken hangversenyeket szervezhetnek, úgy, hogy a kiszállás minden költségét maguk fedezik. Eddig e program keretében a vajdasági Szabadkán, operaelőadással Kolozsváron szerepeltek, tegnap, vasárnap pedig Bartók Béla szülőhelyén, a Temes megyei Nagyszentmiklóson léptek fel.

Aradot, mindenesetre, kivételes zenei élménnyel ajándékozták meg. Köszönjük.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Stabat Mater / Hétfõ, 2014. június 16., 13.09 Válaszoljál rá!

http://www.debanat.ro/2014/06/concert-de-muzica-sacra-la-sannicolau-mare/

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu