Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. július 05., 03.19
Irodalmi show Lackfi Jánossal

Vidám találkozás egy élő érettségi tétellel

Írta: Pataki Zoltán
2019. október 28., 18.55 Hétfõ / Temes

A nemrég alakult temesvári irodalmi kör vendégei voltak szombaton Lackfi János író, költő, műfordító (tűzoltó, katona, vadakat terelő juhász...), a költő nagylánya, Lackfi Dorottya énekesnő és Sinha Róbert gitárművész. A „Lackfi-trió” fergeteges verses-zenés-humoros, ugyanakkor elgondolkodtató irodalmi estjét közel száz temesvári rajongója ünnepelte, teljesen megérdemelten.

A költőt szombat délutáni temesvári sétája máris megihlette, gondolatait saját közösségi oldalán osztotta meg olvasóival: „Itten vagyunk Temesváron, ahol nincsen nemes várrom, sem kávé tetemes áron, ez utóbbit el es várom, a románt nem kapisgálom, van itt magyar, nem is három...” Az Új Ezredév Református Központ koncerttermében „nem is három” magyar, de zsúfolt teltház fogadta a népszerű keresztényköltőt és csapatát, akiket a házigazdák részéről Marossy Boglárka magyartanárnő mutatott be a jelenlevőknek.

Milyen érzés ilyen fiatalon (Lackfi János még csak 48 éves – szerk. megj.) az érettségi tételek sorába kerülni? Létezik-e még olyan költő – Lackfi Jánoson kívül –, akitől egy elektronikus kütyüre kérnek dedikációt? Miért hord magával öngyújtót a költő, aki már 20 éve leszokott a dohányzásról? A fentiekhez hasonló izgalmas kérdésekre kaptunk választ Lackfi Jánostól, aki igazi show-manként mutatta be alkotásait, de az összekötő szöveg, a közbeszúrt sztorik is valóságos irodalmi művé álltak össze. Lackfi János Emberszabás és Van tűzed? című versesköteteiből, Minden napra egy sztori (amelyből már kötet is készült) és a Milyenek a magyarok? sorozataiból olvasott fel verseket és izgalmas prózai alkotásokat, de elszórakozhattunk Karinthy Frigyes Igy írtok tistílusában megírt Cirmos-cica, hajváltozatain vagy a világhálón hihetetlen népszerűséget szerzett Fekete router című versen, amelynek első sorai mindent elmondanak az Arany-átirat szellemességéről: „Szilágyi Örzsébet, E-mailjét megírta, Emoti-Konokkal, Azt is telesírta. Fiának Megy a mail London városába, Ahol az Mosogat, Egy setét kocsmába'. Lackfi nem átall a fiatalok nyelvén, a fiataloknak verset írni, becsalogatva őket a költészet „poros könyvtárszagúnak” hitt világába, amely íme, lehet humoros, szellemes, érthető, aktuális és vers is egyszerre. Közben nagy élvezettel hallgattuk Lackfi Dorottya (ének) és Sinha Róbert (gitár) előadásában a megzenésített Lackfi-verseket (Esti áldozat, Jelenlét, Zarándokének, Köztes idő) vagy a Tétlen című saját Lackfi Dorottya-szerzeményt. A „Lackfi-trió” vastapsot aratott és ráadást is adott a fergeteges est végén, ezután nem meglepő, hogy Lackfi János verses- és prózai kötetei, gyerekversei pillanatok alatt elkeltek. A szerző ezután nagy szeretettel dedikálta köteteit gyermek és felnőtt olvasóinak. Mindenkihez volt egy kedves szava, bíztatása Lackfi Jánosnak, akit sokan visszavárnak Temesváron.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu