Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. január 20., 04.53
Faragó Péter parlamenti képviselő üzenete

Vigyázzunk magunkra és egymásra!

Írta: Balta János
2020. március 23., 17.12 Hétfõ / Arad

Ma, az újfajta koronavírus miatt kihirdetett szükségállapotnak megfelelően, Faragó Péter RMDSZ Arad megyei elnökkel, parlamenti képviselővel telefonos beszélgetésen értékeltük a kialakult helyzetet.

 

– Elnök úr, a szükségállapot közepette, mit üzen régiónk magyarságának?

– Mindenképp el szeretném mondani: nagyon fertőző vírusról van szó, ami azt jelenti: egy személy igen sok embert megfertőzhet. Mivel újfajta vírusról van szó, vele szemben egyelőre senkiben nincs kialakult immunitás, ugyanabból az okból, a vírus ellen oltószerrel sem rendelkezünk, de elfogadott, biztonságosnak nevezhető gyógymód sem alakult még ki vele szemben. Éppen ezért, arra kérünk mindenkit, hogy amennyire csak tudja, bármennyire is megszoktuk a barátkozást, minimalizálja, kerülje a személyes kontaktust az embertársaival. Az új helyzetben nagyon fontos, hogy mindenfajta összejövetelt halasszunk el egy későbbi időpontra. A rokonainkkal, a barátainkkal az intézményekkel is online módon vagy telefonon próbáljuk a kapcsolatot tartani. A mostani helyzetben ez tűnik az egyetlen biztonságos kapcsolattartásnak. Mindenkit arra kérek: vigyázzunk magunkra és egymásra, kiemelten figyeljünk, vigyázzunk a veszélynek leginkább kitetet idősebb korosztályra! Azokra a szeretteinkre, akiket az újfajta vírus okozta megbetegedés a legrosszabb helyzetbe hozhat. A kór ellen az egész világon nincs hatékonyabb megoldás, mint a fertőzésnek a megelőzése, a lassítása. A Romániában működő egészségügyi rendszerben, az orvosok és az ápolók hiánya miatt a járvány súlyos következményekkel járhat. Csak akkor tudjuk elérni, hogy a rendszer ne roppanjon össze, hogy el tudja látni a kórházi kezelésre szorulókat, ha a korházakba nem egyszerre kerül be sok beteg, hanem lelassul a fertőzésnek a terjedése. Mindez kizárólag és szigorúan szociális távolságtartással érhető el.

– Tudtommal, Aradon nincs egyetlen lélegeztető gép sem, hanem az erre szorulókat Temesvárra szállítják. Ilyen helyzetben, mire számíthatnak az Arad megyei polgárok?

– Temesvár az egyik régiós központ, ahova a súlyosan fertőzött betegeket szállítják, szerencsére, a temesvári az ország egyik legjobb régiós központja, ahol a felszereltség is a legjobbak közé tartozik, de az ott szolgáló orvosok is megfelelően felkészültek ahhoz, hogy az oda kerülőket ellássák. Még egyszer hangsúlyozom: a biztonságos ellátás csakis a betegek bizonyos számáig érvényes, mert ha tömegesen szorulnak kezelésre, a rendszer felmondhatja a szolgálatot. Újra hangsúlyozom: vigyázzunk magunkra és egymásra! Az Arad megyeiek szerencsések abból a szempontból, hogy a súlyosabb esetek Temesvárra kerülhetnek, ahol jó kezekben lesznek.

– A járvány miatt parlamenti szünet van jelenleg?

– A járvány miatt kerüljük a szenátorok és a parlamenti képviselők személyes bukaresti megjelenését. Mert egy parlamenti ülés nemcsak a több száz képviselő vagy szenátor jelenlétét jelenti egy épületben, ha nem a parlamenti munkát segítő több ezres személyzetet is. Éppen ezért a jelenlegi helyzetben a sürgős ügyeket online rendszerben próbáljuk megoldani. Ugyanakkor megkérünk mindenkit: ne csak magyarországi tévét nézzen, rádiót hallgasson, illetve internetes portálokat látogasson, hanem tájékozódjunk romániai magyar vagy román hírforrásokból is. Mert a két országban a helyzet másképp alakulhat, más intézkedések léphetnek életbe, és a mi hétköznapi életünket a romániai helyzet, az itteni intézkedések befolyásolják. Éppen ezért, a romániai magyar hírforrásokat részesítsük előnyben, onnan merítsük a naprakész, friss információkat.

– Köszönöm szépen a tájékoztatót!

– Én köszönöm a lehetőséget és mindenkit újra megkérek: vigyázzunk magunkra és egymásra!

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu