Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2022. augusztus 12., 12.47

Virtuálisan is látogatható lesz a felújított Szent György-székesegyház

Írta: Pataki Zoltán
2019. február 05., 10.00 Kedd / Temes

A múlt héten elkezdődött a Temesvár legjelentősebb barokk épületének, az 1736–1774 között felépített Szent György-székesegyháznak a felújítása, ami egy európai uniós pályázat forrásaiból valósul meg a következő másfél-két esztendőben. Karina Cistelecan projektmenedzser és Nikola Laus püspöki irodaigazgató bemutatták a sajtó képviselőinek a székesegyház jelenlegi állapotát és a felújítási munkálatok terveit.

„A székesegyház megújulása hihetetlenül látványos lesz – nyilatkozta a sajtónak Karina Cistelecan projektmenedzser –, de ahhoz, hogy ez a bonyolult munkafolyamat 2020 végéig sikeresen befejeződjön, kiváló együttműködés szükséges a templomépület és a művészeti elemek restaurálását végző két cég között. Elsőként leszerelik a fából készült díszítő elemeket és szobrokat, az oltárokat, festményeket, a kovácsoltvas elemeket, a padokat, ezeket elviszik a restaurátorok, majd elkezdődik a kőpadlózat felszedése és a templomépület teljes felújítása.” Az aranyozott faszobrok, oltárelemek egy részét már leszerelték a munkások, és előkészítették az elszállításhoz. A festmények restaurálását helyben, a sekrestyében fogják elvégezni a szakemberek. „A restaurálás után a festmények és a templom falaira festett freskók is kivilágosodnak, a fából készült szobrokat és díszítő elemeket újraaranyozzák. Az egész templombelső kivilágosodik, minden olyan szép lesz, mint új korában” – mondta Karina Cistelecan.

A projekt vezetőjétől megtudtunk még néhány érdekességet: a kőpadló Németországból származó díszkövekből készült, a töredezett vagy hiányzó elemeket ugyanabból a kőbányából származó anyaggal fogják helyettesíteni, ahonnan az 1700-as években hozták annak idején. A padlókövezetnek legalább az 50%-át meg akarják tartani, csak akkor helyettesítik a díszköveket, ha feltétlenül szükséges. Mivel a templom kifűtése eddig soha sem sikerült kielégítő módon, korszerű megoldást, padlófűtést fognak alkalmazni, ami jelentősen megnöveli a hívek és a látogatók komfortérzetét.

A felújítás egyik célja a székesegyház bekapcsolása a nemzetközi turizmus vérkeringésébe. Becslések szerint évente 19 000 látogatója volt a Szent György-székesegyháznak, a felújítás nyomán ez a szám remélhetőleg jelentősen nőni fog. A templomot felszerelik egy korszerű berendezéssel, amely megszámolja a látogatókat, a turistákat, az általa közölt adatokból hetente, havonta jelentés készül a látogatók számának növekedéséről. A Szent György-székesegyházat virtuálisan is meg lehet majd látogatni a felújítás után, a turisztikai látványosságnak saját honlapja lesz, amely a Temesvári Püspökség internetes oldalán keresztül is látogatható lesz. Újdonság lesz a székesegyház akadálymentesítése is a testi fogyatékkal élő személyek számára, akik egyik oldalbejáraton keresztül látogathatják majd a felújított templomot.

A felújítás után megnyitják az érdeklődők számára a temesvári dóm kriptáját is, ahová Nikola Laus püspöki irodaigazgató kalauzolta el a sajtó munkatársait. „A kriptában vannak eltemetve az egyházmegye püspökei és a kanonokok, akik a szent liturgiát szolgáltatták a székesegyházunkban – mondta Nikola Laus. – A legrégebbi sír Stanislavich püspöké, legutóbb Sebastian Krauter püspök és Ferdinand Cziza általános helynök földi maradványait helyezték itt örök nyugalomra. A kriptában mintegy 40 sírhelyünk van, a kriptában eltemetett püspökök földi maradványait 100 évente összegyűjtik és egy bizonyos helyre viszik, hogy legyen hely újabb temetkezésekre.” A kriptában látható többek között dr. Szentkláray Jenő kanonok, a csanádi székeskáptalan nagyprépostjának a sírja, aki a történész-régész munkásságának köszönhetően a Magyar Tudományos Akadémiának a külső tagja volt, de ott temették el a XIX. században Temesvár osztrák katonai parancsnokait is. A XVIII. századi építők leleményességének köszönhetően a székesegyház kriptájának a falai nem szívták fel a nedvességet, mert az építők biztosították a kripta állandó szellőzését. A felújítás során helyreállítják a kripta padlózatának tégla borítását, amelyre 30 évvel ezelőtt betonréteget öntöttek.

A Szent György-székesegyház teljes felújítását megvalósító, 16,5 millió lej értékű európai uniós projekt befejezésének határideje 2020 július 1., de a munkálatok bonyolultságára való tekintettel valószínűleg szükség lesz az átadás határidejének a kitolására 2020 decemberére.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu