Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2020. április 03., 22.45

Virtuáliscég-bemutató a Csikyben

Írta: Sólya Emília
2008. február 20., 16.00 Szerda / Arad

Virtuális céget mutatott be és szimulálta ennek működését tegnap a Csiky Gergely Iskolacsoport XI.D gazdasági szakos osztálya. Az ún. gyakorlati céget egy osztrák programon alapuló oktatásügyi projekt keretében kell bemutatnia az ország összes gazdasági szakos líceumi osztályának. Az iskolacsoport már tavaly is részt vett egy hasonlóban; a sok időt és energiát igénylő munkáról a projekt résztvevői ma számoltak be az osztályban tanárok és az osztályfőnök előtt.  

A gyakorlati cég lényege tulajdonképpen, hogy a diákok megismerjék, megtanulják: hogyan működik egy vállalat, miből áll annak megszervezése, milyen könyvelési lépeseket kell végigvinni, hogyan bonyolítják le a tranzakciókat stb. A diákokat segítő szaktanár, Adjudeanu Gabriella a Nyugati Jelennek elmondta: körülbelül négy éve indult be ez az alternatív módszer Aradon, kísérleti iskolaként a Gazdasági Kollégiumot választották ki. Mindezt a hazai Nevelési Oktatási és Ifjúságügyi Minisztérium és az osztrák hasonló intézmény között megkötött egyezmény alapján. (Egyébként erről a www.roct.rohonlapon is olvashatnak az érdekeltek.) A gazdasági szakosztályok tananyagába ezt az órát is bevették; a diákok gyakorlati műveletekkel sajátítják el az üzleti fogásokat.

A XI.D-sek a Sport4all nevű, sportfelszereléseket forgalmazó céget mutatták be virtuálisan, honlapot készítettek, bemutatták a személyzeti felépítést, tőkéjüket stb. A könyvelésben Kovács Ildikó tanárnő segít a fiataloknak, akik alaposan felkészültek. Elmondásuk szerint tavaly november óta dolgoznak a „vállalatukon”.

Országos szinten több száz gazdasági profilú osztály dolgozik egy-egy gyakorlati cégen, melyet Temesváron egy kizárólag erre létrehozott intézmény központosít. A diákok fiktív bankszámlákkal, nyugtákkal dolgoznak, tranzakciókat bonyolítanak le, marketing munkát végeznek, cégüket be is jegyzik egy országos nyilvántartásba. Adjudeanu Gabriella szerint ez elsősorban azért fontos, mert a líceumi padokból kikerülve nemcsak az elméleti, hanem a gyakorlati részeket is jobban fogják majd tudni. A diákokkal általában elég kevés gyakorlatot végeznek, így kikerülve az életbe nagyon sok nehézségbe ütköznek, ahol tapasztalatra van szükség.

A Csikysek be is mutatják majd „kreációjukat” az Expo kereskedelmi csarnokban március 27-29. között megtartott, Gyakorlati cégek vásárán. A vásáron lévő standoknál több megye gazdasági szakosztálya mutatja be saját kis virtuális cégét. Egyébként a rendezvénnyel egy időben és egy helyen zajlik majd az oktatási vásár is, úgyhogy a diákok, pedagógusok mindenképp érdekes és hasznos tapasztalatokat gyűjthetnek.

Májusban a temesvári nemzetközi vásáron is megmérettetnek.

A XI.D minden tagja besegített a projektben; a szerdai bemutatón látszott: tudják, mi a dolguk. A továbbiakban komoly munka vár rájuk.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu