Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. június 23., 07.33
Sikeres dal született az online házi feladatból

Vírus, vírus, koronavírus, nem érdekel már!

Írta: Gáspár-Barra Réka
2020. november 25., 17.06 Szerda / Hunyad

A félelmen, zűrzavaron, szenvedésen túl pozitív jelenségeket is tapasztalunk néha ebben a koronavírusos világban. Aki tudatosan próbálkozik valami jót kihámozni a tiltásokkal teli időszakból, egészen jó ötletekkel, alkotásokkal gazdagíthatja mindannyiunk életét. A dévai Szent Ferenc Alapítványnál nevelkedő László Sándor kiszúrt egy kedvére való iskolai feladatot, s jó barátjával addig tette-vette, rendezgette a benne kavargó sok-sok érzést, gondolatot, amíg dal született belőlük. Nem is akármilyen! A Böjte Csaba ferences szerzetes által megosztott Koronavírus című dal százával gyűjti a lájkokat. A mű születéséről az ifjú szerzőt, előadót a Déván élő László Sándort kérdeztük.

 

– A dal ötlete tulajdonképpen egy házi feladat kapcsán született. Egy szaktanárunk mondta, hogy van valami olyan pályázat, hogy vidámsággal a koronavírus árnyékában. Vagy valami ilyesmi. És azt a feladatot kaptuk, hogy egy rövid képsorral vagy videóval jelenítsük meg ennek a fura időszaknak a vidám oldalát. Én rákattantam erre a feladatra. Tetszett az ötlet, és Pap Botond barátom segítségével írtunk egy dalt, ő megvágta, aztán videót csináltunk belőle.

– A refrén különösen fülbemászóra sikeredett: koronavírus, koronavírus, nem érdekel már! – énekeled tiszta szívből. Valóban nem érdekel?

– Hát nem mondhatom, hogy nem érdekel, csak próbáltam humoros oldalról megközelíteni ezt a helyzetet. Mert azt látom, hogy az emberek többségét nagyon negatívan érinti ez az egész. Sokan félnek. És én is úgy gondolom, hogy komolyan kell venni a vírust. De ez a bezártság sok olyan szituációt szül, amit viccesen is fel lehet fogni. A refrénben arról is énekelek, hogy a felnőttek is a munkát otthonról nyomják már. Ez van, akit zavar, de érdemes a jó oldalát nézni. 

– Te hogyan éled meg a járvány-időszakot. Jó ideje a Szent Ferenc Alapítvány dévai házában élsz. Változott-e itt az élet a koronavírus megjelenése óta?

– Különösebben nem. Minden ugyanúgy történik, mint eddig. Én 14 éve nevelkedem az alapítványnál. Itt nagy családokban élünk, mindenki ugyanúgy teszi a feladatát. Belülről, gyermekszemmel nem sok változást lehet látni a járvány beállta óta. Csak ez a sok kijárási tilalom. Ez borítja fel egy kicsit az életet. Ide sem szabad menni, oda sem. Leginkább a szabadtéri mozgás hiányzik. De úgy látom, ebben a bezártságban is van jó dolog. Mert végre lehet azzal foglalkozni, amivel az ember szeret. Jó sok idő felszabadult.

– Te mire fordítod ezt az időt? A dalban arról énekelsz, hogy az xbox ott van már az ágyadban. Valóban?

– Á nem, nekem nincs is xboxom. Csak gondoltuk, ezt is beírjuk a dalba, mert sokaknak ott van. Én nem kedvelem a számítógépet. De ezzel az online iskolával elég sok időt kell a gép előtt tölteni. Ami szabadidőm marad, inkább kimegyek, sétálok egyet. Beszélgetek, zenélek.

– Gondolom, a gitár gyakran a kezedbe kerül...

– Hát igen. Mindennap játszom rajta. Több éve gitározom. Varga Csaba tanár úr tanított meg hangszeren játszani, ma is ő foglalkozik velem.

– A videó végéhez csatolt vicces jelenetekből, bakikból látszik, csapatmunka volt ez a dal...

– Igen, a dalszerzésben, vágásban segédkező Botondot említettem eddig, de több társam is részt vett a forgatásban, van egy jelenet, ahol a gyerekek feldobják a táskájukat. Meg Niţă Sándor is besegített. Ő is az alapítványnál nevelkedett.

– A dalotokra az épp koronavírus-fertőzésből kilábaló Csaba testvér közösségi oldalán bukkantam rá. Jó sok lájkot begyűjtöttetek így első nekifutásra. Máshova is felkerült a dal?

– Nem. Nem is azzal a szándékkal írtuk, hogy bárhová is feltegyük. Ez egy házi feladat volt, ami tetszett nekem, és a barátokkal összehoztuk ezt a videót. Csaba testvérhez is úgy jutott el, hogy a nevelőm elküldte Csaba testvérnek. Ő meg megosztotta. De az, hogy sokan lájkolják és felfigyelnek a dalra, nekem is bátorítást jelent. Biztatást, hogy folytatni lehet a dalírást.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu