Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2020. augusztus 07., 21.21

Visszakerült a kétnyelvű tábla Fehér megye határába

Írta: (onlinejelen)
2018. február 07., 09.00 Szerda / Fehér

Visszakerült a kétnyelvű, román–magyar tábla Fehér megye határába, ezúttal Maros megyei területre. Az újból kihelyezett tábláról Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke közölt fényképet kedd este az egyik közösségi portálon.

 

    A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott politikus a Maszol.ro portálnak adott nyilatkozatában elismerte: az általa vezetett önkormányzat közútkezelő igazgatóságának alkalmazottjai vették le a táblát kedden, a Fehér Megyei Tanács felszólítására. Kiderült ugyanis, hogy tévedésből nem Maros megye területére helyezték el korábban – mint ahogy hétfői közleményében a Maros megyei önkormányzat sajtóirodája állította –, hanem Fehér megye közigazgatási területére.

    Lukács Katalin, a Maros megyei önkormányzat sajtótanácsosa az MTI-nek szerdán elmondta, az éves karbantartási program keretében az önkormányzat minden évben több száz megrongálódott vagy hiányzó táblát pótol a megyei utak mentén. A legtöbb esetben nem feliratos forgalomirányító táblákról van szó, de ahol település- vagy megyenevet is tartalmaz a tábla, és ahol erre lehetőség van, ott kétnyelvű táblákat helyeztek ki. Hozzátette: tavaly 16 kétnyelvű táblát rendeltek, amelyek között helységnévtábla, megyehatár-tábla és olyan irányjelző tábla is volt, mely azt jelezte, hogy hol kell letérni egy település felé.

    A Maros és Fehér megye határát Ádámos és Küküllővár között átszelő megyei út mellett felállított kétnyelvű táblára a magyarellenes megnyilvánulásairól ismert Florin Roman, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Fehér megyei képviselője hívta fel a figyelmet hétfőn az egyik közösségi portálon. A politikus kijelentette: a tábla kihelyezése törvényellenes, mert a törvény csak ott írja elő a többnyelvű feliratozást, ahol egy nemzeti kisebbség aránya meghaladja a 20 százalékot. Fehér megye esetében azonban a magyarság aránya az öt százalékot sem éri el. A politikus felszólította a Fehér megyei önkormányzatot, hogy távolítsa el a táblát, különben saját kezűleg fogja ezt megtenni.

    Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke keddi állásfoglalásában szégyenletesnek és a román centenáriumi évhez méltatlannak tartotta, hogy egyes román politikusok magyarellenes üzenetekkel próbálnak maguknak politikai tőkét kovácsolni. Úgy vélte, egy kétnyelvű útjelző tábla felszerelése a normalitást kellene, hogy jelezze. „Törvény adta jogunk, hogy anyanyelvünket használhatjuk ebben az országban. Nem hátrálunk meg semmilyen fenyegetéstől, főleg olyan képviselőktől, akik csak feszültségkeltésre használják a mandátumukat, ahelyett, hogy dolgoznának” – idézte az állásfoglalás Péter Ferencet, a Maros megyei önkormányzat elnökét.(MTI)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu