Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. július 02., 12.52

Vízierőművet avattak a Sztrigy folyón

Írta: Gáspár-Barra Réka
2019. október 28., 18.39 Hétfõ / Hunyad

A Sztrígy folyón, Magyar- és Oláhbrettye határában 12 MW-os vízierőművet avattak a napokban. Az 50 millió eurós beruházás átadásán jelen volt Borbély Károly is, a Hidroelectrica Rt. felügyelő bizottságának tagja. Az ünnepélyes szalagvágást követően elmondta: a brettyei erőművet még 1989 előtt kezdték el építeni. A kommunista rendszer bukásakor országszerte közel 2 milliárd euró értékű energetikai beruházás maradt félbe, 20-40 százalékos kivitelezés szintjén. Ezek karbantartása, felügyelete, a környezetük védelme komoly anyagi ráfordítást igényel. Ezért a Hidroelectrica alapos gazdasági elemzés nyomán döntést hozott jó néhány elkezdett erőmű befejezéséről. Brettyén 2008-ban kezdődött el a félkész erőmű továbbépítése, és 2017-re készen is állt. Az időközben érvénybe lépő környezetvédelmi szabályokhoz történő alkalmazkodás, az engedélyek beszerzése azonban további két évet vett igénybe – ismertette a Sztrígy folyón, automatizált rendszerben működő erőmű történetét Borbély Károly.

Elmondta továbbá: a Hidroelectrica a következő öt esztendőre 1,1 milliárd eurós beruházási tervet dolgozott ki, melyből új erőművek építése mellett a régiek korszerűsítésére és a félkész erőművek befejezésére is jelentős összeget készülnek fordítani. Hunyad megyében is korszerűsíteni fogják a retyezáti nagy vízierőmű két 300 MW-os turbináját – közölte Borbély Károly. Hangsúlyozta: a román energetikai iparban létkérdés a sürgős és következetes korszerűsítés. Hiszen az ország energetikai adottságai fantasztikusak, ám kihasználtságuk meglehetősen gyenge. A felmérések alapján az országban óránként 20-22 ezer MW-ot lehetne előállítani. Ehhez képest a hazai rendszer a csúcsfogyasztás idején igényelt 10-11 ezer MW-ot sem képes teljes mértékben kitermelni, 1000-1500 MW-ot importálunk Magyarországról.

A beruházásokra az energiatermelés valamennyi szektorában szükség volna. Hiszen a hatékonyság határozza meg az előállított energia árát is, legyen szó bármilyen energiaforrásról. Romániában pillanatnyilag az energia 26-28 százalékát termeli a Hidroelectrica, 25-26 százalékot a szénalapú hőerőművek, 14-15 százalékot a nukleáris erőművek, 14-15 százalékot a szélgenerátorok, a fennmaradó részt pedig gázalapú hőerőművek, illetve a napelemparkokból és a biomasszából nyert energia. –A zöldenergia arányát tekintve tehát meglehetősen jól áll az ország. Az elavult beruházások miatt azonban az előállított energiamennyiség messze elmarad az adott potenicálhoz képest – mutatott rá Románia energetikai helyzetére Borbély Károly.

A brettyei erőmű átadásán Bogdan Badea, a Hidroelectrica Rt. vezérigazgatója elmondta: ez a kis kapacitású erőmű távvezérlésű és csupán a csúcsfogyasztás időszakában helyezik üzembe. A Sztrigy folyón további két kisebb erőmű is dolgozik. A tervek szerint ezeket is, illetve a Hidroelectrica további 200 erőművét igyekeznek automatizálni, ezzel is növelve az energiatermelés hatékonyságát.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu