Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2021. január 26., 02.18

„Vizsgálják felül azt a döntést, amely szerint Románia összes iskolájában online zajlik az oktatás”

Írta: Pataki Zoltán
2020. november 26., 19.18 Csütörtök / Temes

Molnár Zsolt volt Temes megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő 2018 áprilisa óta a Nép Ügyvédjének helyettesi tisztséget tölti be, ahol a vallási és nemzeti kisebbségekkel kapcsolatos kérdések mellett az egészségügy, az oktatás és a környezetvédelem is az ő területe. Az ombudsman-helyettes iskolabezárásokról, törvénytelen járványügyi intézkedésekről és kisebbségi jogsérelmekről telefonon nyilatkozott a Nyugati Jelen temesvári szerkesztőjének.

A Nép Ügyvédje Hivatala nevében Ön az iskolabezárások felülvizsgálatára kérte a Tanügyminisztériumot. Mivel indokolta ezt a kérést?

– Több mint két hete online zajlik az oktatás Romániában, de közben azt látjuk, hogy a fertőzési statisztikák nem javultak. Nemrég jött ki a kimutatás, hogy a 0–19-es korcsoportban csupán egy tizedszázalékkal csökkent a fertőzöttségi arány. Vannak kutatások, amelyek azt mutatják, hogy a gyerekeknél a fertőzöttségek oka kevésbé az iskola és inkább az otthon vagy egyéb helyek, ahová a gyerekek járnak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kiadott egy felhívást a kormányok felé, amelyben arra kérte őket, hogy az oktatást indítsák újra, mondván, hogy nem szabad elveszíteni egy generációt. A fentiekre alapozva a Nép Ügyvédje Hivatala elindított egy hivatali eljárást, amelynek keretén belül azt kértük a Tanügyminisztériumtól, hogy vizsgálják felül a döntést, amely szerint Romániában az összes iskolában online zajlik az oktatás.

Érkezett már válasz a Tanügyminisztériumtól?

– Egyelőre nincsen válasz, a törvény szerint a Minisztériumnak 30 napja van válaszolni a beadványra, de azt reméljük, hogy minél hamarább érkezik egy válasz, hiszen tudjuk, hogy vidéken, a falvakon nehézkesen zajlik az online oktatás, továbbra se kapják meg a gyerekek azokat az eszközöket (tableteket, laptopokat) amelyeket a kormány beígért, illetve a szülők is – egyes kimutatások szerint – inkább az iskolai oktatást pártolnák, hiszen sok esetben gondot okoz a családoknak, hogy a gyerekekre egész nap vigyázni kell. Mi, a Nép Ügyvédje úgy gondoljuk, hogy az a rendszer, amit eredetileg bevezettek, hogy helyi, iskolai szinten lehet dönteni az iskolák bezárásáról vagy nyitva tartásáról, az volt a helyes. Még akkor is, ha egyes iskolákban fertőzési gócpontok alakultak ki, könnyen lehetett izolálni a fertőzést. Egy-egy iskola bezárásával ezt meg lehetett oldani és a többi iskolában nyugodtan folyhatott tovább az oktatás, a gyerekek minőségi oktatáshoz férhettek hozzá.

– Milyen törvénytelennek vélt járványügyi intézkedésekkel foglalkozott eddig a Nép Ügyvédje?

– A Nép Ügyvédje a járvány kezdete óta folyamatosan figyeli azokat az intézkedéseket, amelyeket a hatóságok bevezetnek. Mi voltunk azok, akik kimutattuk, hogy illegálisak voltak a büntetések a sürgősségi állapot ideje alatt, mi voltunk azok, akik felszólítottuk a kormányt, hogy hozzon törvényt, mert a készenléti állapot ideje alatt illegálisak voltak a kötelező kórházi beutalások, főként a tünetmentes betegek esetében. Folytatjuk az intézkedések figyelését, ez az intézményünknek a szerepe, hogy az állam által hozott intézkedéseket mindig az alapvető emberi jogokhoz igazítva figyeli. Most a legfrissebb ügy, amivel foglalkozunk, a COVID-gyorstesztek kérdése, ezeket eddig meg lehetett vásárolni a patikában és az emberek otthon letesztelhették magukat. Ezt a kormány valamilyen okból beszüntette, viszont mi úgy gondoljuk, hogy ez igenis hasznos lehet. Olyan esetekben, amikor tünetek jelentkeznek egy személynél, lehet, hogy nem a legkézenfekvőbb elmenni a kórházba, viszont ha pozitív lesz a gyorsteszt, akkor igenis kórházba kell menni.

– Sikerült-e előrelépni a kisebbségek nyelvén kitöltött lakhelyelhagyási nyilatkozatok ügyében?

– A tavaszi sürgősségi állapot idején már jelezték nekünk, hogy nem lehet magyar nyelven kitölteni a lakhelyelhagyási nyilatkozatot, mi ezt a kérést továbbítottuk a Belügyminisztériumnak. A minisztérium azzal védekezett, hogy nem lenne nekik kézenfekvő bevezetni egy ilyen rendszert, márpedig ez nem egy jogi érv, ami beleillene a kisebbségi jogok védelmének a rendszerébe. Két héttel ezelőtt a Nép Ügyvédje egy ajánlást fogalmazott meg a Belügyminisztérium felé, hogy tegyék elérhetővé a Romániában elismert kisebbségi nyelveken a lakhelyelhagyási nyilatkozatot. Nem kaptunk még rá választ, de a minisztérium még a törvényes határidőn belül van.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu