Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. január 21., 13.47
Nemcsak a húszéveseké a világ!

Volt vers, dal, öröm és Kávészünet

Írta: Gáspár-Barra Réka
2019. október 14., 17.54 Hétfõ / Hunyad

Örömteli délutánt szervezett az idősek számára Déván az RMDSZ Nőszervezete és a helyi Szent Antal plébánia. Az október 13-ra meghirdetett eseménynek a Magyar Ház biztosított teret, ahol vasárnap délután szívet melengető verses előadással köszöntötték az időseket. Házigazdaként Kun-Gazda Kinga Viola, helyi és megyei nőszervezeti elnök hálás szívvel fordult azok felé, akik „felneveltek, akiktől megtanulhattuk anyanyelvünket, meséinket, népdalainkat, közösségünk írott és íratlan szabályait, hagyományainkat”. Majd fr. Főcze Bonaventúra Isten áldását kérte az idős emberekre, akik élettapasztalatukkal, szeretetükkel, bölcsességükkel gazdagítják a közösséget.

A Téglás Gábor Elméleti Líceum diákjai kortárs költők verseivel tolmácsolták az idősek iránti tiszteletet, szeretetet, Assisi Szent Ferenc imájával zárva az ajándékba szánt műsort. Az elhangzó gondolatok mellett az idősek egy-egy papírra rótt kedves üzenetet is magukkal vihettek a Nőszervezet aranyos kis „szeretet-befőttes üvegeibe” rejtve.

Az idősek maguk is készültek egy kis meglepetéssel. A Szivárvány Nyugdíjasklub tagjai, Judt Borbála klubelnökkel, illetve Domokos Balázs karvezetővel színes, vidám műsorral örvendeztették meg társaikat. A Szivárvány Népdalkör ezúttal a Nyugdíjas himnusszal indította előadását, majd egy bukovinai népdalcsokor és néhány alkalomhoz illő szavalat után vidám jelenettel rukkoltak elő. Fábián Anna és Judt Borbála a Buszra várvacímű rövid színpadi produkciójával nem csupán az arcokra, de a lelkekbe is mosolyt csalt, ovációs vastapsot érdemelve ki. – Szeretném egy kicsit színesebbé tenni a nyugdíjasklubunk tevékenységét. Régóta összejárunk, jó a hangulat. Az idősek világnapját is megünnepeltük már a magunk köreiben. Jövő héten kirándulni készülünk a tordai sóbányába. De úgy éreztem, egy kis színpadi előadás megmozgatná a társaságot. Nem igazán volt időnk összepróbálni a jelenetet, csak úgy magunkban készültünk, de így is nagy sikere volt, ami igazi öröm számomra. És remélem, hogy mások is kedvet kaptak a színjátszáshoz. Ezzel is gazdagíthatnánk a tevékenységünket – fogalmazott a rövid jelenetet követően Judt Borbála.

Az előadásokat követően bőséges szeretetvendégségre került sor a Nőszervezet jóvoltából. Az idősek finom falatok, sütemények mellett beszélhették meg az új élményeket.

Ám az est java még hátra volt. A Szent Antal plébánia meghívására, a Csángó-Fatányéros Panzió és a helybeli Pami vendéglő támogatásával Déván koncertezett a Kávészünet Zenekar. A beharangozás nyomán a közönség már tudhatta: a Budapestről érkező fiúk sajátos, modern hangszerelésben megzenésített verseket hoznak. Koncertjük frissessége, dinamizmusa mégis meglepetésszerűen hatott. József Attila, Ady, Dsida, Kányádi versei egészen újszerűen szólaltak meg. A nézőtérre tévedt maroknyi fiatal azonnal „rákattant” a zenére, az irodalomórákról halvány emlékként megmaradt versszövegek azonnal beugrottak, s a hangszerelés, a ritmus kapcsán pillanatok alatt megvolt a közös hullám. Az idősebbek, akikben az évek során már megért a Mama, az Óda, a Héjja nász az avaron, a Dsida-sorok üzenete, néha idegennek érezhették a popzenés hangzást. Az előadók lendülete azonban őket is magával ragadta, lelkesen lendültek a kezek a magasba, és a Kávészünet talán máig is legnépszerűbb dala, Hollós Korvin Lajos megzenésített Csonkaverse mindenkit lázba hozott. Úgyhogy a szépkorú hallgatóság a végére már Petőfit is hajlandó volt kiemelni a népdalos környezetből és új hangzásban, talán kicsit új értelmezésben is zengeni a Kávészünettel, hogy itt van az ősz, itt van újra. A legfrissebb lemezük címadó dala, az Ülj ide mellém pedig osztatlan sikert aratott. S bár a dévai koncerten is nyilvánvalóvá vált: a Kávészünet elsődleges célközönsége nem a nyugdíjasklubok tagsága, a vasárnap esti közönség javát kitevő idős embereket is sikerült megmozgatni, táncra perdíteni. 

A ráadással záruló koncert előadóit fr. Főcze Bonaventúra köszöntötte Isten áldását kérve további munkájukra. Elmondta továbbá: a Kávészünet Zenekar előadása is része volt a jövőre 80 esztendős fennállását ünneplő dévai Szent Antal-templom jubileumi rendezvénysorának, melynek keretében minden hónapban két-három kulturális eseményt szerveznek. Az ilyen alkalmakkor begyűlt adományokat a templom felújítására, szépítésére fordítják.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu