Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. november 29., 01.06
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
Két estét betöltő műsor egy kettős rendezvényen

Winkler Gyula Krassó-Szörényben kampányolt

Írta: · Makay Botond
2009. május 24., 20.21 Vasárnap / Krassó-Szörény

Május 23-án Winkler Gyula EU-parlamenti képviselő és képviselőjelölt kampánykaravánjával a déli órákban Oravicabányán, majd délután és este Resicabányán kampányolt.

Kampánya „véletlenszerűen” egybeesett a Platanus Magyar Kultúregyesület  által renezett  KISTÉRSÉGI MAGYAR NÉPTÁNC ÉS NÉPDAL BEMUTATÓVAL, ahol a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum Nagybokréta tánckara és tíztagú citerazenekara, a verseci Petőfi Sándor Kultúregyesület népdalköre, tánccsoportja és népi zenekara, a boksánbányai Bocsana félprofi román néptáncegyüttes, valamint a resicabányai Hóvirág Daloskör lépett föl.

Bálint Mihály megyei RMDSZ elnök tájékoztatása szerint reményen felül sikerült az oravicabányai kampányrendezvény, ahol a Városháza nagytermében összegyült soknak mondható harmincnyolc résztvevő számos kérdésére Winkler Gyula alig győzött válaszolni.

Resicabányán  az RMDSZ székházban sajtótájékoztatóval kezdte Winkler, ahol csekély számú újságíró előtt szólhatott, majd közvetlen hangú beszélgetésben találkozott rövid időre az érdeklődőkkel, ahonnan a Szakszervezetek Művelődési Házába vezetett az útja s a már említett nagyrendezvény előtt szólott két nyelven a nagyszámú érdeklődőkhöz. Kifejezésre juttatta azt, hogy a bánsági szórványban élő magyarok azt szeretnék, ha Európa a régiók Európájává válnék, ahol a magyar vállalkozó, gazda, pedagógus, diák, dolgozó és bárki otthon érzhesse magát a tizennyolc nemzetiség közösségében. Mivel a szórványvidékeken is vannak érdekeink, érdekképviseletre is szükségünk van. A magyarság ugyanazokért a célokért küzd itthon és az EU-ban s emiatt Brüsszelben megvan a tekintélye az Erdélyi és szórványmagyarok képviselőinek. A magyarság egyetlen lehetséges útja az összefogás útja. Azt is kiemelte a képviselő, hogy – mivel az Európai Parlamentben alkotják meg a mindennapjainkat érintő törvények hatvan százalékát – feltétlen fontos az, hogy minél nagyobb hangunk legyen a három vagy négy képviselőn részéről.

A néptánc- és népdalbemutató műsor, amelyet Fazakas Csaba temesvári református esperes, a Temes Megyei Civil Tanács alelnöke odaillő jólfaragott magyar rigmusokkal és „prózai” román nyelven konferált, gyakorlatilag két estét betöltő hosszú műsorra sikerült, amely a „kistérségi magyar” meghatározásnak azzal mondott ellent, hogy a ragyogóan szereplő boksáni együttes műsora egyáltalán nem illett a keretbe, amint nem illett az estbe a meglehetősen sok csiszolást, jóval több próbát igénylő Hóvirág sem a számos „hanghiba” miatt. Bátorkodunk megjegyezni, hogy a hamisan éneklőket nem ártana több próbán foglalkoztatni, hogy alkalmasakká váljanak.

Eme kritikai megjegyzések mellett talán rangsorolni sem lehet a többi együttes műsorszámait, mert egyik jobb lévén a másiknál nem tudjuk, hogy melyik legyen az „egyik”, illetve melyik a „másik”.

A kedves közönségről is szólani kell, mert egyes tagjai – magyarok és nem-magyarok egyaránt – minősíthetetlenül fegyelmezetlenek: a céltalanul ki-bejárkálók, le s fel koslatók, beletapsolók, hangoskodók, akik magatartásukkal nem csak zavarják, hanem meg is botránkoztatják a nagyérdeműt s hejjel-közzel még a fellépőket is zavarják.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu