Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. április 05., 19.05
Tisztújító RMDSZ-küldöttgyűlés Hunyad megyében

Winkler Gyula maradt az elnök

Írta: Gáspár-Barra Réka
2014. április 06., 16.08 Vasárnap / Hunyad

Újabb kétéves mandátumot nyert az RMDSZ Hunyad megyei szervezete élén, Winkler Gyula EP képviselő. A küldöttgyűlésre a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban került sor, ahol a meghívottak sorában ott volt Kelemen Hunor, szövetségi elnök, miniszterelnök helyettes, a művelődési tárca vezetője. 

Továbbá jelen volt Borbély Károly az energetikai minisztérium államtitkára, a jelentősebb romániai pártok Hunyad megyei képviselői és az RMDSZ Hunyad megyei tagszervezetének mintegy 105 küldötte.

 

A román pártok elismerése

A küldöttgyűlés résztvevőit Winkler Gyula üdvözölte házigazdaként, jelkép értékűnek nevezve azt a tényt, hogy a rendezvényre a magyar oktatási központban került sor, amely az utóbbi idők legjelentősebb közösségi megvalósítása a megyében és egyben biztosítéka a megmaradásunknak.

A továbbiakban a román politikai alakulatok küldöttei, többnyire megyei elnökei köszöntötték az RMDSZ-gyűlés résztvevői. Többek közt Mircea Ioan Moloţ, a PNL megyei vezetője, a Hunyad megyei Tanács elnöke szólt az egybegyűltekhez, többszörösen kiemelve az RMDSZ-szel és ennek megyei vezetőivel való jó viszonyt, amely a „korrektségen, megbízhatóságon, párbeszédkészségen” alapul. De hasonlóan pozitívan nyilatkozott az RMDSZ-ről a PSD megyei ügyvezetője, Cristian Resmeriţă, a Polgári Erő Pártjának megyei elnöke, Cristian Grigoraş, illetve PDL, PC, UNPR, PNŢCD megyei vezetői.

 

Az EP-választáson bizonyítani kell

A román pártok üdvözleteit követően Kelemen Hunor szövetségi elnök tartott politikai beszámolót, hangsúlyozva, hogy az erdélyi magyar közösség számára pillanatnyilag a legfontosabb kihívást a közelgő EP-választás jelenti.

Amikor Románia csatlakozott az Európai Unióhoz, és először volt képviseletünk az Európai Parlamentben, tudtuk, hogy mire vállalkozunk. Tudtuk, hogy ez a munka nem jelent azonnali sikereket, de azt is tudtuk, hogy a nemzeti kisebbségek kérdése senki más számára nem fontos, csak számunkra. Winkler Gyula és Sógor Csaba az elmúlt öt évben arról gondoskodott, hogy az erdélyi magyar emberek üzenetei eljussanak az európai intézményekhez, hogy ez az 1,3 milliós őshonos nemzeti kisebbség, amely értéket teremtett, és értéket kíván teremteni ezután is, hallassa a hangját Brüsszelben, vagy Strasbourgban. Nem azt várjuk karba tett kézzel, hogy az Európai Unió minden problémánkat megoldja, hanem azt akarjuk, hogy Európa minél hamarabb nézzen szembe azzal a valós ténnyel, hogy a sokmillió tagot számláló őshonos kisebbségek helyzetét rendezni kell – hangsúlyozta politikai tájékoztatójában Kelemen Hunor szövetségi elnök.

Ha az RMDSZ jelöltjei nem jutnak be az európai parlamentbe, akkor itthon is meggyengül a politikai súlyunk – nehezebben tudjuk érvényesíteni akaratunk. Az idei választások tétje tehát túlmutat az európai képviseleten. A május 25-i választásokon a magyarság itthoni képviseletéről, az RMDSZ jövőjéről szavazunk. Meg kell mutatnunk, hogy egy erős közösség vagyunk, tudjuk, hogy mit akarunk, és céljaink elérése érdekében európai értékek mentén cselekszünk. Számunkra ez a járható út – szögezte le beszédében Kelemen Hunor, majd az RMDSZ európai parlamenti listavezetőjéről, Winkler Gyuláról kijelentette, tapasztalata, szakértelme és óriási munkabírása teszi őt alkalmassá arra, hogy újabb 5 évig képviselje az erdélyi magyarok érdekeit Brüsszelben.
Az RMDSZ elnöke a továbbiakban a Szövetség kormányzati szerepvállalásáról beszélt, kihangsúlyozva, a közösségi jogok, az anyanyelv használata, az oktatás, vagy a kultúra nem ideológiai kérdés, hanem érdekérvényesítés, érdekképviselet.  – Az RMDSZ nem egy ideológiai döntést hozott, amikor a kormányra lépés mellett határozta el magát. Mi ebben a kormányban az Európai Néppárt értékeit képviseljük, a jogállamiságot, a demokratikus elveket. Az RMDSZ számára az a legfontosabb, hogy megtalálja azokat az eszközöket, amelyekkel az romániai magyar emberek ügyeit a leghatékonyabban tudja képviselni – részletezte Kelemen Hunor szövetségi elnök, miniszterelnök-helyettes. Újabb mandátumot nyert a megyei elnök

Kelemen Hunor felszólalását követően Winkler Gyula leköszönő megyei elnök tartotta meg tevékenységi beszámolóját: Szövetségünk 25. évfordulójának jegyében hirdettük meg a közösségépítés évét Hunyad megyében, az eddig eltelt három hónapban sok kezdeményezést valósítottunk meg sikeresen. Az újonnan megalakult Nőszervezettel közösen az eddigieknél gazdagabb március 15-ei ünnepséget szerveztünk, múlt hétvégén facsemetéket ültettünk megyeszerte, csatlakozva Böjte Csaba atya felhívásához, májusban pedig ötödik alkalommal készülünk megünnepelni a Hunyad Megyei Magyar Napokat. Barcsay Ákos díjat alapítottunk, amelyet jeles személyiségeinknek adunk át a magyar napok alkalmával. Tavaly Marosillyén, a Bethlen Gábor erdélyi fejedelem szülőházának tartott Veres bástyában házigazdái voltunk az Örökségünk őrei erdélyi hálózata megalakulásának. Tisztújítás és generációváltás volt az ifjúsági szervezetben, a HUMMIT-ban– sorolta az elmúlt két év legfontosabb eseményeit Winkler Gyula megyei elnök tíz pontba szedett tevékenységi beszámolójában. Továbbá rámutatott a az utóbbi időszak sikertelenségeire, illetve ennek orvoslására irányuló tevékenységekre is: A negatívumokat sem kell elhallgatni, őszintének kell lenni, nem szerepeltünk jól a 2012-es évi választásokon Hunyad megyében. Ezért az év elején meghirdettük a Hunyad megyei konzultációt, több mint 2400 teljes választ kaptunk a megyében élő magyar emberektől, akiket arról kérdeztük, mit várnak el az RMDSZ-től. A válaszok statisztikai feldolgozás alatt vannak. A magyar emberek elvárásaira fogjuk építeni Hunyad megyében az EP-kampányt, és az eddigieknél nagyobb mértékben kívánunk mozgósítani a jobb eredmény elérése érdekében – mondta az EP-képviselő.

Egyetlen jelölt lévén a megyei elnöki tisztségre, Winkler Gyula a továbbiakban tíz pontba foglalva fogalmazta meg a jövőt illető célkitűzéseit. Az első négy pont politikai célzatú: az idei EP-választáson, a 2016-os önkormányzati és parlamenti választásokon való jó szereplés, a kormányzati szerepvállalás biztosította lehetőségek kihasználása közösség javára, a Szövetség politikai tekintélyének megőrzése Hunyad megyében. A további hat közösségi célkitűzés között pedig első helyen ezúttal is az anyanyelvi oktatás biztosítása szerepel, majd a kultúra és identitás megerősítését, a szórvány-székely együttműködés fenntartását és bővítését, az RMDSZ szórványcselekvési tervének megvalósítását, tartalmának gazdagítását sorolta a megyei elnök, végül a legfontosabb célkitűzést ismertette: a közösségi szolidaritás megőrzése úgy, hogy a magyar egyházak, civil, ifjúsági, szakmai szervezetek és a Szövetség vállvetve haladjanak a közös úton.

Winkler Gyula beszámolóját követően sor került a tisztújításra. Az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének 16 tagszervezete összesen 108 küldöttet delegált, amelyből 105-en vettek részt a szombati eseményen. A titkos szavazással lebonyolított választáson Winkler Gyula megyei elnök 95 igen, 9 nem szavazattal újabb két éves mandátumra kapott bizalmat a küldöttektől.

Az elnökválasztás nyomán a küldöttgyűlés megválasztotta az etikai, ellenőrző, illetve szabályzatmódosító bizottságok 3-3 tagját illetve egy-egy póttagját. Úgyszintén, Takács Aranka személyében megválasztották a megyei szervezet által delegált SZKT-tagot, Kocsis Attila Leventét pedig a Kulturális Autonómia Tanács tagjává jelölték.

 

Közösségi kérdések

A küldöttgyűlésen alkalom adódott a tagszervezetek, illetve különböző megyei testületek képviselőinek felszólalására is. Dézsi Attila, MÁK (Magyar Állandó Konferencia) elnök megyénk gazdag történelmi múltjára és az elmúlt néhány esztendő kiemelkedő megvalósításaira támaszkodva biztatott további együtt munkálkodásra. Az Isten és embertársaink szolgálatára irányuló cél örökös szem előtt tartására fordította hallgatósága figyelmét Ft. Szász János főespres, visszatekintve azok áldozatos munkájára, akik 25 évvel ezelőtt Hunyad megyében megalakították az RMDSZ-szervezetet. Konkrét javaslattal állt továbbá a küldöttgyűlés elé Fülöp Júlia, szászvárosi RMDSZ- és EMKE-elnök, több odafigyelést igényelve Szászváros történelmi nagyjainak hagyatékápolására. A lupényi nőszervezet elnöke, Antal Amália, Kelemen Hunor szövetségi elnökhöz intézett felszólalásban fogalmazta meg a sokakban motoszkáló kérdést: az RMDSZ kormányzati szerepvállalása nyomán miért nem lett magyar prefektusa Hunyad megyének? Hangsúlyozta: a nagyszerű eredmények mögött álló lelkes közösségi és a más megyék képviselőit parlamenti mandátumhoz juttató szavazatok nyomán „megérdemelte volna a Hunyad megyei közösség, hogy magyar prefektusa legyen”. Kelemen Hunor szövetségi elnök gyakorlatias megközelítéssel igyekezett megválaszolni a kérdést: az RMDSZ ezúttal mozgó vonatra szállt fel, ahol csak a megüresedő helyeket lehetett elfoglalni. Ezért van az, hogy Kovászna és Hargita megyében is csak alprefektusokat sikerült kinevezni, és országszerte csupán a kormányból kiszakadt párt által „birtokolt” tisztségekre volt lehetőség magyar embereket jelölni. Majd újra hangsúlyozta: az RMDSZ EP-választáson való szereplése is közvetetten erősítheti vagy gyengítheti a szövetség koalíciós súlyát. 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu