Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. június 14., 08.15
Felhvás

XXII. Hajnal Akar Lenni

2014. október 13., 08.57 Hétfõ / Temes

A Szent-Györgyi Albert Társaság,a Szatmár Megyei Tanács, a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ, a Magyar Kórusok Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA szakmai támogatásával,a Szatmárnémeti Magyar Demokrata Ifjak Szövetsége (MADISZ) 2014. november 14–15-én szervezi meg Szatmárnémetiben a XXII. Hajnal Akar Lenni (HAL) nemzetközi Kárpát-medenceiNépdaléneklési Versenyt, a világon bárhol élő magyar, nem hivatásos népdalénekesek számára.

A verseny elődöntőből, döntőből és díjkiosztó gálából áll.

A rendezvény döntőjének és díjkiosztó gálájának hagyományosan szatmárnémeti koncertterme: a Dinu Lipatti Hangversenyterem ad otthont. Jelentkezhet bárki, aki betöltötte 12. életévét. Felső korhatár nincs. Minden versenyzőnek két népdalcsokorral kell jelentkeznie, vagy egy balladával és egy népdalcsokorral. A szervezők kérése az, hogy a jelentkezők törekedjenek régi stílusú népdalokból meríteni. A vetélkedő szervezői javasolják, hogy a területi, regionális, országos, népdaléneklési versenyek minősítettjei jelentkezzenek a Kárpát-medencei megmérettetésre. Ebben az esetben kérjük, közöljék, milyen versenyen milyen eredménnyel végzett a jelentkező. Javasoljuk, hogy minden megyében, régióban rendezzenek előselejtezőt.

A versenyen való részvétel szándékát a résztvevő a www.madisz.datec.ro honlapon teheti meg, a jelentkezési lap (aktív oldal) kitöltésével és visszaküldésével.  A versenyzőnek 2014. november 8-ig kell jelentkeznie. A versenyző visszaigazolást kap arról, hogy elfogadták a jelentkezését.

A zsűri tagjait a Magyar Kórusok Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) kéri fel.

A zsűri I., II., III. díjat ad. A fődíjak mellett különdíjak kerülnek kiosztásra: a közönségdíj (a közönség szavazat alapján); az énekesek díja (a verseny résztvevőinek szavazata alapján); civilszervezetek és intézmények, valamint magánszemélyek felajánlott díjai.

Az elődöntőben induló versenyzők kérhetnek KÓTA térségi szintű minősítést. Színvonaltól függően Minősült, Dicséretes vagy Kiváló fokozatokat érhetnek el. A döntőbe jutott versenyzők a KÓTA országos népzenei szintű minősítését is kérhetik, ahol elérhetik a Bronz, Ezüst, a legjobbak az Arany Páva minősítési fokozatot. Az Arany Páva díjban részesülőket a KÓTA meghívja az Országos Arany Pávás Népzenei Gálára.

A résztvevők nevezési díjat, 7 eurónak megfelelő (2000 HUF, 30 RON) összeget fizetnek. Biztosítunk a résztvevők és zsűritagok számára csoportos szállást, étkezést díjmentesen, valamint útiköltség-térítést (részben). Kísérőknek, külön díjazás ellenében, a szervezők a kollégiumi szállás befogadóképesség határáig tudnak szállást, ellátást biztosítani. További felvilágosítás a madisz90@gmail.com címen kaphatnak.

A verseny teljes anyagát videó- és hangszalagon rögzítettjük, ezért a hangversenyteremben hang- és fénytechnikát használunk. A versenyzők tudomásul veszik és hozzájárulnak, hogy a rendezvényről produkcióikról videó és hangfelvétel készül, amelyeket a szervezők és a felvétel készítői nyilvánosan közzétehetnek.

A XXII. Hajnal Akar Lenni Népdaléneklési Verseny támogatói: a Nemzeti Kulturális Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány.

Várjuk szeretettel a versenyzőket a Hajnal Akar Lenni nemzetközi Kárpát-medencei megmérettetésre. Egykori győzteseink azóta világkörüli pályát futottak be. A teljesség igénye nélkül, említésképp: 2009-ben Csizmadia Anna, („Fölszállott a páva” szóló ének műfajának győztese), 2008-ban  Vaszi Levente (Fölszállott a páva közönségdíjasa) lettek győztesei a Hajnal Akar Lenni Népdaléneklési Versenynek.

 

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu