Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. február 27., 23.23

20%-kal magasabb a védjegyilleték

2012. január 09., 05.00 Hétfõ

A védjegyilleték, amely kifizetésének elmulasztásával a szabadalom tulajdonosa elveszítheti a védelmet, januártól 20%-kal magasabb, mert a kormány nem halasztotta tovább az emelést.

Varga Gábor, az Állami Védjegyhivatal (OSIM) vezérigazgatója ezt „váratlan és zavaró” helyzetnek nevezte, és halasztást kért, de nem kapott rá engedélyt.

A védjegyilletéket természetes és jogi személyekre vetik ki ipari tulajdonuk védelmére, mint amilyenek a feltalálások, védjegyek, ipari rajzok és modellek, valamint a védjegyek érvényességének frissítésére. Az illeték mértékét az árfolyam és az infláció függvényében évente kormányhatározattal lehet aktualizálni, és minden év november 1-jén lép érvénybe, ám a kormányhatározatnak a következő év első napjától kell hatályba lépnie.

Varga Gábor elismerte, hogy gond merült fel, ugyanis ő javasolta az emelés újabb halasztását, de nem kapta meg időben a gazdasági és a pénzügyminisztériumi jóváhagyásokat.

„Kissé zavar, mert rég meg kellett volna kapnunk a minisztériumi jóváhagyásokat. Igen kényes helyzet, várjuk ezeket a jóváhagyásokat egyik napról a másikra, s mihelyt megérkeznek, javasolni fogjuk a kormánynak az emelés halasztását sürgősségi rendszerben” – mondta Varga.

Az emelést csak sürgősségi rendelettel lehet halasztani, a kormány most már nem léphet közbe, úgyhogy leghamarabb február elején, a törvényhozó testület munkálatainak újrakezdésekor rendelkezhet, ugyanis a parlamenti vakáció idején nem adhat ki sürgősségi rendeleteket. Tehát, a törvényes előírás szerint 2012. januárban védjegyilleték 20 százalékkal nagyobb, mert a kormány nem hozott idejében döntést.

„Átmeneti helyzet, váratlanul ért bennünket” – mondta az OSIM vezetője.

A hivatal egyébként elkészítette a sürgősségi határozat tervezetét, mellyel további két évre, 2014-ig halasztanák a védjegyilleték emelését, és amelyben figyelmeztet, hogy a gazdasági válság fennmaradása és a román természetes és jogi személyek jövedelmének csökkenése mellett az illetékek emelése az elkövetkező időszakban „a körülményeknek nem megfelelő”, és az ilyen jellegű illetékekből származó jövedelmek csökkenését eredményezné.

Az OSIM vezetősége állítja, hogy a tervezetet november közepén nyújtották be jóváhagyásra az illetékes minisztériumokhoz. A dokumentum nyilvános vitáját december 29-én indították, miután a kormány tavalyi utolsó ülését december 27-én tartották.

A törvény azt mondja, hogy az 5000 lej értékig terjedő ipari tulajdonjog bejegyzésére és fenntartására kivetett illetéket bizonyos határidőn belül kell kifizetni, amely akár 2012. januárban is lejárhat. A határidőn belüli kifizetés elmulasztása esetén elutasítható a védjegy kiadása, illetve a jogosult elveszítheti a védjeggyel járó jogait.

Az újítási védjegykérelem illetékét, például, a bejegyzéstől számított három hónapon belül kell befizetni, az elsőbbségi igazolvány kiadását a kérvény benyújtásával egy időben kell igényelni, az újítási védjegy érvényességének frissítéséért szintén a kérvény benyújtásával egy időben kell illetéket fizetni.

(Mediafax)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu