Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. április 05., 17.06

A francia áruházláncok is bevonták a botrányba keveredett cég termékeit

2013. február 10., 21.35 Vasárnap

Hét nagy francia áruházlánc vasárnap bejelentette: leállítják a fagyasztott hús- és zöldségtermékeket gyártó, Findus nevű, svédországi székhelyű cég és egyik francia leányvállalata, a Comigel marhahúsos készítményeinek forgalmazását, miután kiderült, hogy azok lóhúst tartalmaznak.

Az Auchan, a Casino, a Carrefour, a Cora, a Monoprix és a Picard bevonták a két cég mélyhűtött lasagne-, cannelloni-, bolognai spagetti, hachis parmentier (marhahúsos rakott krumpli), és muszakakészítményeit - közölte vasárnap a francia Kereskedelmi és Forgalmazói Szövetség (FDU). Az érdekszervezet közleménye szerint a termékek bevonásának oka az, hogy nem megfelelően tüntették fel a készítményeken a hús fajtáját. 

Egy hetedik áruházlánc, a Systeme U - amely nem tagja az FDU-nek - közölte: szintén leveszi polcairól a Findusnak és franciaországi forgalmazójának készítményeit. 

Benoit Hamon, a gazdasági, pénzügyi és külkereskedelmi miniszter mellé rendelt francia fogyasztóvédelmi miniszter a Le Parisien című fővárosi napilapnak adott interjúban azt mondta, hogy további visszavonások várhatók, miután a Findus érintett termékeit a Comigel elnevezésű francia leányvállalata készítette, amely más forgalmazóknak is szállított marhahúsos készítményeket, összesen 16 európai országba.

Az ügy azután pattant ki Nagy-Britanniában, hogy a Findus marhahúsosként megjelölt készítményeiben, például lasagne-ban, nagy mennyiségű lóhúst találtak. Nagy-Britanniában és Svédországban már a héten bevonták a Findus hivatalosan Franciaországban készített termékeit.

A Findus szombaton bejelentette, hogy hétfőn feljelentést tesz Párizsban ismeretlen tettes ellen, amiért a franciaországi beszállítója, a Spanghero őt is megtévesztette, amikor Romániában rendelt lóhúst szállított marhahús helyett. A Spanghero látja el hússal a Comigelt, amely a Findus számára Luxembourgban készíti a marhahúsos termékeket. 

A fogyasztóvédelmi miniszter tájékoztatása szerint az ügyben indított vizsgálat eredményei szerdán lesznek nyilvánosak. Az ugyanis még nem egyértelmű, hogy a romániai vágóhidak adták-e el marhahúsként a lóhúst, vagy pedig a francia beszállító szándékosan rendelt olcsóbb lóhúst, majd azt marhahúsként adta tovább. A romániai szakemberek mindesetre azonnal tiltakoztak a vádak ellen. 

A miniszter szerint ez a bonyolult élelmiszerlánc több, mint 300 ezer euró bevételt hozott az érintetteknek. A francia Spanghero ugyanis egy ciprusi brókercégtől vette a húst, amely pedig egy holland alvállalkozóval dolgozott. Vagyis nem a francia cég, hanem ez utóbbi szerezte be a húst Romániából. A Spanghero szombaton azzal védekezett, hogy "európai eredetű marhahúst" vett, és azt továbbadta. "Ha tényleg lóhúsról van szó, akkor azt a romániai beszállítóinkon fogjuk számon kérni" - mondta szombaton Barthélémy Aguerre, a Spanghero elnöke.

MTI

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: maris / Hétfõ, 2013. február 11., 13.07 Válaszoljál rá!

no békapták a fraciják a lóhúst evel a romány tesvírek elintézték űköt de hogyan gyüttek vajjon rá me a lúhús ojan mint a marha csak job aki evött lűkóbászt a tudi

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu