Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2022. január 18., 18.13

A Hargita és Kovászna megyei románok egy stratatégia kidolgozását kérték Băsescutól problémáik megoldására

2008. február 24., 17.00 Vasárnap

A szombaton Traian Băsescuval találkozó román civil szervezetek képviselői a régióban élő román közösség problémáit vetették fel az  államfőnek és egy stratégia kidolgozását kérték azok megoldására.

A több mint két órás beszélgetést követően a civil szervezetek képviselői azt nyilatkozták, hogy a felvetett gondok megoldását kérték az államelnöktől – jelentette a Mediafax tudósítója. Ioan Solomon, a Hargita és Kovászna megyei Polgári Fórum elnökének nyilatkozata szerint elégedetten távozott a találkozóról, mivel panaszaik megértésre találtak.

Solomon hangsúlyozta: a Hargita és Kovásznai megyék gondjairól tájékoztatta az államfőt, a két megyében ugyanis etnikai tisztogatás tapasztalható, melynek véget kell vetni. „Reméljük, hogy az államfő és a hatóságok közbelépésével megoldódik ez a megengedhetetlen helyzet, hogy a Hargita és Kovászna megyei románok itthon érezzék magukat. A románok és magyarok éljenek megértésben egymás mellett, a felvirágzáshoz vezető közös utat követve” - magyarázta Solomon.

A civil szervezet vezetője hozzátette: az itt élő románokat diszkrimináció éri, melyet néhányszor az Országos Diszkrimináció-ellenes Tanács is megerősített. Ilyen a nyelvi megkülönböztetés, a magyar nyelvismeret hiánya ugyanis feltétel a közintézményekbe való alkalmazásnál. Emellett az immár hivatalossá tett magyar nyelv a románt is kiszorítja a közintézményekből.

Másik problémaként említette meg, hogy a románságot az önkormányzati forrásokhoz való jutásnál is hátrányosan megkülönböztetés éri az RMDSZ vezette önkormányzatoknál.

A megbeszélésen a székelyföldi autonómia is szóba került, Solomon értékelése szerint ezek a törekvések zsákutcába vezetnek és sikertelenségre vannak ítélve. 

A szervezet elnökének tájékoztatása szerint Traian Băsescu megerősítette e gondok létezését, és arról tájékoztatta, hogy a román államnak közbe kell lépnie egy stratégia kidolgozásával, mely azonban nem a magyarok ellen, hanem a románság diszkriminációjának megszüntetéséért készülne.

A román civil szervezetek képviselői szombaton Kovásznán találkoztak Traian Băsescuval. A megbeszélésen a civil szervezetek körülbelül húsz képviselője vett részt, akiket  Ioan Selejean Hargita és Kovászna megye ortodox püspöke vezetett. Jelen volt ugyanakkor Gheorghe Baciu Bodzaforduló demokrata-liberális párti polgármestere, Petre Străchinaru PDL képviselő és a két megye román oktatóinak egyesülete.

A román közösség politikai, egyházi és civil képviselői több ízben is találkozóra hívták az államfőt. A két megye román lakossága múlt év szeptemberében is találkozót kértek az államfőtől, aki azonban nem tudott eleget tenni a bodzafordulói ünnepségre szóló meghívásnak.

Traian Băsescu pénteken azt állította, hogy látogatásával a múlt évi meghívásnak tesz eleget. Az államfő múlt év nyarán két hetet töltött Kovásznán. 
(Mediafax)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu