Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. február 29., 07.45

A hétvégén üléseztek az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács országos vezető testületei

2012. január 29., 21.07 Vasárnap

2012. január 27-én először ülésezett az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) tavaly decemberében megválasztott új Elnöksége. 

A tanácskozáson jelen volt Tőkés László, az EMNT elnöke, Sándor Krisztina ügyvezető elnök, valamint a régióelnökök, továbbá a gazdasági, nemzetpolitikai, oktatásügyi, művelődésügyi, egyházügyi és szociális, illetve az ifjúsági alelnökök. Meghívottként részt vett Toró T. Tibor és Gergely Balázs, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) megbízott elnöke és alelnöke.

A 2011-es évértékelő és az idei évre vonatkozó elképzelések, cselekvési tervek felvázolása után az elnökség részletesen áttekintette az EMNT területi szervezeteinek működését, a nemzeti ünnepek, a kiemelt fontosságú események megszervezését és a további teendőket.

Másnap az EMNT Választmánya tartotta ülését, amelyen a meghívottakkal együtt mintegy negyven fő vett részt, köztük az EMNT Országos Elnöksége, a területi elnökök, a szakbizottságok elnökei, illetve meghívottak az EMNP részéről. A napirendi pontok közt szerepelt az EMNT vezető testületei működésének megszervezése, a 2012-es év eseménynaptárának áttekintése, a kiemelt rendezvények előkészítése, az eddigi szakbizottságok felelőseinek beszámolója. Ez utóbbiak rendjén felszólaltak: Vadas László a kulturális bizottság, Mátis Jenő a gazdasági, Para Zoltán a környezetvédelmi, Boros Zoltán a média- és Toró Tamás a sportbizottság részéről, Gergely István és Molnár Sándor pedig a csángóügyekről beszélt.

Az EMNT megújult Választmánya céljai megvalósulásának elősegítéseként döntött a szakbizottságok újraszervezéséről. A következő kilenc bizottság jött étre: a nemzetpolitikai, egyházügyi, szociális és népegészségügyi, gazdasági és vidékfejlesztési, ifjúsági és sport, oktatási, művelődési, környezetvédelmi, valamint médiabizottságok. A Választmány elfogadott egy keretszabályzatot is ezek működtetésére. Döntés született arról, hogy az 1992. október 25-i, Kolozsvári Nyilatkozat 20 éves évfordulójára az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács országos jelentőségű rendezvényt szervez Kolozsváron. Az EMNT a már elkészült Mikó Imre terv mintájára tervbe vette egy ifjúsági- és sportstratégia kidolgozását a közeljövőben.

A Választmányi ülés szünetében Tőkés László, az EMNT elnöke, valamint Sándor Krisztina ügyvezető elnök sajtótájékoztatót tartottak. Ennek keretében az ügyvezető elnök az Elnökség és a Választmány napirendjén szereplő fontosabb ügyeket és határozatokat ismertette. Tőkés László elnök közölte: Románia kormányától a magyar nemzeti közösség részére évente kiutalt támogatásról – melyet jelenleg az RMDSZ kezel – tárgyalást kezdeményeznek a kormány illetékeseivel a méltányos elosztásra nézve. Utalt arra is, hogy az elmúlt évben abbamaradtak a tárgyalások az erdélyi magyar politikai élet szereplőivel, ezért újra kezdeményezi az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum, az EMEF összehívását. A párbeszéd jegyében szükség van arra is, hogy a marosvásárhelyi polgármester-jelölt koalíciós jelölt legyen – hangsúlyozta Tőkés László, melynek érdekében felszólítja az illetékeseket, hogy egy héten belül üljenek tárgyalóasztalhoz és állapodjanak meg egy közös magyar jelölt indításában.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sajtóközleménye

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu