Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. január 20., 17.38

A japán kormány átveszi az irányítást Fukusimában

2013. augusztus 26., 21.14 Hétfõ

Az egyre súlyosabb radioaktív szivárgások miatt a japán kormány átveszi az irányítást a két éve balesetet szenvedett Fukusima-1 erőmű helyreállítási munkái felett, és ehhez kész a katasztrófákra elkülönített költségvetési keretből is áldozni – közölte Motegi Tosimicu gazdasági, kereskedelmi, ipari, és a nukleáris baleset gazdasági kezeléséért felelős miniszter hétfőn, miután látogatást tett a létesítményben.

Motegi a helyszínen bírálta az erőművet üzemeltető TEPCO energiavállalatot, és közölte, hogy a szivárgásokért a cég hanyag hozzáállása a felelős. A miniszter a TEPCO-t a szivárgó tartályok azonnali cseréjére, a tározók ellenőrzésének javítására és a biztonsági feladatok részletes dokumentálására utasította. Azt is bejelentette, hogy a helyzet kezelése érdekében munkacsoportot állítanak fel.

„A helyzet igen súlyos. Mostantól kezdve a kormány átveszi az irányítást” – közölte Motegi. Az erőműben a múlt héten 300 tonna erősen sugárszennyezett víz folyt el egy tárolótartályból, ez már az ötödik – és az eddigi legsúlyosabb – hasonló incidens volt.

A szivárgások miatt a TEPCO-t hétfőn Szuga Josihide kabinetfőtitkár, valamint a japán atomenergetikai hatóság is élesen bírálta, a szombaton tartott helyszíni ellenőrzés után. A hatóság szerint a TEPCO „képtelen a helyzet kezelésére”, a tartályok ellenőrzése részükről nem volt több egy „könnyed sétánál”.

A probléma forrása az, hogy az erőmű hűtőrendszere a 2011. márciusi, 9-es erősségű földrengés és az azt követő, többször tízméteres szökőár következtében megsérült, s azóta a TEPCO „kézileg” kénytelen napi mintegy 400 tonna vizet befecskendezni a reaktorokba. Emiatt mintegy 350 ezer tonna, a fűtőelemekkel érintkező és eközben jelentős mértékű radioaktív anyagot felvevő víz gyülemlett fel az erőműben, amit nagyjából ezer átmeneti acéltartályban tárolnak. Ezek közül több is ereszteni kezdett az elmúlt hetekben.

A TEPCO arra készül, hogy további több mint ezer átmeneti tározót épít fel a létesítményben, ám ahogy a cég elnöke fogalmazott, „nem lehet a végtelenségig újabb tartályokat építeni”.

Motegi és Szuga jelezte, hogy a kormány a szivárgások megakadályozása érdekében kész felhasználni a költségvetés 350 milliárd jenes (790 milliárd forint), katasztrófahelyzetekre elkülönített keretének egy részét. A tervek szerint a kabinet finanszírozza majd az erőmű környékén a föld lefagyasztását, hogy a szivárgó víz ne juthasson be a tengerbe.

Az egyelőre nem világos, hogy a szivárgások mennyire károsítják a környezetet és a tengeri élővilágot, de az első, két éve tervezett fukusimai próbahalászatot a múlt héten el kellett halasztani a történtek miatt.

(hirado.hu/MTI)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu