Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. szeptember 28., 02.47

A német államfő nem kíván lemondani

2012. január 04., 17.11 Szerda

Christian Wulff nem akar lemondani, dacára a vitatott hitelügylete miatt reá nehezedő nyomásnak – jelentette az ARD televízió.

A német közszolgálati adó Morgenmagazin című reggeli műsorában elhangzott információ szerint Christian Wulff – aki szerdán tért vissza hivatalába a karácsonyi vakáció után – ismertette munkatársaival januári programját. Ez arra utal, hogy nem áll szándékában leköszönni – értékelte a szövetségi elnök környezetében lévő, „megbízható forrásokból” származó hírt az ARD.

A tv-adó parlamenti tudósítója, Werner Sonne a műsorban kifejtett helyzetmagyarázatában rámutatott: az utóbbi napokban olyan mértékű nyomás nehezedett Wulffra, hogy pártja, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) köreiben már nem csak zárt körben folytak találgatások arról, ki követhetné az 52 éves politikust az államfői poszton. Vera Lengsfeld CDU-képviselő a Handelsblatt online kiadásában első uniópárti politikusként foglalt állást Wulff távozása mellett. Egyúttal utódjelöltet is ajánlott Joachim Gauck, a Stasi aktáit őrző hivatal első (1991–2001) főnöke személyében. (A dolog pikantériája, hogy a tavalyi államfőválasztáson Gauck volt az ellenzéki szociáldemokraták jelöltje, ám végül alulmaradt Wulff-fal szemben.)

Azzal, hogy szerdán közvetve értésre adta: nem hajlandó lemondani, Wulff nem vélheti letudottnak az ügyet – érvelt Sonne. A házvásárlási hitel minden részletének maradéktalan feltárása mellett arról is magyarázattal tartozik, miként fordulhatott elő, hogy szövetségi elnökként megpróbálta megsérteni a sajtószabadságot. Telefonon felhívta ugyanis egy újság főszerkesztőjét, s közölve vele: „Ez így nem mehet tovább, hadat üzenek nektek”.

Sonne szerint az államfő kínos ügye a kancellár számára is nagy gondot jelent. Wulff ugyanis Angela Merkel jelöltje volt a Horst Köhler tavaly májusi lemondásával váratlanul megüresedett szövetségi elnöki posztra – és akaratát a CDU-n belüli ellenállást legyűrve is keresztülvitte. (A párt mértékadó személyiségei inkább Wolfgang Schdublét akarták elnöknek jelölni.) Ha Wulff a fokozódó belpolitikai nyomás hatására esetleg mégis bedobná a törülközőt, az súlyos presztízsveszteség volna Merkel számára, hiszen egy év leforgása alatt két olyan államfő mondana le, aki az ő felkérése nyomán válhatott Németország első számú politikai méltóságává.

Az államfő afférja komoly dilemma elé állítja a német politikát. Mint Sigmar Gabriel, a szociáldemokraták elnöke szerdai Facebook-bejegyzésében írta: egyik párt sem lelkesedik azért, hogy egy éven belül újból összehívják a szövetségi közgyűlést államfőválasztás céljából. Márpedig Wulff lemondása esetén ez elkerülhetetlen volna. Ugyanakkor senki sem érez lelkesedést egy olyan szövetségi elnök iránt, aki olyan benyomást kelt, hogy sem politikailag, sem stílusát tekintve nem felel meg a hivatala által támasztott elvárásoknak.

Az ARD reggeli hírműsorában megszólaltatott Klaus Wallbaum, a Hannoversche Allgemeine Zeitung újságírója szerint Wulff előtt három lehetőség áll. Az első, hogy rövid időn belül lemond. A második lehetőség, hogy maradéktalanul, minden részletre kiterjedően feltárja a hitelügyet és annak elágazásait, beleértve a Bilddel támadt affért. Erre a legalkalmasabb egy nagy sajtóértekezlet volna, amelyen – ellentétben az elnök december 22-i tájékoztatójával a Bellevue kastélyban – kérdéseket is lehetne föltenni. A harmadik lehetőség beadvánnyal fordulni az alsó-szászországi tartományi alkotmánybírósághoz, kérve arra, hogy vizsgálja meg: vajon Wulff (még tartományi miniszterelnökként) megsértette-e az alsó-szászországi kormány tagjaira vonatkozó úgynevezett miniszteri törvényt. (Ez előírja, hogy kormánytagok nem vehetnek igénybe anyagi előnyöket, például a pénzpiacinál alacsonyabb kamatozású hitelt. A baráti házaspártól Wulff által fölvett kölcsön kamata viszont elmaradt a bankok által felszámított kamattól.)

(hirado.hu/MTI)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu