Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2021. szeptember 19., 14.17
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
Kelemen Hunor moldvai csángókkal tárgyalt

A románok fő célja a beolvasztás

2008. március 14., 10.00 Péntek

„A román politikum hajthatatlan a Bákó megyei magyar tanfelügyelő kérdését illetően. Pártállásuktól függetlenül, a politikusok pontosan tudják, hogy a moldvai csángómagyarok asszimilációja nem járt teljes sikerrel, nem tekinthető befejezettnek.

Az oktatás kérdése pedig ennek a stratégiának egy fontos része. Az RMDSZ 18 éve számol e stratégia jelentette veszélyekkel, minden eszközzel próbálja megakadályozni az asszimilácáiót, és segíteni a csángó magyarok nyelvi, kulturális és vallási identitásának megőrzését” - mondta Kelemen Hunor ügyvezető elnök, aki Bákóban tanácskozott a moldvai csángók oktatási és politikai vezetőivel. A találkozón jelen volt Nagy Zoltán, az Iskola Alapítvány programigazgatója is.

„Bármit teszünk mi, moldvai csángók, oktatási vagy akár társadalmi téren, mindent politikai gesztusnak tekintnek” - mutatott rá Benke Pável Bákó megyei RMDSZ-elnök, aki azt is elmondta, a Szövetség helyi szervezete megyei jelöltlistát is összeállít a közelgő helyhatósági választásokra. Benke szerint a lista fontos jelzés volna a moldvai csángóság számára, hogy érdekvédelmi szervezete - még ha csekély támogatottság mellett is - vállalja a választási megmérettetést.

Kelemen Hunor ügyvezető elnök is fontosnak tekinti a bákói jelöltállítást. „Az oktatási kérdések megoldásához elengedhetetlen a helyi politikai támogatás. Ha ezzel a határrel rendelkezünk, talán a magyar tanfelügyelő ma még lehetetlennek tűnő kinevezése is közelebb kerül a valósághoz” - hangsúlyozta az ügyvezető elnök, aki a találkozón Salamon Adrian MCSMSZ-elnöktől átvette a Külső Rekecsinbe megépítendő közösségi ház tervét.

Az ügyvezető elnök a csángó oktatás körülményeiről és problémáiról érdeklődött Hegyeli Attilánál, az Moldvai Csángómagyar Szövetség oktatási felelősénél, akinek hangsúlyozta, hogy az RMDSZ támogatja a csángómagyarok szervezetének törekvéseit.”Azt szeretnénk tudni, melyek azok a konkrét vonatkozások, problémák, amelyekben a MCSMSZ-nek gyakorlati segítséget nyújthatunk”- mondta az ügyvezető elnöki, aki továbbá arról is tájákoztatást kért, hogy hosszú távon előretervezhetőe-e a csángó lakta településeken felépített közösségi házak finanszírozása.

„A mi szempontunkból előnyösebb valamennyi településen létrehozni egy-egy kisebb közösségi házat. Ezeknek a fenntartása sem költséges, ráadásul jobban karban tarthatóak. Be kell látnunk, nem jött még el az az idő, amikor a bákói állami intézmények befogadnak minket, egy-egy esemény megszervezését lehetővé teszik” - mondta a bákói találkozón Hegyeli Attila, az MCSMSZ oktatási felelőse, aki bemutatta az ügyvezető elnöknek azt a térképet is, amelyen bejelölték azokat a településeket, ahol már folyik a magyar oktatás, illetve azokat a moldvai helyiségeket, amelyeken a lakosság még beszéli anyanyelvét, de nem indult még be a magyar nyelvtanítás. Hegyeli szerint 2015-ig ezeken településeken is be kell indítani az oktatást.
(rmdsz.hírszerk.)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Nagy István / Péntek, 2008. március 14., 20.27 Válaszoljál rá!

A csángók helyhatósági választásokon való indulásának a akkor lenne a szimbolikusnál nagyobb jelentősége, ha a civilszervezetük, a Csángómagyarok Szövetsége is állíthatna jelölteket, de ennek a gondolatnak az RMDSZ a legádázabb ellensége. Az RMDSZ-nek persze önfényezésre igen fontos minden csángóvidéki szavazat, akkor is ha annak ott nincs közösségéltető szerepe.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu