Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2020. október 30., 18.55
https://www.facebook.com/RMDSZ/

Az autonómiáért hirdetett tüntetést az EMNP és az EMNT

2013. július 04., 11.00 Csütörtök

A romániai régióátalakítási tervek ellen, az autonómiáért hirdetett július 20-ára tüntetést Erdély megannyi településére az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT).

A valamennyi helyszínen egy időben, helyi idő szerint 20 órától (közép-európai 19 óra) tartandó megmozdulásokat Toró T. Tibor az EMNP elnöke, és Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke jelentette be szerda este egy Csíkszeredában tartott sajtótájékoztatón. 

Toró T. Tibor a sajtótájékoztató után az MTI-nek elmondta, hogy Erdély valamennyi olyan települését az esemény részesévé szeretnék tenni, amelyen megfelelő szervezeti háttérrel rendelkeznek, illetve amelyiken partnereket sikerül bevonniuk. A lehetséges partnerek között a Székely Nemzeti Tanácsot (SZNT), a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ), valamint azokat az ifjúsági szervezeteket említette, amelyek eddig is együtt mozdultak az EMNP-vel.

Az EMNP elnökének elképzelései szerint a különböző helyszínekre összehívandó demonstrációk egy része egységes forgatókönyv szerint zajlik majd, de arra is lehetőséget biztosítanak, hogy mindenütt a helyi körülményekhez igazítsák a rendezvényt. Hozzátette, minden bizonnyal memorandumot olvasnak majd fel valamennyi helyszínen.

"20 percet kérünk minden erdélyi magyar életéből, hogy kifejezze tiltakozását a régióátalakítási szándék ellen, és álljon ki az autonómia mellett. Nem azt kérjük, hogy hosszú órákat utazzon valamilyen helyszínre, hanem hogy a saját közvetlen lakókörzetében mozduljon együtt a többiekkel" - magyarázta az elképzeléseket Toró. 

Az RMDSZ-re vonatkozóan elmondta, éppen szerdán küldött levelet Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek, amelyben a 2009-ben létrehozott Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF) újraélesztését kezdeményezte. "2009-ben együtt voltunk ügyvivői ennek a testületnek, hiszen Kelemen Hunor az RMDSZ-nek, én az EMNT-nek voltam ügyvezetője" - magyarázta Toró. Hozzátette, a levélben a régióátalakítás és az alkotmánymódosítás kérdését, az európai polgári kezdeményezésekben való együttműködést, és az európai parlamenti választásokra való közös felkészülést javasolta megvitatásra.

MTI

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Viccesek az RMDSZ-esek / Szerda, 2013. július 10., 22.37 Válaszoljál rá!

@08.47
Stílusosan szólva, "nem semmi" az Ön helyesírása!
Egyébként érvelhetne is ahelyett, hogy vádaskodik.
Az árvíz idején a magyarországiakat segítő EMNT-s önkéntesek egy felhívásukban felajánlották az EMNT számláját azoknak az erdélyieknek, akik adományokkal akarnak segíteni az árvízkárosultakon. A szándék szerint a pénzt Dunabogdányba és Visegrádra szeretnék eljuttatni, ez ugyanis a két magyarországi település, ahol az EMNT önkéntesei dolgoztak. A számla felajánlásában volt gazdasági ráció is, mert ha az adományozók egyenként kisebb összegeket kívánnak utalni, akkor jóval többe kerül.
Az OTP Bank Románia vezérigazgatója, Diósi László, elmondta, az OTP Bank Románia legutoljára a magyarországi vörösiszap-katasztrófában bajba jutottak megsegítésére nyitott adománygyűjtés céljából számlát Romániában. „Akkor olyan alacsony volt az érdeklődés, és a mostani árvíz olyan gyors lefolyású volt, hogy ezúttal nem nyitottunk ilyen folyószámlát” – magyarázta.
Tehát, amennyiben valaki az OTP-n keresztül akart volna adományt küldeni Magyarországra, akkor vagy számlát nyit (ami időbe és pénzbe kerül), vagy beleegyezik, hogy egy civil szervezet már létező számláján keresztül utalják Magyarországra.
A Sándor Krisztina EMNT ügyvezető elnök által jegyzett szerdai közlemény szerint az összegyűlt adományokat – a következő napokban befolyó összegekkel együtt – képviselőik a jövő hét elején személyesen adják át a dunabogdányi árvízkárosultaknak, az adakozók névsora kíséretében.

Hozzászólt: @22.30 / Szerda, 2013. július 10., 08.47 Válaszoljál rá!

Hat igen,on igy latja.Kozben olvasom.,hogy toroek,stb.lenyuljak a Magyar arviz karosultak szamara gyujtott erdelyi adomanyokat. Hat nem semmi!

Hozzászólt: Viccesek az RMDSZ-esek / Vasárnap, 2013. július 07., 22.30 Válaszoljál rá!

21.32-nek:
Ön tényleg egy kövület. Ha még a magyarság képviselői sem állnak ki jogainkért a román parlamentben, miből gondolja, hogy bárki más majd ad nekünk jogokat?
Azoknak az RMDSZ szenátoroknak kutyakötelességük lett volna felszólalni, érvelni majd szavazni az autonómiánkért. A szavazás után pedig nemzetközi sajtótájékoztatót kellett volna tartani és elmondani országnak-világnak, hogy mi folyik Romániában, mennyire nem tartják tiszteletben a jogainkat. Ehelyett az RMDSZ a román kormány állandó kirakatbábuja, amit mindenkinek mutogattak a románok. Ugyebár voltak államtitkáraink, minisztereink és miniszterelnök helyettesünk 23 évig. Nekünk választóknak mi hasznunk volt belőle?

Hozzászólt: autonomia / Vasárnap, 2013. július 07., 21.38 Válaszoljál rá!

Ilyen gondolkodással soha az életben nem lesz autonómiánk. Sehol a világon azt nem csak úgy adják. Az autonómiáért meg kell küzdeni, megküzdöttek érte a katalánok, megküzdöttek érte a tiroli németek és sokan mások. Sajnos nagyon is igaz, hogy gyáva népnek nincs hazája.

Hozzászólt: @20.51 / Vasárnap, 2013. július 07., 21.32 Válaszoljál rá!

Akkor lesz autonomia amikor a romanok megadjak!(Egyhamar nem lesz erre akarat)Igy tovabb szidhatjak egymast a partjaink.
Oszt On ugy gondolja ,ha azon az ulesen az a par Magyar atonomiara szavaz maris nyert ugyunk van?

Hozzászólt: @rmdsz-es szocizonak / Vasárnap, 2013. július 07., 21.31 Válaszoljál rá!

Hogy van képed \"kis gyozikenek\" nevezni a Nemzet Miniszterelnökét. Ne féljetek aljas rmdsz nyalók, hamarosan eljön az idő amikor majd csak ti fizetett beírogatok szavaztok az árulókra.

Hozzászólt: Vicccesek az RMDSZ-esek / Vasárnap, 2013. július 07., 20.51 Válaszoljál rá!

Még mindig írogatnak az RMDSZ kövületek.

Számon kéri "12.23"-as, hogy mit tett az EMNP? Hát például szervezett egy olyan autonómia párti tüntetést Marosvásárhelyen, amilyet nem csak az RMDSZ nem álmodott, de még a SRI sem. (Ott voltam, láttam az elképedt rendőr arcokat). Egyébként tiszta demagógia egy nem parlamenti párton számon kérni a tetteket. Nézzük meg mit tett a választói, az erdélyi magyarság, érdekében 23 év alatt a parlamentben az RMDSZ. Hogy is volt azzal a bizonyos autonómia szavazással a szenátusban, amikor kivonultak az RMDSZ-es szenátorok?

Továbbá azok, akik egy külhoni magyar fórumon az Orbán kormányt szidják, azok vagy anyaországi balliberálisok, vagy azok romániai testi-lelki jó barátai, akik képesek voltak azzal a Mesterházyval és Bajnaival szövetkezni, akik az erdélyi magyarság árulói. Az Orbán kormány a második világháború óta az első olyan anyaországi kormány amely kiállt a határon túli magyarok érdekeiért.

Hozzászólt: @vicces / Vasárnap, 2013. július 07., 18.21 Válaszoljál rá!

Az bizonyos ,hogy az rmdsz nem orsosekhoz huz,de nem is nyal mintToroek.
Orbanek kormanyzasat mar Del Szudannal amlegetik egynapon.

Hozzászólt: vicces / Vasárnap, 2013. július 07., 09.46 Válaszoljál rá!

Persze, a Ferike, meg Gordonka, na azok viszont mindent megoldottak. Magyarországon paradicsom volt, de jött Orbán és mindent szétvert. Hiába próbáltok rmdsz-es szocik hazudni, minden józanul gondolkozó ember tudja, hogy hova húz az rmdsz szíve.

Hozzászólt: rmdsz-es szocizonak / Szombat, 2013. július 06., 22.29 Válaszoljál rá!

orban nem allitott helyre semmit.A kis gyozike viszont elerte .hogy ne a romakat ,hanem a magyarokat utaljak Europaban.Salyat borunkon tapasztalhatjuk.A neppartiak nagyresze is elhatarolodik orbanektol .
Mellekesen az RMDSZ nepparti es nem szoci.

Hozzászólt: @@zsebpart / Szombat, 2013. július 06., 21.22 Válaszoljál rá!

Hiába reménykedtek rmdsz-es szocik. A magyarok is rájöttek, hogy semmi jót nem várjanak a baloldaltól. Orbánnak sikerült helyreállítani az országot és még legalább 8 évig kormányon lesz.

Hozzászólt: @zsebpart / Szombat, 2013. július 06., 13.52 Válaszoljál rá!

Azon kivul hogy allandoan ocsarolja az RMDSZ-t(fonokuk parancsara,akit a szovetseg vitt be kepviselonek es masnap mar a szovetseget szidalmazta) es az erdelyi magyar valasztok 85%-at ,semi erdemlegest nem tett igy aztan orban bukasaval ok is eltunnek.

Hozzászólt: zsebpart / Péntek, 2013. július 05., 21.07 Válaszoljál rá!

Nem tudom mit kellett volna még tennie, de tudom mit nem tett, és pedig nem árult el minket, mint az MSZP és Bajnai barátja, a mi örökös, mindent jobban tudó képviseletünk.

Hozzászólt: Hajrá / Péntek, 2013. július 05., 12.23 Válaszoljál rá!

A tüntetésen ,a tiltakozáson kivül érdemben mit tett a fidesz zsebpártja?Micsoda szörnyű nyomást gyakorol majd ez a párt a romániai és az európai politikai életre!

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu