Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. szeptember 22., 12.48

Az egészségügyben az állásokat felszabadíthatják

2012. január 28., 17.00 Szombat

Ritli László egészségügyi miniszter szerint a kórházak személyzet-hiánnyal küszködnek, de az egészségügyben felszabadíthatják az állásokat, ha jóváhagyják a 2011/283-as törvényt módosító sürgősségi rendeletet.

„Minden ágazatban nagyon sok a gond a személyzethiány miatt. Törvényben korlátozták az alkalmazásokat az állami ágazatban. Amikor mindezt az egészségügyben is alkalmazták, a betöltött állások aránya 65% volt. Azóta 60%-ra csökkent, de van egy olyan változat, hogy térjünk vissza az eredetire. Első fázisban készült egy sürgősségi rendelet-tervezet a 2011/283-as törvény módosítására, ennek rételmében az egészségügyben felszabadulnának az állások, de előre csak a legsürgősebb állásokat töltenénk be”, nyilatkozta pénteki, zilahi sajtótájékoztatóján Ritli László egészségügyi miniszter.

Szerinte „találnak törvényes utat az állások felszabadítására, de bele kell illeszkedni a személyzeti kiadásokra szánt költségvetésbe”.

Ritli szerint az üres állásokra versenyvizsgát hirdetnek, és azt is elmondta, hogy a Romániából távozó orvosok veszteséget jelentenek az egészségügyi rendszer számára.

„Ma nagy veszteséget jelent, ha az az orvos, aki itt tanult, elmegy Romániából. A külföldön munkát vállaló orvosok gondja szociális gond, nem az egészségügyi tárcáé. Az Egészségügyi Minisztérium más intézményekkel közösen megoldja ezt a problémát. Miért mennek el az orvosok? Mert jobban megfizetik őket, és mert jobb körülmények közt dolgozhatnak”, magyarázta Ritli.

Példaként említette a Szilágy Megyei Sürgősségi Kórházat, amelynek sterilizálási osztálya egyedülálló az országban, és jóval felszereltebb, mint 5-10 évvel ezelőtt, úgysem éri el a nyugati kórházak szintjét, „amelyek vonzó rendszert jelentenek, és van pénzük arra, hogy ötévente cseréljék a felszerelést”.

„Felelőtlenség lenne, ha ma ilyenekhez hasonló béreket adnánk. Amit mi megtehetünk, hogy a fiatal orvosok számára könnyebb szakosodási feltételeket biztosítsunk, hiszen elsősorban ők távoznak, és hogy optimizáljuk a rezidensi rendszert”, nyilatkozta az egészségügyi miniszter.

Mint mondta, a decentralizáció révén a helyi hatóságoknak lehetőségük nyílik arra, hogy megpróbálják itthon tartani az orvosokat, különféle kedvezményeket biztosítva számukra az egészségügyi tárca által adott fizetésen kívül.

Ritli szerint az ágazatban a személyzethiányt Románia gazdasági potenciáljának növekedése révén lehet megszüntetni.

Hozzáfűzte: nem csak Románia küszködik személyzethiánnyal.

Mint mondta, jövő év második felétől a betegek is jobb egészségügyi ellátást keresnek majd külföldön, és ez komoly pénzügyi veszteséget jelent.

Az egészségügyi miniszter szerint a romániai egészségügyi rendszernek készen kell állnia arra, hogy az országban tartsa a betegeket, minőségi szolgáltatásokat nyújtva számukra.

Mediafax

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Bandi / Szombat, 2012. január 28., 17.34 Válaszoljál rá!

Hogyan?....On kis diverzionista,ellent mer mondaniPopeye-nek?Most mar nem kuldik az orvosokat vilagga,a jobb anyagiak erdekeben?

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu