Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. szeptember 24., 19.11

Az erdélyi magyarok véleményére kíváncsi a Néppárt

2012. január 30., 20.51 Hétfõ

Az erdélyi magyar – és általában a romániai – közvélekedés és közhangulat soha nem látott mélységekbe süllyedt. Nyilvánvaló, hogy a társadalomban gyökeres mentalitás- és irányváltásra van szükség, ennek az iránynak a megértéséhez pedig számos kérdésre kell közösen választ találnunk.

Mi nem csak mondjuk, hogy a polgárokért vagyunk, hogy az ő érdekeiket követjük: konkrétan áldozunk is arra, hogy véleményüket megismerve feltérképezzük az általuk valósnak ítélt problémákat.

Döntsünk közösen!címmel indít közösségi véleményfelmérő programot az Erdélyi Magyar Néppárt. A 400 ezer példányban kiadott kérdőívet a párt önkéntesei és helyi szervezetei juttatják el az erdélyi magyar családokhoz.

Ez egy széles merítésű közösségi akció, - amely Erdélyben január 23-án indult és Aradon február 1-jén indítjuk, - amelyben véleménynyilvánításra, együtt gondolkodásra hívjuk az erdélyi magyarságot. Határozottan érezhető az igény közösségünk részéről, hogy a közéleti témákról, napi problémákról a politikusok megkérdezzék és meghallgassák őket. Ennek az igénynek akarunk megfelelni a Néppárt Döntsünk közösen! kezdeményezésével.

Meg kell ismernünk az emberek véleményét és hozzáállását, mert úgy tűnik, a hatalom felé közvetítőkre van szükség. Amíg nem lesznek választott képviselőink, a mi feladatunk ennek a közvetítői szerepnek az ellátása. Elmondta: a jelenlegi kormányzat nem veszi figyelembe ezeket a hangokat, bár a munkanélküliség és a szociális kérdések jelentős mértékben foglalkoztatják az erdélyi magyar társadalmat, a kormány a gazdaságélénkítés és munkahelyteremtés helyett mégis a megszorításokra és a költségvetés megvágására törekszik.

Választékos témákat ölelünk fel benne, úgy mint gazdaság, korrupció, egészségügy, pénzügy, a magyar közélet vonatkozásai vagy épp a nemzeti autonómia.

A kérdőívben többek között szóba kerül az országos zavargásokat kiváltó egészségügyi reform, a kormány pénzügyi- és szociális lépései, valamint az autonómia kérdése is.

Fontosnak tartottuk megismerni az autonómiáról, mint közös stratégiai célunkról alkotott véleményt. Ez minden magyar politikai szereplő programjában – legalábbis a nyilatkozatok szintjén – szerepel, bár a konkrét döntések és cselekvés szintjén nem mindig érhető tetten.

A Néppárt a romániai korrupciót fejtegető pontra külön felhívta a figyelmet. Úgy gondoljuk, hogya korrupció az ország rákfenéje, mindannyiunk életét megkeseríti. Tapasztalataink szerint az embereket nagyon is foglalkoztatja a kérdés, most itt a lehetőség, hogy véleményt mondjanak róla. A kérdőív az erdélyi magyar közösség parlamenti képviseletét, az erre megoldásul szolgáló közös képviselői listát és az etnikai arányosság elvét is taglalja.

A Döntsünk közösen! a magyar nemzeti közösségnek az állami költségvetésből járó összegkapcsán is kíváncsi a címzettek véleményére: jelenleg az RMDSZ számlájára utalt évi 3,5 millió eurónyi összegnek csupán az egyharmadát pályáztatják meg, a maradék évi 2,3 millió euró sorsáról azonban nem tudni semmit.

A kérdőívek kitöltése

A kérdőívet Tőkés László, az Erdélyi Magyar Néppárt védnöke, valamint Toró T. Tibor elnök üzenete vezeti fel.

Az előre megadott válaszok az adatok feldolgozhatóságának megkönnyítéséért vannak. Minden témánál széles skálája van a válaszadási alternatíváknak.

Azt a választ kérjük megjelölni, amelyikkel a leginkább egyetértenek.

Ha mindez nem lenne elég, az ív alján a szubjektív, kézzel írott hozzászólásokat is szeretettel várjuk.

A felmérés nem számít tudományos értékű közvélemény-kutatásnak, de a várakozások szerint több tízezer kitöltött ív érkezhet vissza, ami reprezentatívnak és mérvadónak számít. A válaszok összesítése két-három hónapot vesz igénybe. Az eredményeket nyilvánosan közölni fogjuk és figyelembe veszik a politikai program vitáján is.

A Néppárt a kérdőíveket önkéntesek révén fogja a közösséghez eljuttatni.

A kérdőívek visszaküldésére több kézenfekvő módszer is van: a válaszadókpostai úton, személyesen, a legközelebbi Demokrácia Központba eljuttatva, vagy elektronikusan, a Néppárt internetes oldalán(www.neppart.eu) kitöltve ismertethetik véleményüket.

Zárásképpen

Azt mondjuk: modern, hatékony pártot építünk. A választók akaratának és igényeinek alapos és széles körű felmérése, valamint a változatos kommunikációs csatornák felajánlása ebbe az irányba mutat.

A politikusoknak nem a választók feje fölött, Önnön érdekeiket, vagy a politikai alkuk labirintusát követve kell dönteni: éppen ezért a program legfőbb célját nem is kell túlmagyarázni, azt nagyszerűen példázza az elnevezése: döntsünk közösen!

 

dr. Burján Sándor

Erdélyi Magyar Néppárt Arad megyi megbízott elnöke

Endreffy Lajos

Erdélyi Magyar Néppárt Arad városi szervezetének elnöke
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Aladár / Szerda, 2012. február 01., 13.06 Válaszoljál rá!

Bocs, az alábbi az MCSMSZ-es cikkhez írodott, csak véletlenűl került ide.

Hozzászólt: Aladár / Szerda, 2012. február 01., 11.09 Válaszoljál rá!

Tény, hogy a régi vezetőség annyit lopot, amennyit nem szégyelt.
Pl. havonta annyi benzin lett leszámlázva, mintha az összes autó naponta átlag 350 kmt tett volna meg, szombaton, vasárnap is. Ez nagyon sok. Hogy lehet ezt megmagyarázni? Naponta levezet a tanár 6-7 órát és utána, vagy közben tanít? Na ne...

Hozzászólt: bendeguz / Kedd, 2012. január 31., 21.51 Válaszoljál rá!

@bendeguz megnyugtatott,hogy hova megy a sok penz es nem kell reszketni ,hogy jon budai elszamoltato!Arad megyeben jarvany pusztitja az ozeket ami Magyarorszagra is atterjedhet.KAR ,HOGY NEM A VADDISZNOK PUSZTULNAK es az terjedne at.Abbol sokkall tobb van.

Hozzászólt: @bendeguz / Kedd, 2012. január 31., 21.29 Válaszoljál rá!

A Fidesz a pézt átcsoportositotta az EMN szervezésére,a kérdőivek nyomtatására,a kérdések megfogalmazására,a válaszok megirására és kijelölésére e kérdőiveken,a kihordók,számlálók,összegzők dijazására és még hol a kampány?

Hozzászólt: bendeguz / Kedd, 2012. január 31., 20.53 Válaszoljál rá!

A csangokat mar taccsra tette a Fidesz,megszuntettve a tanulasra szant segelyt.

Hozzászólt: Olvasó / Kedd, 2012. január 31., 20.30 Válaszoljál rá!

Meglepő,hogy a moldvai csángó magyarok véleménye egyáltalán nem érdekli őket!

Hozzászólt: neppart eu / Kedd, 2012. január 31., 20.03 Válaszoljál rá!

Hihi,a Demokrácia Központokban már az előre megadott válaszokat is jó előre bejelölik.Ez is munka ám!A javából!

Hozzászólt: @gyalog magyar / Kedd, 2012. január 31., 19.32 Válaszoljál rá!

gyalog magyar / Kedd, 2012. január 31., 19.21

Kedden este is dolgoznak a römödöszö irodában?

22 év alatt szórványban megfeleződött a magyarok aránya. Ez a leglátványosabb "eredmény" amit fel tudtok mutatni. Most már igazán hagyhatnátok másokat is...

Hozzászólt: gyalog magyar / Kedd, 2012. január 31., 19.21 Válaszoljál rá!

A kérdőiveket Orbán Viktor nyomtatta!Hisz ő is igy áll levelezésben népével!
Kedves Erdélyi Magyarok, lássátok be, hogy annyira idióták vagytok,hogy a mufftik már a válaszokat is megfogalmazták számotokra:"Azt a választ kérjük megjelölni, amelyikkel a leginkább egyetértenek."
És jó lesz,ha a végén kézzel irott hozzászólásaitokban dicséritek a EMNP-ot és köpönyegforgató gárdáját!

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu